Γιατί υπάρχει καθυστέρηση δεμάτων στο τελωνείο; Πόσο θα πληρώσετε και τι πρέπει να κάνετε1 min read
package stuck in customs

Υπάρχουν περιπτώσεις όπου η αποστολή πραγμάτων στο εξωτερικό, εμπλέκει και το τελωνείο. Σε αυτό το άρθρο, θα εξετάσουμε τα πάντα για τους λόγους που μπορεί να έχουμε καθυστέρηση δεμάτων στο τελωνείο, από τη διάρκεια παραμονής του, έως την πληρωμή για δέμα στο τελωνείο.

Εν μέσω πανδημίας του COVID-19, υπάρχει πιθανότητα το δέμα σας να έχει καθυστερήσει λόγω της πρωτόγνωρης αυτής κατάστασης και να μην σημαίνει απαραίτητα ότι ένα πακέτο καθυστερεί στο τελωνείο. Ή αναρωτιέστε εάν τα κούριερ παραδίδουν πακέτα κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορονοϊού, η απάντηση είναι ναι, μπορείτε να κάνετε κράτηση για αποστολής και το κούριερ θα παραδώσει το πακέτο σε οποιαδήποτε περιοχή, άσχετα εάν έχει επηρεαστεί πολύ ή λίγο από την πανδημία.

Για πόσο διάστημα μπορεί ένα πακέτο να καθυστερεί στο τελωνείο;

Οι τελωνειακές διαδικασίες, ο χρόνος και το γιατί κολλάει ένα δέμα στο τελωνείο εξαρτώνται από διαφορετικούς παράγοντες. Και αυτή η καθυστέρηση θα μπορούσε να διαρκέσει από ημέρες έως εβδομάδες, ή και μήνες.

  • Ένας από τους λόγους που μπορεί να υπάρχει καθυστέρηση δεμάτων στο τελωνείο, είναι ότι τα αντικείμενα που μεταφέρετε βρίσκονται στη λίστα των απαγορευμένων ή όσων υπόκεινται σε περιορισμούς προς αποστολή. Εάν για παράδειγμα έχετε παραγγείλει από ένα ηλεκτρονικό κατάστημα, ένα αντικείμενο που υπόκεινται σε περιορισμούς για διεθνή αποστολή, τότε αυτή η διαδικασία ενδέχεται να διαρκέσει περισσότερο από το αναμενόμενο. Σε ορισμένες περιπτώσεις, το πακέτο μπορεί να μην καθυστερεί μόνο στα τελωνεία, αλλά και να καταστραφεί, εάν δεν προσκομίσετε τα απαιτούμενα έγγραφα που θα σας ζητήσουν οι τελωνειακές αρχές.
  • Εάν δεν προσκομίσετε όλα τα απαραίτητα έγγραφα, τότε η διαδικασία εκτελωνισμού ενδέχεται να πάρει πολύ περισσότερο χρόνο από τον αναμενόμενο και άρα να υπάρχει καθυστέρηση δεμάτων στο τελωνείο. Όταν στέλνετε διεθνώς, πρέπει να παρέχεται τελωνειακή διασάφηση. Εάν δεν το κάνετε και χρειαστεί οι αρχές να σας ζητήσουν να τα στείλετε, τότε το πακέτο καθυστερεί στο τελωνείο έως ότου δώσετε τις σωστές πληροφορίες και τα έγγραφα.
  • Άλλος ένας λόγος γιατί κολλάει ένα δέμα στο τελωνείο είναι η πληρωμή για το δέμα στο τελωνείο: Όσο καθυστερείτε να πληρώσετε τα τέλη, τόσο το πακέτο θα καθυστερεί στο τελωνείο.
  • Η διαδικασία εκτελωνισμού μπορεί επίσης να εξαρτάται από τον τρόπο μεταφοράς (αεροπορική, οδική, σιδηροδρομική, θαλάσσια). Να θυμάστε πάντα, ειδικά αν έχετε επιλέξει μια πιο αργή διαδικασία αποστολής, ότι το τελωνείο μπορεί να είναι μια μακριά και αγχωτική διαδικασία σε κάποιες χώρες. Το σύστημα εντοπισμού δεν είναι πάντα απόλυτα ακριβές. Οπότε, αφού έχετε κάνει όλα τα παραπάνω, προσπαθήστε να ηρεμήσετε και να περιμένετε απλά το κούριερ να φτάσει στην πόρτα σας, όταν όλα ξεκαθαριστούν.

Θα υπάρχει έξτρα πληρωμή για το δέμα στο τελωνείο σε περίπτωση καθυστέρησης;

Ναι, εάν τελικά το δέμα σας μείνει στο τελωνείο, δυστυχώς θα υπάρξουν έξτρα χρεώσεις. Η εταιρία μεταφορών μπορεί να επιβάλλει χρεώσεις για:

  • τέλη εκτελωνισμού ή τέλη διεκπεραίωσης τελωνειακών διαδικασιών και διατυπώσεων, για όλα τα απαραίτητα έγγραφα που θα χρειαστούν,
  • επιπλέον χρέωση για την πληρωμή των δασμών και του ΦΠΑ για λογαριασμό του αποστολέα,
  • τέλη ασφάλειας για τον έλεγχο των εμπορευμάτων, τέλος για την τελωνειακή διασάφηση ή άλλο.

Με ποιόν να επικοινωνήσω για να μάθω αν και γιατί κολλάει ένα δέμα στο τελωνείο;

Αν το πακέτο καθυστερεί στο τελωνείο, θα πρέπει να επικοινωνήστε με την εταιρεία κούριερ που έχει αναλάβει την αποστολή σας. Σε κανονικές συνθήκες, θα πρέπει να είναι σε θέση να σας βοηθήσουν με τη διαδικασία εκτελωνισμού, ή απλώς τον εντοπισμό του προβλήματος. Πριν από την επικοινωνία, βεβαιωθείτε ότι έχετε τον αριθμό εντοπισμού, για να τον δώσετε στο κούριερ και να ελέγξετε την κατάσταση του πακέτου σας.

Ποια είναι η τελωνειακή νομοθεσία στην Ευρώπη;

Το να καταλάβει την τελωνειακή νομοθεσία στην Ευρώπη είναι αρκετά απλό, αφού δεν υπάρχουν δασμολογικές επιβαρύνσεις όταν μεταφέρονται αγαθά από μία ευρωπαϊκή χώρα σε μία άλλη. Επιπλέον, δεν απαιτούνται τελωνειακά έγγραφα όταν στέλνετε αγαθά από το ένα κράτος μέλος στο άλλο.

Υπάρχουν φυσικά κάποιες εξαιρέσεις όταν αυτά τα αγαθά υπόκεινται σε φόρο κατανάλωσης, όπως για το αλκοόλ ή τον καπνό.

Παρόλο που δεν υπάρχουν τελωνειακά τέλη κατά την αποστολή εντός της ΕΕ, για την αποστολή αντικειμένων που υπόκεινται σε περιορισμούς ή αντικειμένων υψηλότερης αξίας από κράτος μέλος της ΕΕ σε άλλο κράτος μέλος, χρειάζονται διάφορα πρόσθετα έγγραφα.

Ποιος είναι υπεύθυνος για τη διαδικασία εκτελωνισμού εάν έχω κάνει κράτηση αποστολής με την Eurosender;

Τα τέλη υπολογίζονται με βάση τη δηλωθείσα αξία των εμπορευμάτων και την αξιολόγηση στο τελωνείο. Όταν χρησιμοποιείτε την Eurosender, τα τελωνειακά τέλη καταβάλλονται από τον παραλήπτη απευθείας στον επιλεγμένο πάροχο αποστολής, κατά την παράδοση. Ο μεταφορέας δεν αποδεσμεύει την αποστολή αν δεν καταβληθούν από τον παραλήπτη τα τέλη.

Όταν έχετε κάνει κράτηση για αποστολή από/προς χώρα εκτός της ΕΕ, τότε πρέπει να αφήσετε το πακέτο ανοιχτό, πριν από την άφιξη του κούριερ. Πρέπει να ελέγξει το περιεχόμενο αυτού και να δει τυχόν απαγορευμένα αντικείμενα ή αντικείμενα που έχουν περιορισμούς.

Εάν έχετε περισσότερες ερωτήσεις σχετικά με τον εκτελωνισμό ή για καθυστέρηση δεμάτων στο τελωνείο, μην διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας.