Αδυναμία παράδοσης πακέτου – Τι κάνω1 min read
failed delivery attempt

Αδυναμία παράδοσης πακέτου, σημαίνει ότι το κούριερ προσπάθησε να κάνει την παράδοση, αλλά δεν έγινε. Εάν δείξε κάποια από αυτές τις ενημερώσεις στο σύστημα εντοπισμού, όπως «ελλιπής ή λάθος διεύθυνση», «απουσία αποστολέα ή παραλήπτη», ή «αδυναμία παράδοσης – δρομολόγηση αποστολής», σημαίνει ότι υπήρξε ανεπιτυχής προσπάθεια παράδοσης πακέτου. Στις περισσότερες περιπτώσεις, θα βρείτε ένα σημείωμα που θα λέει ότι δεν έγινε παράδοση κούριερ. Υπάρχουν τρεις βασικοί λόγοι για μια αποτυχημένη προσπάθεια παράδοσης δέματος

Κοινοί λόγοι για μια αδυναμία παράδοσης πακέτου

  1. Απουσία παραλήπτη αποστολής, που σημαίνει ότι δεν υπήρχε κανένας στη διεύθυνση για να παραλάβει το δέμα.
  2. Η διεύθυνση είναι λάθος. Αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι γράψατε εσείς λάθος διεύθυνση. Μπορεί οι οδηγίες να μην ήταν σαφείς.
  3. Το κούριερ δεν είχε πρόσβαση στην τοποθεσία παράδοσης.

Αν γίνει μια πρώτη προσπάθεια παράδοσης κούριερ αλλά δεν έγινε παράδοση, υπάρχουν τρία πράγματα που μπορούν να συμβούν. Διαβάστε παρακάτω για να μάθετε τι να κάνετε μετά από μια ανεπιτυχής προσπάθεια παράδοσης πακέτου.

Διαβάστε για

Αδυναμία παράδοσης πακέτου λόγω απουσία παραλήπτη αποστολής

«Ήρθε ο κούριερ και δεν με βρήκε, τι κάνω», είναι μια ερώτηση που μας κάνουν συχνά. Σε περίπτωση που χάσετε μια πρώτη προσπάθεια παράδοσης κούριερ, ο οδηγός θα σας αφήσει ένα μήνυμα που θα λέει ένα από αυτά τα δύο: είτε ότι ο οδηγός θα προσπαθήσει ξανά να παραδώσει το δέμα σας την επόμενη εργάσιμη ημέρα (λάβετε υπόψη ωστόσο ότι σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να υπάρξει μόνο μία προσπάθεια παράδοσης – εξαρτάται από μια συγκεκριμένη χώρα και η εταιρεία κούριερ) ή ότι έχει αφήσει το πακέτο σε διαφορετική τοποθεσία. Αυτή η τοποθεσία μπορεί να είναι ένας γείτονας, η προτιμώμενη ασφαλής τοποθεσία σας (αν την έχετε σημειώσει κατά την παραγγελία), ένα κατάστημα ή την αποθήκη της εταιρείας κούριερ.

Αφήνοντας τα πακέτα σε κατάστημα της εταιρείες κούριερ ή την αποθήκη

Ανάλογα με τη διεύθυνσή σας, μετά από μια ανεπιτυχής προσπάθεια παράδοσης πακέτου, το κούριερ θα αφήσει το δέμα σας είτε σε κάποιο κατάστημα είτε σε αποθήκη. Αποθήκη διαθέτουν τα κούριερ συνήθως σε μεγάλες πόλεις. Τα καταστήματα δεμάτων είναι σημεία παραλαβής πακέτων που μπορεί να είναι σε πολλά μέρη, από τα καταστήματα της εταιρείες μέχρι σούπερ μάρκετ.

Αν ήρθε ο κούριερ και δεν σας βρήκε, το κούριερ κανονικά θα σας υποδείξει τη διεύθυνση του σημείου που θα βρείτε το πακέτο σας, αλλά εάν δεν γίνει αυτό, απλώς ελέγξτε τον ιστότοπο του κούριερ για να βρείτε το πλησιέστερο κατάστημα αποθηκών ή δεμάτων.

