Πώς να κάνετε αποστολή μπαταριών λιθίου1 min read
Shipping lithium batteries abroad

Οι περισσότερες ηλεκτρονικές συσκευές όπως κάμερες, smartwatches, λάπτοπ, τάμπλετς και κινητά τηλέφωνα, στις μέρες μας περιέχουν μπαταρίες λιθίου. Εάν χρειαστεί ποτέ να ταξιδέψετε, να μετακομίσετε ή απλά να αγοράσετε μια τέτοια ηλεκτρονική συσκευή στο διαδίκτυο, θα πρέπει να δείτε και ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος για μεταφορά συσκευών με μπαταρίες λιθίου. Για να σας διευκολύνουμε, έχουμε συγκεντρώσει τις τελευταίες πληροφορίες σχετικά με τα όσα ισχύουν για την οδική μεταφορά μπαταριών λιθίου, με πλοίο, και τις αεροπορικές αποστολές των μπαταριών λιθίου.

Τι είναι καλύτερο: Οδική μεταφορά μπαταριών λιθίου, με πλοίο ή αεροπορικές αποστολές;

Υπάρχουν πολλά διαθέσιμα μέσα μεταφοράς όταν κάνετε κράτηση για μια υπηρεσία αποστολής, η καθεμία με διαφορετικές οδηγίες και περιορισμούς. Όταν κάνετε αποστολή μπαταριών λιθίου, η ασφαλέστερη επιλογή είναι η μεταφορά από το έδαφος, όπως η οδική μεταφορά μπαταριών λιθίου. Η μεταφορά μπαταριών λιθίου με πλοίο είναι επίσης μια πολύ ασφαλής εναλλακτική λύση, καθώς η συσκευή δεν εκτίθεται σε αλλαγές πίεσης. Ωστόσο, σε αυτήν την περίπτωση, θα πρέπει η συσκευασία των μπαταριών λιθίου να είναι η κατάλληλη, για να αντέχει στους μεγάλους χρόνους διέλευσης.

Οι αεροπορικές αποστολές των μπαταριών λιθίου είναι δυνατή για αντικείμενα με μικρότερη ισχύ και, κατά συνέπεια, μικρότερους κινδύνους. Δείτε παρακάτω παραδείγματα αντικειμένων που μπορούν να αποσταλούν αεροπορικώς.

Για ποιες ηλεκτρονικές συσκευές μπορούν να γίνουν αεροπορικές αποστολές των μπαταριών λιθίου;

Σύμφωνα με τους κανονισμούς της IATA, το αεροπορικό φορτίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη μεταφορά συσκευών που περιέχουν είτε μέχρι δύο μπαταρίες μονής κυψέλης με ισχύ λιγότερο από 20Wh, είτε τέσσερις μπαταρίες πολλαπλών κυψελών με έως 100Wh. Προτού αποφασίσετε να στείλετε τον ηλεκτρονικό σας εξοπλισμό, σας συνιστούμε να διαβάσετε τις πληροφορίες του προϊόντος στις οδηγίες, για να επαληθεύσετε τα στοιχεία αυτά. Οι συσκευές με υψηλότερη ισχύ θα πρέπει να μεταφέρονται οδικώς ή δια θαλάσσης.

Πριν προχωρήσετε σε αποστολή μπαταριών λιθίου, βεβαιωθείτε ότι το προϊόν σας βρίσκεται εντός των ορίων για να αποφύγετε τυχόν προβλήματα. Ακολουθεί μια σύντομη λίστα συσκευών που περιέχουν μπαταρίες λιθίου:

Ενδέχεται να μην επιτρέπονται για αεροπορικές αποστολές, συγκεκριμένα κινητά τηλέφωνα, όπως το Galaxy Note 7 ή ισχυρά drones. Εάν δεν είστε βέβαιοι εάν η συσκευή σας επιτρέπεται ή όχι να αποσταλεί, μην διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας μέσω e-mail ή chat και θα χαρούμε να σας βοηθήσουμε με την αποστολή ηλεκτρονικών συσκευών που περιέχουν μπαταρίες λιθίου.

Σωστή συσκευασία μπαταριών λιθίου για αποστολή

Όταν κάνετε αποστολή ηλεκτρονικών συσκευών που περιέχουν μπαταρίες λιθίου, οδικώς ή αεροπορικώς, είναι σημαντική η σωστή συσκευασία μπαταριών λιθίου. Ακολουθούν μερικές συμβουλές συσκευασίας για να βεβαιωθείτε ότι έχετε την ασφαλέστερη δυνατή αποστολή:

  • Μην αφαιρείτε τις μπαταρίες από τις συσκευές
  • Στείλτε τον εξοπλισμό στην αρχική του συσκευασία, όποτε είναι δυνατόν.
  • Ασφαλίστε τα κουμπιά για να διασφαλίσετε ότι η συσκευή δεν μπορεί να ενεργοποιηθεί κατά τη μεταφορά.
  • Εάν η συσκευή έχει αποσπώμενα μέρη και καλώδια, φροντίστε να προσθέσετε υλικά γεμίσματος μεταξύ τους, για να αποφύγετε γρατζουνιές και στατική ενέργεια.
  • Δεν συνιστάται η μπαταρία της συσκευής να είναι πλήρως φορτισμένη – μόνο έως και 30%.
  • Η μεταφορά μπαταριών λιθίου εκτός συσκευής, δεν συνιστάται, αλλά μερικές φορές μπορεί να οργανωθεί εάν είναι ασφαλισμένες σε κατάλληλες αντιστατικές σακούλες.
  • Ειδικά για μεγαλύτερες ποσότητες, η παρουσία μπαταριών λιθίου πρέπει να αναφέρεται με σαφήνεια στη συσκευασία με σύσταση για κατάλληλο χειρισμό.

Πώς να επιλέξετε την κατάλληλη υπηρεσία κούριερ όταν κάνετε αποστολή μπαταριών λιθίου

Κάθε φορά που κάνετε κράτηση για μια αποστολής, μπορείτε να ζητήσετε συγκεκριμένη υπηρεσία μεταφοράς. Για τους περισσότερους προορισμούς, η οδική μεταφορά είναι η φθηνότερη εναλλακτική λύση, η οποία μπορεί να μην είναι διαθέσιμη μόνο για ειδικές περιστάσεις, όπως αποστολή σε νησιά ή προορισμούς που είναι πολύ μακριά.

Ας πάρουμε το παράδειγμα ενός δέματος που αποστέλλεται στο Ηνωμένο Βασίλειο ή την Ιρλανδία. Οι εταιρείες κούριερ πιθανότατα να επιλέξουν αεροπορική μεταφορά, δεδομένου ότι είναι νησί και σε μεγάλη απόσταση. Ωστόσο, είναι επίσης απολύτως εφικτό να γίνει οδική μεταφορά συσκευών με μπαταρίες λιθίου ή με πλοίο, σε αυτούς τους προορισμούς.

Στην αποστολή ηλεκτρονικών συσκευών που περιέχουν μπαταρίες λιθίου, φροντίστε να ενημερώσετε τους ειδικούς μας στις μεταφορές κατά τη διαδικασία κράτησης και θα ζητήσουν να γίνει η αποστολή μπαταριών λιθίου οδικώς, όποτε είναι εφικτό.

Γιατί οι μπαταρίες λιθίου θεωρούνται επικίνδυνες;

Οι μπαταρίες λιθίου θεωρούνται επικίνδυνα αγαθά επειδή μπορούν να υπερθερμανθούν και να πάρουν φωτιά. Εντάσσονται στην ίδια κατηγορία με τη βενζίνη ή το προπάνιο, επειδή, μόλις ανάψει η φωτιά, είναι δύσκολο να σβήσει, αφού παράγει τοξικά αέρια μαζί με τη φλόγα. Το καλό είναι ότι τέτοια ατυχήματα δεν ήταν τόσο συχνά τον τελευταίο καιρό.

Με την αυξανόμενη δημοφιλία στην αποστολή ηλεκτρονικών συσκευών που περιέχουν μπαταρίες λιθίου, οι κατασκευαστές ηλεκτρονικών ειδών και οι εταιρείες κούριερ σε όλο τον κόσμο όρισαν αξιόπιστες οδηγίες ασφάλειας και έχουν υψηλά εκπαιδευμένο προσωπικό, για να αντιμετωπίζει οποιαδήποτε κατάσταση. Απλά φροντίστε τη συσκευασία των μπαταριών λιθίου για ασφαλή μεταφορά και είστε έτοιμοι!

Κοστίζει επιπλέον η μεταφορά συσκευών με μπαταρίες λιθίου;

Αρκετές εταιρείες κούριερ σε όλο τον κόσμο, επιτρέπουν στους αποστολείς να κάνουν μεταφορά μπαταριών λιθίου με ασφάλεια, αρκεί τα είδη να είναι σύμφωνα με τις οδηγίες και τους κανονισμούς τους. Στη Eurosender, συνεργαζόμαστε με αξιόπιστους διεθνείς μεταφορείς για να σας παρέχουμε αξιόπιστες υπηρεσίες για την αποστολή ηλεκτρονικών συσκευών που περιέχουν μπαταρίες λιθίου, όπως φορητούς υπολογιστές, κινητά, με τον ασφαλέστερο δυνατό τρόπο.

Ωστόσο, δεδομένου ότι θεωρείται επικίνδυνο αντικείμενο, ορισμένες εταιρείες μεταφορών ενδέχεται να χρεώνουν επιπλέον για τη διαχείριση τέτοιων αποστολών. Εάν χρειάζεστε περισσότερες πληροφορίες σχετικά με συγκεκριμένους περιορισμούς ή κανόνες που ενδέχεται να ισχύουν για την αποστολή σας, στείλτε μας ένα μήνυμα και οι ειδικοί μας θα χαρούν να σας βοηθήσουν.

Όπως μπορείτε να δείτε τώρα, η μεταφορά συσκευών με μπαταρίες λιθίου είναι κάτι που μπορεί να απαιτεί επιπλέον προσοχή, αλλά είναι σίγουρα εφικτό εάν ακολουθήσετε τις συστάσεις μας, κυρίως ως προς τη συσκευασία μπαταριών λιθίου.

Λάβετε υπόψη ότι ορισμένοι μεταφορείς δεν αναλαμβάνουν την αποστολή μπαταριών λιθίου. Εάν σκοπεύετε να κάνετε κράτηση για μια τέτοια αποστολή, σας συνιστούμε να επικοινωνήσετε πρώτα μαζί μας. Θα σας ενημερώσουμε για το κατά πόσο είναι εφικτή η αποστολή στην επιλεγμένη διαδρομή. Μπορείτε να λάβετε άμεση βοήθεια μέσω του live chat ή μέσω email.