Γιατί μπορεί ένα δέμα να μην παραδοθεί στην ώρα του1 min read
Pacco in ritardo

Πιθανότατα να σας έχει συμβεί κάποια στιγμή στο παρελθόν: ένα δέμα να μην παραδοθεί στην ώρα του. Με αυτό το άρθρο, θα καλύψουμε τους λόγους που μπορούν να προκαλέσουν μια καθυστερημένη παράδοση, καθώς και γιατί κάποια δέματα μπορεί να μην εμφανιστούν ποτέ.

Κάθε μέρα παραδίδονται πάνω από ένα εκατομμύρια δέματα σε ολόκληρη την Ευρώπη. Κάθε διεθνής και μεγάλη εταιρεία κούριερ έχει τα δικά της κέντρα διαλογής σε κάθε σημείο της διαδρομής, όπου χιλιάδες δέματα αποθηκεύονται και διακινούνται, τόσο χειρωνακτικά όσο και με μηχανικά μέσα. Όσο αυτοματοποιημένη και να είναι αυτή η διαδικασία, ο ανθρώπινος παράγοντας εμπλέκεται πάντα και έτσι υπάρχει ο κίνδυνος λάθους.

Υπάρχουν πολλοί λόγοι που μπορεί να προκαλέσουν μια καθυστερημένη παράδοση. Σας παραθέτουμε τους πιο κοινούς.

Πώς να ελέγξω αν συμβαίνει κάτι όταν η παράδοση έχει καθυστερήσει;

Για να ελέγξετε την εξέλιξη της αποστολής σας, τσεκάρετε το σύστημα εντοπισμού που είναι διαθέσιμο από την εταιρεία κούριερ. Αν παρατηρήσετε ασυνήθιστα στάτους στο σύστημα, θα πρέπει να τα δηλώσετε όσο πιο σύντομα γίνεται και να επικοινωνήσετε με την εταιρεία κούριερ που κλείσατε την μεταφορά. Έτσι μπορείτε να βρείτε γιατί υπάρχει καθυστέρηση στην παράδοση του πακέτου σας.

Αν εσείς είστε ο παραλήπτης, αλλά δεν κλείσατε εσείς το κούριερ για την αποστολή, θα πρέπει να επικοινωνήσετε με τον αποστολέα και να ζητήσετε τον αριθμό αποστολής.

Πώς να καταλάβετε τι κάνει ο αριθμός αποστολής

Συνήθως, όταν στέλνετε κάτι στο εξωτερικό, εμπλέκονται αρκετές ταχυδρομικές υπηρεσίες ή εταιρείες κούριερ που χειρίζονται την αποστολή. Οι εταιρείες κούριερ συνεργάζονται μεταξύ τους για να μπορούν να παρέχουν τις υπηρεσίες τους παντού. Αυτό σημαίνει ότι ένα πακέτο μπορεί να ξεκινήσει με μια συγκεκριμένη εταιρεία κούριερ και τελικά το δέμα να παραδοθεί από μια άλλη.

Μια εταιρεία ίσως να λειτουργεί μόνο σε εθνικό επίπεδο και έτσι να παραλάβει το πακέτο στη συγκεκριμένη χώρα, ενώ η εταιρεία στην οποία κλείσατε την αποστολή, να την αναλάβει από ένα συγκεκριμένο σημείο και μετά. Για την εσωτερική τους επικοινωνία, αναγράφουν η καθεμία έναν διαφορετικό αριθμό στο κάθε πακέτο. Παρόλα αυτά, εσείς θα λάβετε έναν αριθμό εντοπισμού από την εταιρεία που κλείσατε αρχικά την υπηρεσία.

Όμως, αν επικοινωνήσετε με τις συνεργαζόμενες εταιρείες, δεν θα μπορέσουν να εντοπίσουν το πακέτο σας στο σύστημά τους, εκτός αν τους παρέχετε τον συγκεκριμένο αριθμό εντοπισμού που έχουν χρησιμοποιήσει εκείνοι. Σε αυτή την περίπτωση, θα πρέπει να πείτε με ποια εταιρεία κλείσατε την αποστολή και να τους δώσετε την διεύθυνση από όπου έγινε η παραλαβή του πακέτου ή τη διεύθυνση παράδοσης.

Πόσο συχνά ενημερώνονται τα στοιχεία στο σύστημα εντοπισμού;

Η ανανέωση του συστήματος εντοπισμού, εξαρτάται από το πόσο συχνά σκανάρεται το δέμα. Αυτό γίνεται στα τοπικά σημεία διαλογής, αλλά μπορεί να χρειαστεί από λίγες ώρες μέχρι και πάνω από μία ημέρα, μέχρι το σύστημα να ανανεώσει τις πληροφορίες του.

Εάν ένα πακέτο κινείται εντός της χώρας, ή διακινείται από τη μία χώρα σε μια άλλη, οι νέες πληροφορίες θα παρουσιάζονται μόνο όταν το πακέτο σκανάρεται ξανά σε ένα νέο κέντρο διαλογής. Αυτό δεν σημαίνει ότι το πακέτο έχει σταματήσει να κινείται ή ότι είναι εκτός προγράμματος

Κάθε φορά που σκανάρεται ένα πακέτο, εμφανίζεται στο σύστημα εντοπισμού ένα νέο status. Το σύστημα εντοπισμού θα πρέπει να μπορεί να δείχνει τους λόγους γιατί μία καθυστερημένη παράδοση. Ωστόσο κάποιες φορές μπορεί να μη βλέπετε καθαρά αυτούς τους λόγους.

Αργεί να φτάσει το πακέτο σας στο προορισμό του;

Όταν κλείνετε μια υπηρεσία κούριερ, βάσει της υπηρεσίας που θα επιλέξετε (αν θα είναι εξπρές ή απλή παράδοση), θα λάβετε πληροφορίες για τον εκτιμώμενο χρόνο παράδοσης. Έτσι θα ξέρετε πότε θα φτάσει στον προορισμό του, ακόμα και όταν δεν τσέκαρε τη διαδικασία με τα εργαλεία εντοπισμού.

Γιατί μπορεί ένα δέμα να μην παραδοθεί στην ώρα του

  • Λανθασμένη, ελλιπής ή παλιά διεύθυνση – Εάν ο κούριερ προσπαθήσει να παραδώσει ένα πακέτο σε μία διεύθυνση που δυσκολεύεται να βρει, δεν θα γίνει δεύτερη προσπάθεια παράδοσης εάν ο πελάτης δεν δώσει όλα τα απαραίτητα -και σωστά- στοιχεία. Ο κούριερ συνήθως αφήνει ένα σημείωμα, ως απόδειξη ότι προσπάθησε να κάνει την παράδοση του πακέτου.

!Να θυμάστε να τσεκάρετε πάντα το email επιβεβαίωσης, όπου υπάρχουν όλες οι λεπτομέρειες για την αποστολή. Εάν η οδός σας έχει αλλάξει πρόσφατα όνομα και δεν έχετε ακόμα λάβει ταχυδρομείο εκεί, θα πρέπει να γράψετε και το παλιό όνομα της οδού στην φόρμα της παραγγελίας σας, ή να επικοινωνήσετε με την εταιρία κούριερ για να τους δώσετε αυτή την πληροφορία.

  • Λανθασμένη συμπλήρωση φόρμας παραγγελίας -Ένας ταχυδρομικός κώδικας γραμμένος στο πεδίο που θα έπρεπε να είναι ο αριθμός της οδού (ή το αντίθετο), ένα κενό πεδίο ή το όνομα της πόλης γραμμένο στο πεδίο που έπρεπε να μπει η διεύθυνση, μπορεί να προκαλέσει καθυστέρηση στην παράδοση της παραγγελίας σας.

!Θα πρέπει να είστε έξτρα προσεκτικοί όταν κλείνετε μία υπηρεσία μεταφορών μέσω μίας πλατφόρμας αντί απευθείας μέσω της εταιρείας κούριερ. Η φόρμα για τις παραγγελίες είναι γενική και προσαρμόζεται με τέτοιο τρόπο ώστε να μπορεί να συμπεριλαμβάνει όλα τα προαπαιτούμενα που θέτουν οι διάφορες εταιρίες κούριερ. Και μπορεί για κάποιες εταιρείες, ένα άδειο πεδίο να μην επηρεάζει τη διαδικασία παράδοσης, ωστόσο άλλες εταιρείες μπορεί να έχουν πρόβλημα να εισάγουν το αίτημα στο σύστημα τους.