Το δέμα σας θα παραμείνει εκεί συνήθως για πέντε εργάσιμες ημέρες. Μετά από αυτήν την περίοδο, το δέμα θα επιστραφεί στον αποστολέα. Μόλις η εταιρεία κούριερ επιστρέψει το πακέτο, θα θεωρηθεί παράδοση και ο πελάτης δεν θα αποζημιωθεί.

Μπορεί επίσης το ότι δεν έγινε παράδοση κούριερ να εξαρτάται από την τοποθεσία παράδοσης. Για τοποθεσίες που είναι δυσπρόσιτες, μπορεί να γίνει μόνο μια πρώτη προσπάθεια παράδοσης κούριερ. Αυτό ισχύει για παράδειγμα για ορισμένα νησιά, όπως στην Ελλάδα ή την Ιταλία. Αυτά τα νησιά είναι προσβάσιμα μόνο με αεροπλάνο, που σημαίνει ότι οι εταιρείες μεταφορών δεν πηγαίνουν εκεί κάθε μέρα.

Άλλοι λόγοι που δεν έγινε παράδοση κούριερ: «πρόβλημα με τη διεύθυνση» ή «χωρίς πρόσβαση στη διεύθυνση παράδοσης»

Εάν λάβετε μία από αυτές τις ειδοποιήσεις, σημαίνει, στην πρώτη περίπτωση, ότι η διεύθυνση παράδοσης που δώσατε στο κούριερ ήταν εσφαλμένη ή ελλιπής. Στη δεύτερη περίπτωση, σημαίνει ότι το κούριερ δεν είχε πρόσβαση στις εγκαταστάσεις (ήταν κλειδωμένο, ήθελε κωδικό πρόσβασης κ.α.) ή ότι το γραμματοκιβώτιο δεν ήταν προσβάσιμο για κάποιο λόγο.

Σε οποιαδήποτε από αυτές τις περιπτώσεις, σας συμβουλεύουμε να επικοινωνήσετε απευθείας με το κούριερ και να διευκρινίσετε μαζί του ποιες λεπτομέρειες της διεύθυνσης λείπουν ή γιατί το κούριερ δεν μπόρεσε να έχει πρόσβαση στη διεύθυνση παράδοσης, ώστε να αποφύγετε μια αποτυχημένη προσπάθεια παράδοσης δέματος.

Εάν υποβάλατε την παραγγελία σας στην πλατφόρμα της Eurosender και αντιμετωπίζετε οποιοδήποτε από αυτά τα προβλήματα, επικοινωνήστε με τους ειδικούς μας. Θα χαρούμε να σας βοηθήσουμε!

Πώς να αποφύγετε μια ανεπιτυχής προσπάθεια παράδοσης πακέτου λόγω απουσία παραλήπτη αποστολής

Γενικά, για παραγγελίες που έγιναν μέσω της πλατφόρμας μας, ο οδηγός θα προσπαθήσει να κάνει την παράδοση μεταξύ 9 το πρωί και 6 το απόγευμα. Είναι αρκετά δύσκολο να πρέπει να παραμείνετε σπίτι για όλες αυτές τις ώρες, ειδικά τις εργάσιμες ημέρες. Αν δεν μπορείτε να είστε εκεί όλες τις ώρες, δείτε αν μπορέσετε να βρείτε κάποιον άλλον που θα είναι στη διεύθυνση παράδοσης για να παραλάβει αντί για εσάς, για να αποφύγετε μια αποτυχημένη προσπάθεια παράδοσης δέματος.

Για να αποφύγετε να έρθει ο κούριερ και να μην σας βρει, εάν κανείς δεν μπορεί να είναι εκεί, μπορείτε να αφήσετε ένα σημείωμα στην είσοδο για τον οδηγό. Μπορείτε να γράψετε ένα μήνυμα, με το οποίο θα ζητάτε από το κούριερ, αν είναι δυνατόν, να αφήσει το δέμα στην πίσω πόρτα ή να το δώσει σε κάποιο γείτονα. Δεν είναι δεδομένο ότι ο οδηγός θα ακολουθήσει αυτές τις οδηγίες, αλλά αξίζει να κάνετε μια προσπάθεια.

Οι εταιρείες κούριερ κάνουν πολλά για να βελτιώσουν τις υπηρεσίες τους. Κάποιες εταιρείες logistics έχουν ήδη εφαρμόσει ένα σύστημα που στέλνει στον πελάτη γραπτό μήνυμα με το όνομα του οδηγού και την προγραμματισμένη χρονική περίοδο για την παράδοση.

from failed delivery attempt to successful delivery

Πώς να αποφύγετε αδυναμία παράδοσης πακέτου λόγω ελλιπούς ή λανθασμένης διεύθυνσης

Πριν ολοκληρώσετε μια παραγγελία, να είστε σίγουροι πάντα ότι έχετε δώσει ολόκληρη τη διεύθυνση με όλες τις απαραίτητες πληροφορίες. Είναι σημαντικό να είστε προσεκτικοί όταν γράφετε τη διεύθυνση και να βεβαιωθείτε ότι το όνομα και οι άλλες πληροφορίες είναι σωστές. Για παράδειγμα, αν θέλετε να στείλετε κάτι στη Γερμανία, θα πρέπει να γνωρίζετε ότι για να κάνει το κούριερ την παράδοση, το όνομα θα πρέπει να είναι το ίδιο με αυτό που αναγράφεται στο κουδούνι. Στην περίπτωση που δεν αφορά αποστολή σε οικία αλλά σε μια εταιρεία ή σε ξενοδοχείο, βεβαιωθείτε ότι έχετε βάλει αυτές τις πληροφορίες στη διεύθυνση, για να μην έχετε μια αποτυχημένη προσπάθεια παράδοσης δέματος. Για παράδειγμα, αν η παράδοση θέλετε να γίνει σε ξενοδοχείο, γράψτε τη λέξη «ρεσεψιόν» στο σημείο που θα βάζατε το όνομα και διευκρινίστε ότι πρόκειται για ξενοδοχείο.

Το ίδιο ισχύει και για τις εταιρείες. Είναι συχνή πρακτική να βάζετε το όνομα της εταιρείας για οποιαδήποτε αποστολή που η παράδοση γίνεται σε επιχειρήσεις.

Ποιος είναι ο αριθμός προσπαθειών παράδοσης πακέτου;

Ο αριθμός προσπαθειών παράδοσης πακέτου είναι για πολλές εταιρείες κούριερ τρεις, αλλά υπάρχουν κάποιες εξαιρέσεις όπου σε κάποιες χώρες γίνεται μόνο η πρώτη προσπάθεια παράδοσης κούριερ. Για παράδειγμα, οι ακόλουθες χώρες έχουν συνήθως μόνο μία προσπάθεια παράδοσης: Σουηδία, Φινλανδία, Δανία, Ουγγαρία, Ιρλανδία, Ολλανδία, Ηνωμένο Βασίλειο, Ιταλία και Ισπανία. Στη Γερμανία, εξαρτάται από την συγκεκριμένη εταιρεία κούριερ εάν ο αριθμός προσπαθειών παράδοσης πακέτου είναι δύο ή όχι.

Πόσο κοστίζει μια ανεπιτυχής παράδοση;

Συνήθως εξαρτάται από το συγκεκριμένο κούριερ που κάνει την παράδοση. Όταν κάνετε την αποστολή σας με την Eurosender, η δεύτερη προσπάθεια παράδοσης είναι δωρεάν (εκτός εάν η τοποθεσία παράδοσης είναι στη Δανία, τη Φινλανδία, την Ουγγαρία, την Ιρλανδία, την Ιταλία, την Ολλανδία, τη Σουηδία, την Ισπανία ή το Ηνωμένο Βασίλειο, όπου ο αριθμός προσπαθειών παράδοσης πακέτου είναι μια φορά). Μπορεί να υπάρχει έξτρα χρέωση αν ζητήσετε τρίτη προσπάθεια παράδοσης ή παράδοση το Σάββατο. Οι έξτρα χρεώσεις θα ισχύσουν μόνο εάν ζητήσετε μια νέα προσπάθεια παράδοσης.

Αποτυχημένη προσπάθεια παράδοσης δέματος από πλατφόρμες ηλεκτρονικού εμπορίου

Το πρόβλημα με μια ανεπιτυχής προσπάθεια παράδοσης πακέτου είναι ότι συμβαίνει και όταν αγοράζετε από πλατφόρμες eCommerce όπως Amazon, eBay, Aliexpress, Wish. Όταν λαμβάνετε ειδοποίηση για αδυναμία παράδοσης πακέτου, είναι σημαντικό να έχετε υπόψη ότι κάθε ηλεκτρονικό κατάστημα και πλατφόρμα συνεργάζεται με διαφορετικές εταιρείες κούριερ (και στις περισσότερες περιπτώσεις δεν είναι μόνο ένα).

Αδυναμία παράδοση στο Amazon

Τι συμβαίνει όταν υπάρχει αδυναμία παράδοση στο Amazon, δηλαδή το κούριερ του Amazon δεν μπορεί να βρει κανέναν; Μπορεί να αφήσει το πακέτο σε κάποιον γείτονά σας ή να το αφήσει σε ασφαλές μέρος εάν έχετε δηλώσει κάτι τέτοιο στην παραγγελία.

Ο αριθμός προσπαθειών παράδοσης πακέτου που κάνουν οι εταιρείες κούριερ που συνεργάζεται το Amazon, είναι συνήθως τρεις. Η αποστολή θα επιστραφεί στην αποθήκη του Amazon εάν υπάρξει και τρίτη προσπάθεια με αδυναμία παράδοση στο Amazon.

Σε περίπτωση που, σύμφωνα με το σύστημα παρακολούθησης της Amazon, το πακέτο σας έχει παραδοθεί, αλλά δεν το έχετε λάβει, ρωτήστε τον γείτονά σας ή τον θυρωρό του κτιρίου.

Ανεπιτυχής παράδοση στην AliExpress

Η Aliexpress έχει συμφωνίες με διαφορετικές εταιρείες κούριερ σε κάθε χώρα και ο αριθμός προσπαθειών παράδοσης πακέτου ενδέχεται να διαφέρει ανάλογα με τη χώρα. Ανάλογα με την εταιρεία κούριερ που κάνει παράδοση στη χώρα σας, εάν δείτε κάποια ανεπιτυχής παράδοση στην AliExpress , επικοινωνήστε με την εταιρεία κούριερ για να μάθετε εάν θα γίνει και δεύτερη προσπάθεια παράδοσης, ή εάν πρέπει να παραλάβετε το πακέτο σας σε κάποιο κατάστημα.

Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να δείτε με ποιο κούριερ συνεργάζεται η Aliexpress στη χώρα παραλαβής.

Και μια τελευταία συμβουλή

Εμείς στην Eurosender θα θέλαμε να σημειώσουμε ότι παρόλο που μπορείτε να δώσετε τον αριθμό τηλεφώνου σας στον μεταφορέα, ο οδηγός δεν υποχρεούται να σας καλέσει πριν από την παράδοση. Εάν ο κούριερ αποφασίσει να σας καλέσει, λάβετε υπόψη ότι μπορεί να καλέσει μόνο τοπικούς αριθμούς τηλεφώνου.

Όταν κάνετε κράτηση και χρήση υπηρεσιών αποστολής μέσω της πλατφόρμας μας, οι πελάτες αποδέχονται την ευθύνη να ελέγχουν συχνά την κατάσταση της αποστολής. Αν κάτι δείχνει να μην είναι σωστό online, επικοινωνήστε είτε με το κούριερ, είτε με την Eurosender, όσο πιο γρήγορα γίνεται.

Αν δείτε οποιοδήποτε πρόβλημα όπως «ελλιπής ή λάθος διεύθυνση», «απουσία αποστολέα ή παραλήπτη», «ο παραλήπτης αρνήθηκε την παράδοση», ή «αδυναμία παράδοσης – δρομολόγηση αποστολής», επικοινωνήστε μαζί μας! Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το γιατί η αποστολή δεν ήταν επιτυχής, διαβάστε το άρθρο που ακολουθεί στα αγγλικά.