Πώς να βρω το δέμα μου χωρίς αριθμό αποστολής1 min read

«Δεν έχω λάβει αριθμό αποστολής. Πώς να βρω το δέμα μου χωρίς αριθμό αποστολής;». Αυτή είναι μια κλασική ερώτηση από ανθρώπους που είναι καινούργιοι στον κόσμο των αποστολών. Δεν έχετε αριθμό εντοπισμού και δεν έχετε ιδέα αν το δέμα σας φτάνει στον τελικό προορισμό του. Κατανοούμε πώς αισθάνεστε. Γι’ αυτό τον λόγο συγκεντρώσαμε κάποιες ιδέες σχετικά με το τι μπορείτε να κάνετε για να μάθετε που βρίσκονται τα πράγματά σας καθ’ όλη τη διάρκεια της μεταφοράς τους.

Τι είναι ο αριθμός αποστολής

Κάποιοι άνθρωποι έχουν ένα άγχος όταν παραδίδουν το πακέτο τους στον κούριερ. Πιθανότατα να πέρασαν ώρες για να ετοιμάσουν όσα ήθελαν να βάλουν στο δέμα τους και να συμπληρώσουν τις σωστές πληροφορίες για την αποστολή. Τώρα καλούνται να εμπιστευτούν κάποιον άλλον να το προσέχει κατά τη μεταφορά του. Ακόμα και αν επιλέξουν την πιο αξιόπιστη εταιρεία μεταφορών, πάλι θέλουν να γνωρίζουν αν η αποστολή τους φτάνει στον προορισμό της.

Πολλές εταιρείες κούριερ καταλαβαίνουν την ανάγκη των πελατών τους να είναι συνεχώς ενήμεροι για την πορεία της αποστολής τους. Γι’ αυτό και η πλειοψηφία τους έχει δημιουργήσει ένα σύστημα εντοπισμού αφιερωμένο στους πελάτες τους. Στις μέρες μας, οι αποστολείς λαμβάνουν ένα e-mail επιβεβαίωσης, με τις λεπτομέρειες της παραγγελίας τους. Σε αυτό το e-mail, συνήθως θα βρουν και τον αριθμό αποστολής, που θα τους δείχνει σε ποιο σημείο transit βρίσκεται το πακέτο τους. Απλά πληκτρολογούν τον αριθμό στην σελίδα εντοπισμού, στο site της εταιρείας και λαμβάνουν όλες τις σχετικές πληροφορίες. Εκεί, ο πελάτης μπορεί να βρει την κατάσταση της αποστολής του –διαβάστε τι σημαίνουν τα αποτελέσματα στο σύστημα εντοπισμού.

Πώς λειτουργεί το σύστημα: το πακέτο σας, όπως οποιοδήποτε άλλο πακέτο, έχει ένα μοναδικό barcode. Πριν φτάσει στον τελικό του προορισμό, θα πρέπει να κάνει διάφορες ενδιάμεσες στάσεις. Σε κάθε μια από αυτές, σκανάρεται. Με αυτό τον τρόπο, το σύστημα εντοπισμού ανανεώνεται και σας ενημερώνει σε ποια φάση της αποστολής βρίσκεται το δέμα σας.

Δεν έχω αριθμό εντοπισμού. Υπάρχει πρόβλημα με το πακέτο μου;

Αν και το να έχουν αριθμό εντοπισμού οι αποστολείς είναι πλέον κάτι σύνηθες, δεν ισχύει πάντα. Ίσως η εταιρεία κούριερ να μην τον παρέχει. Ή ίσως ο πελάτης να μην έχει για κάποιο λόγο πρόσβαση στο e-mail του και να έχει ξεχάσει να σημειώσει τον αριθμό. Ίσως πάλι να υπάρχει αριθμός εντοπισμού αλλά να μην λειτουργεί (διαβάστε περισσότερα στα αγγλικά). Σε κάθε περίπτωση, δεν χρειάζεται πανικός.

Ο εντοπισμός ενός δέματος online είναι μια «πολυτέλεια» που μας παρέχει η τεχνολογική εξέλιξη. Να θυμάστε, ότι δεν ήταν πάντα διαθέσιμο για τον μέσο πελάτη. Το να μη γνωρίζετε που βρίσκεται το πακέτο σας, δεν σημαίνει ότι έχει χαθεί (διαβάστε περισσότερα στα αγγλικά) ή ότι έχει υποστεί ζημιές (περισσότερα στα αγγλικά). Μπορείτε να επικοινωνήσετε με την υποστήριξη πελατών της εταιρείας μας και το εξειδικευμένο προσωπικό μας θα εξετάσει ενδελεχώς την υπόθεσή σας. Ωστόσο, αν ακόμη θέλετε να ελέγξετε την πρόοδο της αποστολής σας, υπάρχουν κάποια πράγματα που μπορείτε να κάνετε, για τα οποία δεν απαιτείται αριθμός αποστολής.

Ελέγξτε την απόδειξη

Μερικές φορές, ο αριθμός εντοπισμού αναγράφεται στην απόδειξη που λάβατε όταν κάνατε την αποστολή, αντί για το επιβεβαιωτικό e-mail. Ακόμη και αν δεν μπορείτε να βρείτε τον ίδιο τον αριθμό, μπορείτε να επικοινωνήσετε με το κούριερ και να τους δώσετε όποια άλλη πληροφορίες παρέχεται στην απόδειξη. Η εταιρεία θα γνωρίζει σε ποια τοποθεσία σκάναραν το πακέτο σας τελευταία φορά.

Χρησιμοποιήστε το app της εταιρείας ή δημιουργήστε λογαριασμό online

Πολλές εταιρείες μεταφορών σας παρέχουν τη δυνατότητα να δημιουργήσετε το δικό σας προφίλ στο site τους, μέσω του οποίου μπορείτε να παρακολουθείτε και να εντοπίζετε όλες τις αποστολές σας. Αυτό σημαίνει ότι δεν χρειάζεται να τσεκάρετε τις αποστολές σας μέσω του αριθμού εντοπισμού, όταν στέλνετε πράγματα με τη συγκεκριμένη εταιρεία. Σε κάποιες περιπτώσεις, μπορείτε να κατεβάσετε το app της εταιρείας στο κινητό σας και να ειδοποιείστε κάθε φορά που το δέμα σας περνά μια ενδιάμεση τοποθεσία.

Επικοινωνήστε με τον παραλήπτη

Μπορεί να φαντάζει προφανές, αλλά είναι ο πιο εύκολος τρόπος για να μάθετε εάν η αποστολή σας έφτασε στα χέρια του παραλήπτη. Ελέγξτε τον εκτιμώμενο χρόνο παράδοσης (estimated delivery time -EDT) του πακέτου σας και καλέστε ή στείλτε ένα e-mail στον παραλήπτη μετά την εκτιμώμενη παράδοση. Ωστόσο να θυμάστε: ο EDT αποτελεί μια εκτίμηση του χρόνου που θα παραδοθεί το πακέτο και δεν υπάρχει εγγύηση ότι όντως θα χρειαστούν τόσες ημέρες.

Επικοινωνήστε με το κούριερ

Αν έχει περάσει πάνω από μια εβδομάδα και το πακέτο σας αγνοείται, υπάρχει πάντα η επιλογή να επικοινωνήσετε με την εταιρεία κούριερ. Δίνοντάς τους τις πληροφορίες που υπάρχουν στην απόδειξη ή στο e-mail για την επιβεβαίωση της αποστολής, θα μπορούν να σας ενημερώσουν που βρίσκεται το δέμα σας. Επίσης, εάν είχατε κωδικό εντοπισμού αλλά τον χάσατε, θα μπορούν να τον βρουν και να σας τον δώσουν. Πάντα να φροντίζετε να δίνετε στην εταιρεία τις σωστές πληροφορίες για την αποστολή σας.

Μπορώ να εντοπίσω μια αποστολή με το όνομα;

Μπορεί να χάσατε τον αριθμό παρακολούθησης (ή ακόμη να μην τον έχετε λάβει) και αναρωτιέστε αν μπορείτε να εντοπίσετε το δέμα με το όνομα. Δυστυχώς, δεν υπάρχουν πολλές εταιρείες που μπορούν να σας βοηθήσουν να εντοπίσετε την αποστολή σας με το όνομα. Ακόμη και αν έχετε όλες τις επιπρόσθετες λεπτομέρειες σχετικά με την αποστολή, αλλά δυστυχώς, δεν μπορείτε να εντοπίσετε ένα δέμα με το όνομα.

Ενδεχομένως είναι πολλοί οι άνθρωποι που γνωρίζουν το πλήρες όνομά σας, αλλά όχι τη διεύθυνσή σας. Εάν οι εταιρείες κούριερ επέτρεπαν τον εντοπισμό πακέτου με όνομα, τότε υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να αποκαλυφθούν και άλλες προσωπικές πληροφορίες.

Ο αριθμός αποστολής δεν είναι στοιχείο εμπιστευτικού χαρακτήρα, αλλά είναι ένας μοναδικός αριθμός που δόθηκε μόνο σε εσάς και δεν πρέπει να τον μοιράζεστε σε διαδικτυακές πλατφόρμες, φόρουμ κ.α. Μπορεί να υπάρχουν συνέπειες (διαβάστε περισσότερα στα αγγλικά) σε περίπτωση που κοινοποιήσετε με τέτοιο τρόπο τον αριθμό αποστολής και να θέλετε να αποφύγετε τέτοιες καταστάσεις.

Μπορώ με την Eurosender να εντοπίσω ένα δέμα μόνο με το όνομα;

Όχι, δεν μπορείτε με την Eurosender να εντοπίσετε μια αποστολή με το όνομα. Όταν κλείνετε την μεταφορά με την Eurosender, μια εναλλακτική του αριθμού εντοπισμού, είναι ο αριθμός παραγγελίας. Αυτός ο αριθμός παραγγελίας χρησιμοποιείται μόνο για εμάς και για το σύστημά μας. Έτσι, αν μας δώσετε τον αριθμό παραγγελίας ή τον αριθμό εντοπισμού, θα μπορέσουμε να εντοπίσουμε την αποστολή σας μέσα σε λίγα λεπτά.

Χρειάζεστε μια αξιόπιστη εταιρεία μεταφορών; Η Eurosender μπορεί να σας βοηθήσει να βρείτε την καλύτερη επιλογή, ανάλογα με τις ανάγκες σας. Συνεργαζόμαστε με τις καλύτερες εταιρείες της αγοράς και πάντα προσπαθούμε ώστε οι πελάτες μας να είναι ευχαριστημένοι. Κάνοντας την αποστολή σας μέσω της Eurosender, θα λάβετε έναν αριθμό εντοπισμού και έτσι δεν θα χρειάζεται να παίρνετε τηλέφωνο συνέχεια τον παραλήπτη για να μάθετε εάν έλαβε το δέμα. Σας προσφέρουμε επίσης ασφάλεια και βοήθεια σε όλη τη διαδρομή.