  • Αλλαγή κατεύθυνσης της παραγγελίας -Αν αποφασίσετε να αλλάξετε τη διεύθυνση παράδοσης μετά την ολοκλήρωση της παραγγελίας σας (περισσότερα στα αγγλικά) και οι πληροφορίες έχουν ήδη εισαχθεί στο σύστημα, μία αλλαγή διεύθυνσης θα οδηγήσει σε αλλαγή της ώρας παράδοσης και άρα, σε καθυστερημένη παράδοση. Να έχετε υπόψη σας ότι ακόμα κι αν η νέα διεύθυνση είναι πολύ κοντά στην αρχική, η πληροφορία θα πρέπει πάλι να αλλάξει στο σύστημα της εταιρείας και να ξεκινήσει ξανά η διαδικασία, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε αλλαγή της ημέρας παράδοσης.
  • Καθυστέρηση που μπορεί να προκλήθηκε από το τελωνείο -Αυτό συμβαίνει συνήθως όταν τα απαραίτητα έγγραφα είναι συμπληρωμένα ελλιπώς ή λάθος.
  • Δυσκολία πρόσβασης στην τοποθεσία -Μερικές φορές ο κούριερ μπορεί να χρειάζεται κάποιον κωδικό για να μπορέσει να μπει στο κτίριο. Βεβαιωθείτε ότι έχετε δώσει αυτή την πληροφορία κατά την παραγγελία, διαφορετικά ο κούριερ θα φύγει.
  • Δυσανάγνωστα στοιχεία λόγω κακής εκτύπωσης -Μία κακή εκτύπωση στην ετικέτα του πακέτου, μπορεί να την κάνει δυσανάγνωστη και να μην μπορεί να σκαναριστεί. Αν το κούριερ δεν μπορέσει να το αποκωδικοποιήσει, ενδεχομένως να χρειαστεί να στείλει το πακέτο πίσω στον αποστολέα.
  • Πακέτα «μη παραδοτέα» -Όταν τα πακέτα φτάνουν στο πρώτο κέντρο διαλογής, σκανάρονται. Όταν υπάρχει υποψία ότι μπορεί να περιέχουν απαγορευμένα αντικείμενα (για παράδειγμα μπαταρίες λιθίου), μαρκάρονται ως «μη παραδοτέα».
  • Καιρικές συνθήκες -Μερικές φορές, έκτακτες καταστάσεις που είναι πέρα από τον έλεγχο της εταιρείας, μπορεί να επηρεάσουν τον χρόνο παράδοσης. Μία κακοκαιρία μπορεί να κλείσει τους δρόμους ή να καθυστερήσει τη διαδικασία και να οδηγήσει σε μία καθυστερημένη παράδοση.
  • Η διεύθυνση είναι ταχυδρομείο – Καμιά εταιρία κούριερ δεν παραλαμβάνει ή παραδίδει δέματα σε ταχυδρομεία.
  • Αποτυχημένη προσπάθεια παράδοσης -Οι κούριερ έχουν έναν συγκεκριμένο αριθμό δεμάτων που πρέπει να παραδώσουν και να παραλάβουν μέσα στην ημέρα. Αυτό σημαίνει ότι τις περισσότερες φορές δεν μπορούν να ξαναπάνε σε μία διεύθυνση όταν έχουν ήδη προσπαθήσει να παραδώσουν το πακέτο. Επίσης, δεν θα περιμένουν πολύ τον αποστολέα ή τον παραλήπτη, γιατί αυτό σημαίνει ότι μία καθυστέρηση μπορεί να επηρεάσει μία άλλη παράδοση που είναι καθορισμένη για την ίδια ημέρα.

!Στην Ελλάδα συνήθως γίνεται μία προσπάθεια παράδοσης. Αν κανένας δεν είναι παρών στην διεύθυνση όταν φτάσει ο κούριερ, συνήθως αφήνει ένα σημείωμα με το μέρος που θα μπορείτε να παραλάβετε το πακέτο σας.

  • Ο παραλήπτης αρνήθηκε την παραλαβή – Αυτό συμβαίνει όταν ο παραλήπτης δεν έχει ενημερωθεί για την παράδοση. Βεβαιωθείτε ότι ο παραλήπτης γνωρίζει ότι πρέπει να περιμένει ένα δέμα από σας.
  • Προσωρινά τεχνικά προβλήματα που εμποδίζουν την εταιρεία να παρέχει τις καθορισμένες υπηρεσίες μεταφορών – Όταν συμβαίνει αυτό, οι πελάτες συνήθως ενημερώνονται για το πρόβλημα και τους δίνετε εκτιμώμενος χρόνος για την αποκατάστασή του.
  • Έργα ή κατασκευές στο κτίριο – Αν και αυτός δεν είναι πολύ συχνός λόγος, έργα γύρω από το κτίριο παράδοσης, μπορεί να προκαλέσουν δυσκολία στο να γίνει η παράδοση
    Κατοικίδια ζώα -Συνήθως ένας υπερπροστατευτικό σκύλος. Γι’ αυτό πρέπει να βεβαιωθείτε ότι το κουδούνι σας λειτουργεί κανονικά και ότι θα το ακούσετε ακόμα κι αν ο σκύλος γαβγίζει δυνατά.
  • Η προκαθορισμένη διαδρομή του κούριερ – Η ώρα που θα παραδοθεί το πακέτο σας, εξαρτάται από το εάν η διεύθυνση είναι στην αρχή της διαδρομής ή στο τέλος. Οι κούριερ εργάζονται συνήθως από τις 9 το πρωί έως τις 6 το απόγευμα (τουλάχιστον οι εταιρείες που συνεργαζόμαστε εμείς). Πρέπει να έχετε πάντα στο μυαλό σας ότι σε περιόδους αιχμής, όπως ο χειμώνας ή οι καλοκαιρινές διακοπές, λόγω του μεγάλου αριθμού των δεμάτων που διακινούνται και του φόρτου εργασίας, μπορεί να φτάσουν σε εσάς μετά τις 6 το απόγευμα και να προκαλέσουν καθυστερημένη παράδοση.

Έχετε ακόμα απορίες; Παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας!