10 λόγοι για να πας Erasmus1 min read
benefits of Erasmus Exchange

Οι σπουδές και η ζωή στο εξωτερικό είναι μια πρόκληση για τους περισσότερους φοιτητές και μια μεγάλη αλλαγή στη ζωή τους, αφού ενισχύει τις προσωπικές και επαγγελματικές δεξιότητες. Το πρόγραμμα Erasmus είναι μια εξαιρετική ευκαιρία με πολλά οφέλη, για να ζήσεις νέες εμπειρίες, είτε επιλέξεις να σπουδάσεις είτε να κάνεις πρακτική άσκηση στο εξωτερικό. Εάν ακόμα δεν έχεις αποφασίσει εάν αξίζει το Erasmus ώστε να αλλάξεις τη ζωή σου με μια τόσο μεγάλη απόφαση, ετοιμάσαμε για εσένα μια λίστα με τους 10 λόγους για να πας Erasmus που εκτιμούμε ότι θα σε βοηθήσει να αποφασίσεις.

Ενδιαφέρεστε για τον πλήρη οδηγό Erasmus;

Διαβάστε περισσότερα για:

Λόγοι για να πας Erasmus – Γιατί είναι σημαντικό για το μέλλον σου

Κάνοντας Erasmus σε μια χώρα βλέπετε πως είναι ζωή αν θέλετε να ζήσετε μόνιμα στο μέλλον

Ένας από τους βασικούς λόγους που αξίζει το Erasmus είναι ότι πολλοί άνθρωποι έχουν μια ιδέα για το πώς μπορεί να είναι να ζεις κάπου αλλού, αλλά δεν ξέρουν με σιγουριά. Έτσι ένας από τους λόγους για να πας Erasmus είναι για να δεις τη ζωή στην χώρα που ίσως ζήσεις μόνιμα στο μέλλον. Περίπου το 40% των πρώην φοιτητών ανταλλαγής μετακόμισαν σε άλλη χώρα μετά την αποφοίτησή τους και περίπου το 93% των φοιτητών ανταλλαγής φαντάζονται ότι θα ζήσουν στο εξωτερικό στο μέλλον. Έτσι, προτού δεσμευτείτε μόνιμα να ζήσετε και να εργαστείτε σε μια άλλη χώρα, μπορείτε να ξεκινήσετε πηγαίνοντας εκεί με το Erasmus και να το διαπιστώσετε με τα μάτια σας.

Η αύξηση της απασχολησιμότητας είναι ένα από τα οφέλη του Erasmus

Οι ευκαιρίες εργασίας είναι ένας ακόμα λόγος γιατί είναι σημαντικό το Erasmus. Είναι αποδεδειγμένο ότι ένα πρόγραμμα ανταλλαγής ενισχύει το βιογραφικό και βοηθά να ξεχωρίσεις στην αγορά εργασίας. Περίπου το 64% των εργοδοτών θεωρούν ότι μια διεθνής εμπειρία είναι σημαντική για την πρόσληψη προσωπικού. Επιπλέον, ένα πρόγραμμα ανταλλαγής θα σε εφοδιάσει με κοινωνικές δεξιότητες, ανάληψη πρωτοβουλιών και ενεργητικότητα, οι οποίες είναι ζωτικής σημασίας για μελλοντικές θέσεις εργασίας.

Θα βιώσεις διαφορετικές πρακτικές μάθησης και διδασκαλίας

Τα ιδρύματα στα οποία έχεις περάσει όλη τη ζωή σπουδάζοντας, μπορεί να μην προσφέρουν πολλές νέες και καινοτόμες μαθησιακές πρακτικές. Στους λόγους για να πας Erasmus συγκαταλέγεται λοιπόν ότι θα έρθεις σε επαφή με νέες μεθόδους διδασκαλίας, που διαφέρουν από χώρα σε χώρα. Κάτι που θα βοηθήσει στην κριτική σκέψη και σε έναν διαφορετικό τρόπο που βλέπεις τα πράγματα.

Θα σκεφτείς τι θέλεις να κάνεις με τη ζωή σου

Ακόμα και μετά την έναρξη των ακαδημαϊκών σπουδών τους, πολλοί φοιτητές δεν είναι ακόμα σίγουροι για το ποια πορεία θα επιλέξουν στο μέλλον. Ένας από τους βασικούς λόγους για να πας Erasmus είναι ορισμένες καταστάσεις που μπορεί να περάσεις ή ακόμη και τα μαθήματα που θα παρακολουθήσεις στο εξωτερικό, μπορεί να σου δώσουν σημάδια για το τι πραγματικά θέλεις να κάνεις στη ζωή σου. Ίσως η συμμετοχή στο Erasmus σου δώσει επιχειρηματικές ιδέες που μπορεί να ακολουθήσεις στο μέλλον. Περίπου 1 στους 10 που πήγαν Erasmus έχει ιδρύσει τη δική του εταιρεία και 3 στους 4 σχεδιάζουν να το κάνουν σύντομα. Άλλωστε, η ίδια η Eurosender ιδρύθηκε όταν ο συνιδρυτής Tim Potočnik αντιμετώπισε κάποια προβλήματα όταν επέστρεψε από μια διαμονή στο εξωτερικό.

Άλλος ένας λόγος γιατί να πάω Erasmus είναι τα ταξίδια

Ένας από τους λόγους αξίζει το Erasmus είναι ότι θα έχεις την ευκαιρία να γνωρίσετε νέα μέρη. Είτε ταξιδέψεις με άλλους είτε μόνος σου, το να πηγαίνεις σε διαφορετικές τοποθεσίες θα σου δείξει πόσο μεγάλος και καταπληκτικός είναι ο κόσμος στον οποίο ζούμε. Επίσης στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες θα μπορείς εύκολα να επισκεφτείς γειτονικές, γρήγορα και οικονομικά.

logoi na pas erasmus

Ευκαιρία για σπουδές στο εξωτερικό χωρίς δίδακτρα

Γιατί να πάω Erasmus; Γιατί είναι μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία να σπουδάσεις στο εξωτερικό χωρίς να πληρώσεις δίδακτρα. Εκτός αυτού, η Κομισιόν της ΕΕ παρέχει μια επιχορήγηση Erasmus για να βοηθήσει τους φοιτητές με τα έξοδα κατά τη διάρκεια της φοίτησής στο εξωτερικό. Η οικονομική υποστήριξη είναι ένα από τα σημαντικότερα οφέλη του Erasmus.

Μαθαίνεις να εμπιστεύεσαι τον εαυτό σου

Όταν βρίσκεσε σε ένα άγνωστο μέρος, μακριά από τη στήριξη της οικογένειας, δεν θα έχεις άλλη επιλογή από το να μάθεις να αντιμετωπίζεις απρόσμενες καταστάσεις. Σε αυτές τις περιπτώσεις, θα πρέπει να πιστέψεις στις ικανότητές σου, να αντιμετωπίσεις και να επιλύσεις τα όποια προβλήματα. Παρά το γεγονός ότι είναι αρκετά άβολο και μερικές φορές απογοητευτικό, θα έχεις μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση και θα ξέρεις τι να κάνεις στο μέλλον.

Μαθαίνεις τη σωστή διαχείριση των οικονομικών

Ένας από τους λόγους γιατί είναι σημαντικό το Erasmus είναι ότι θα κληθείς να είσαι υπεύθυνος για τα πάντα κατά τη διάρκεια της διαμονής σου στο εξωτερικό: ψώνια, διαμονή και μεταφορά και πολλά άλλα. Αν και μπορεί να είναι δύσκολο στην αρχή να τα καταφέρεις, σύντομα θα είσαι ανεξάρτητος. Αυτή η εμπειρία θα σε προετοιμάσει για το μέλλον, αν σκοπεύεις να ζήσεις μόνος αργότερα.

logoi na pas erasmus

Θα αποκτήσεις διεθνείς και διαπολιτισμικές ικανότητες, καθώς και πολιτισμική συνείδηση

Όταν αρχίσεις να ζεις σε ένα πολυπολιτισμικό περιβάλλον, θα μάθεις πολλά για τους άλλους πολιτισμούς. Η καθημερινή συναναστροφή με ανθρώπους από όλο τον κόσμο θα εξαλείψει ορισμένους από τους μύθους για τις άλλες χώρες αλλά και προκαταλήψεις. Ένας λοιπόν από τους λόγους που αξίζει το Erasmus είναι ακριβώς αυτό: να μάθεις να είσαι ανοιχτόμυαλος απέναντι στους άλλους ανθρώπους.

Θα κάνεις φιλίες που θα μπορούσαν να κρατήσουν μια ζωή

Άλλος ένας από τους σημαντικούς λόγους για να πας Erasmus είναι ότι θα γνωρίσεις ανθρώπους που βρίσκονται στην ίδια κατάσταση με εσένα: μόνοι στο άγνωστο και μακριά από οικογένεια και φίλους. Οι άνθρωποι σε τέτοιες περιπτώσεις τείνουν να βασίζονται ο ένας στον άλλον και να ενώνουν τις δυνάμεις τους για να αντιμετωπίσουν μαζί τις αντιξοότητες. Θα δημιουργήσεις ισχυρούς δεσμούς με τους ανθρώπους που θα γνωρίσεις στο Erasmus και πιθανότατα θα κάνεις φιλίες για μια ζωή.

logoi na pas erasmus

Όπως βλέπεις, υπάρχουν πολλοί λόγοι γιατί είναι σημαντικό το Erasmus. Αν το πάρεις απόφαση, η Eurosender μπορεί να κάνει τα πράγματα λίγο πιο εύκολα για εσένα: μπορούμε να οργανώσουμε υπηρεσίες αποστολής, ώστε να μπορέσεις να στείλεις τα πράγματά σου στο νέο σου σπίτι. Δες γιατί είναι καλύτερο να στείλεις τις βαλίτσες σου όταν πετάς.

Τα στοιχεία και οι αριθμοί που αναφέρονται σε αυτό το άρθρο προέκυψαν από μια μελέτη για τον αντίκτυπο του Erasmus. Επισκεφθείτε τη σελίδα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για να μάθετε περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με αυτήν.