Επεξήγηση διεθνών εμπορικών όρων 20201 min read
Neue Incoterms 2020

Όποιος έχει εμπειρία στον τομέα των διεθνών εμπορευματικών μεταφορών, πιθανότατα γνωρίζει ήδη τι σημαίνουν οι Διεθνείς Εμπορικοί Όροι (Incoterms). Αλλά ποια είναι τα Incoterms 2020; Σε τι χρησιμεύουν; Έχουμε ετοιμάσει αυτό το άρθρο με όλες τις νεότερες πληροφορίες σχετικά με την επεξήγηση διεθνών εμπορικών όρων 2020, καθώς και έναν εύχρηστο εισαγωγικό οδηγό για όσους δεν είναι ακόμη εξοικειωμένοι με τους όρους αυτούς.

Είστε εταιρεία και ψάχνετε τις πιο αξιόπιστες μεταφορικές λύσεις;

Ποια είναι τα Incoterms 2020

Πότε ενημερώθηκαν τελευταία φορά τα Incoterms στο διεθνές εμπόριο; Τελευταία επικαιροποίηση έγινε το 2019. Το Διεθνές Εμπορικό Επιμελητήριο (ICC) εξέδωσε τη λίστα των επικαιροποιημένων Incoterms που θα χρησιμοποιηθούν από το 2020 και μετά. Όταν χρησιμοποιείτε τα Incoterms για να οργανώσετε μια αποστολή φορτίου, πρέπει πάντα να δηλώνετε ότι τα χρησιμοποιείτε και ποια έκδοση. Τα πρόσφατα ενημερωμένα incoterms για το 2020 εφαρμόζονται για κάθε σύμβαση που υπογράφεται μετά την 1η Ιανουαρίου 2020.

Επεξήγηση διεθνών εμπορικών όρων 2020:

Πολυτροπικά incoterms: για κάθε τύπο μεταφοράς

EXW: EX-WORKS (Στο εργοστάσιο): Ο πωλητής είναι υπεύθυνος μόνο για τη διάθεση των αγαθών στην καθορισμένη τοποθεσία (συνήθως στα γραφεία ή την αποθήκη του πωλητή) σωστά συσκευασμένα. Είναι ευθύνη του αγοραστή να εκκαθαρίσει τα αγαθά για εξαγωγή και να κανονίσει την παραλαβή και τη μεταφορά εφεξής. Ο πωλητής μπορεί επίσης να χρειαστεί να παρέχει βοήθεια κατά τη διάρκεια των διαδικασιών εκκαθάρισης.

FCA: FREE CARRIER (Ελεύθερο στο μεταφορέα): Ο πωλητής είναι υπεύθυνος για τη διάθεση των αγαθών στο δικό του χώρο, τα οποία έχουν ήδη εκκαθαριστεί για εξαγωγή, και τη φόρτωση των εμπορευμάτων στο επιλεγμένο μέσο μεταφοράς. Μια παραλλαγή αυτού του όρου συμβαίνει εάν ο πωλητής είναι υπεύθυνος για τη διάθεση των αγαθών σε άλλο μέρος εκτός από τις εγκαταστάσεις του. Σε αυτήν την περίπτωση, είναι ευθύνη του εισαγωγέα να εκφορτώσει τα αγαθά και να τα φορτώσει στον επιλεγμένο μεταφορέα.

CPT: CARRIAGE PAID TO (Μεταφορά πληρωμένη μέχρι): Ο πωλητής παραδίδει τα αγαθά στον μεταφορέα και είναι υπεύθυνος για την πληρωμή των εξόδων μεταφοράς. Η ευθύνη του πωλητή τελειώνει όταν τα αγαθά παραδίδονται στον μεταφορέα εμπορευμάτων και από εκείνη τη στιγμή ο αγοραστής αναλαμβάνει όλους τους κινδύνους.

CIP: CARRIAGE AND INSURANCE PAID TO (Μεταφορά και ασφάλεια πληρωμένη μέχρι): Ο πωλητής παραδίδει τα αγαθά σε μεταφορέα και είναι υπεύθυνος για την πληρωμή της αποστολής του φορτίου και της ασφαλιστικής κάλυψης (τουλάχιστον 110% των αγαθών).

DPU: DELIVERED PLACE UNLOADED (Παράδοση σε διαφορετικό τόπο εκφόρτωσης): Τα προϊόντα είναι στην ευθύνη του πωλητή έως ότου παραδοθούν στη διεύθυνση του προορισμού τους. Είναι ευθύνη του πωλητή να τα εκφορτώσει. Μετά από εκείνη τη στιγμή ο αγοραστής είναι υπεύθυνος για αυτά. Πριν από τη δημοσίευση των νέων incoterms 2020, αυτός ο όρος ήταν γνωστός ως DAT (Παραδοτέο στο τερματικό).

DAP: DELIVERED AT PLACE (Παραδοτέο στον τόπο προορισμού): Ο πωλητής είναι υπεύθυνος για τα εμπορεύματα έως ότου εκφορτωθούν στον τόπο παράδοσης. Δηλαδή είναι ευθύνη του πωλητή να ξεφορτώνει τα αγαθά. Και στις δύο περιπτώσεις, το τελωνείο πληρώνεται από τον αγοραστή. Ο αγοραστής είναι υπεύθυνος για την πληρωμή εκτελωνισμού ή εισαγωγικών δασμών, ενώ ο πωλητής αναλαμβάνει όλα τα έξοδα και τους κινδύνους έως ότου το φορτίο φτάσει στον τόπο παράδοσης.

DDP: DELIVERED DUTY PAID (Παραδοτέο, δασμός πληρωμένος): Ο πωλητής παραδίδει τα αγαθά στον αγοραστή, έτοιμα για εκφόρτωση, με όλους τους τελωνειακούς δασμούς, φόρους και εισαγωγικούς δασμούς πληρωμένους. Ο αγοραστής είναι αποκλειστικά υπεύθυνος για την εκφόρτωση των εμπορευμάτων κατά την άφιξη.

Incoterms που χρησιμοποιούνται για θαλάσσιες/ εσωτερικές πλωτές μεταφορές:

FAS: FREE ALONGSIDE SHIP (Ελεύθερο παράπλευρα στο πλοίο): Ο πωλητής παραδίδει τα αγαθά, σωστά συσκευασμένο και εκτελωνισμένα για εξαγωγή στην επιλεγμένη αποβάθρα φόρτωσης και τα αφήνει δίπλα στο επιλεγμένο σκάφος. Ο αγοραστής είναι υπεύθυνος για τη φόρτωση των εμπορευμάτων.

FOB: FREE ON BOARD (Ελεύθερο επί του πλοίου): Ο πωλητής παραδίδει τα εμπορεύματα, σωστά συσκευασμένα και εκτελωνισμένα για εξαγωγή στο λιμάνι και τα φορτώνει στο επιλεγμένο σκάφος. Έκτοτε, ο αγοραστής είναι υπεύθυνος για το φορτίο, τα έξοδα μεταφοράς, την ασφάλιση και οποιαδήποτε άλλα τέλ.

CFR: COST AND FREIGHT (Αξία και ναύλος): Ο πωλητής παραδίδει τα εμπορεύματα κατάλληλα συσκευασμένα και εκτελωνισμένα για εξαγωγή και τα φορτώνει στο επιλεγμένο σκάφος. Παρόλο που ο πωλητής πρέπει να πληρώσει για τα έξοδα μεταφοράς μέχρι το λιμάνι προορισμού (αλλά όχι μέχρι την τελική διεύθυνση παράδοσης), μόλις φορτωθούν τα προϊόντα, είναι ευθύνη του αγοραστή.

CIF: COST INSURANCE AND FREIGHT (Αξία, ασφάλεια και ναύλος): O πωλητής παραδίδει τα εμπορεύματα με ασφάλεια και σωστή συσκευασία στο πλοίο στο λιμάνι εξαγωγής. Τα εμπορεύματα έχουν εκτελωνιστεί για εξαγωγή και ο πωλητής πληρώνει για τη μεταφορά των εμπορευμάτων στο λιμάνι προορισμού, καθώς και για την ελάχιστη ασφάλιση, ωστόσο, η ευθύνη μεταβιβάζεται στον αγοραστή μόλις φορτωθούν τα αγαθά στο πλοίο. Ο πωλητής είναι επίσης υπεύθυνος για την έκδοση και τη διαβίβαση στον αγοραστή των απαιτούμενων εγγράφων για την αποστολή (συμπεριλαμβανομένων ενδεικτικά: τιμολογίου, ασφάλισης.

 

Σας ενδιαφέρουν οι υπηρεσίες διεθνούς αποστολής; Χρειάζεστε έναν συνεργάτη για τη μεταφορά των προϊόντων σας; Η Eurosender βοηθά κάθε μήνα χιλιάδες επιχειρήσεις να στέλνουν τα προϊόντα τους σε όλο τον κόσμο. Δημιουργήστε το δικό σας τμήμα logistics στην πλατφόρμα μας και αναπτύξτε την επιχείρησή σας.

Τι σημαίνουν οι διεθνείς εμπορικοί όροι

Είδαμε την επεξήγηση των διεθνών εμπορικών όρων 2020, αλλά τι στην πραγματικότητα ορίζεται ως incoterm; Τα Incoterms, όπως εν συντομία αναφέρονται οι Διεθνείς Εμπορικοί Όροι, είναι μια σειρά όρων που δημιουργήθηκαν από το Διεθνές Εμπορικό Επιμελητήριο για να ορίσουν:

  • Πώς θα παραληφθεί το φορτίο, πότε και πού;
  • Ο τύπος μεταφοράς.
  • Ποιος αναλαμβάνει την ευθύνη και το κόστος μεταφοράς, συμπεριλαμβανομένων των εξόδων μεταφοράς, της φόρτωσης και εκφόρτωσης του φορτίου αλλά και της ασφάλισης.
  • Ποιος πρέπει να πληρώσει για τους εισαγωγικούς ή εξαγωγικούς δασμούς;

Παρόλο που η χρήση των Incoterms δεν είναι υποχρεωτική, συμβάλλουν στη δημιουργία μιας εμπορικής σύμβασης βάσει τυποποιημένων κανόνων, μεταξύ πωλητών, αγοραστών και μεταφορέων σε διεθνείς αποστολές. Δημιουργήθηκαν το 1936 και ανανεώθηκαν πολλές φορές τα επόμενα χρόνια. Τα Incoterms γενικά ενημερώνονται κάθε 10 χρόνια για να καλύψουν τις ανάγκες και τα χαρακτηριστικά της βιομηχανίας logistics, οπότε είναι σημαντικό να παρακολουθείτε τις αλλαγές και να βεβαιωθείτε ότι χρησιμοποιείτε τη σωστή έκδοση. Η τελευταία ενημέρωση ονομάζεται Incoterms 2020 και είναι σε πλήρη χρήση από το 2020 και μετά.

Ποια είναι τα διαφορετικά είδη Incoterms στο διεθνές εμπόριο

Τα Incoterms χωρίζονται σε δύο κύριες ομάδες: πολυτροπικές και θαλάσσιες μεταφορές/εσωτερικές πλωτές οδούς. Τα πολυτροπικά incoterms χρησιμοποιούνται κατά τη σύνταξη μιας σύμβασης ή συμφωνίας για σιδηροδρομικές, οδικές ή αεροπορικές μεταφορές φορτίων. Οι θαλάσσιες μεταφορές εμπορευμάτων/εσωτερικής ναυσιπλοΐας προορίζονται για τη μεταφορά εμπορευμάτων και φορτίων σε πλοία. Επειδή η φύση των θαλάσσιων μεταφορών είναι μερικές φορές διαφορετική, υπάρχουν μερικά επιπλέον incoterms που δημιουργήθηκαν ειδικά για αυτόν τον τρόπο μεταφοράς.

Γιατί δημιουργήθηκαν τα Incoterms στο διεθνές εμπόριο και γιατί είναι σημαντικά;

Τα Incoterms δημιουργήθηκαν για να δημιουργήσουν ένα διεθνές σύνολο κανόνων και κανονισμών που θα έχουν τον ίδιο σκοπό και νόημα σε κάθε χώρα. Παρόλο που ένα συμβαλλόμενο μέρος θα μπορούσε να εκδώσει σύμβαση για το διεθνές εμπόριο χωρίς τη χρήση incoterms, ορισμένοι όροι μπορούν να έχουν σαφή έννοια σε μια χώρα, αλλά να σημαίνουν κάτι άλλο σε άλλη. Επιπλέον, τα incoterms δεν μεταφράζονται, οπότε ελαχιστοποιούνται οι κίνδυνοι παρεξήγησης και λαθών στη μετάφραση.

Πώς να χρησιμοποιώ τα incoterms;

Κατά την προετοιμασία μιας αποστολής, πρέπει πάντα να συμπεριλαμβάνετε τα incoterms. Και τα δύο μέρη πρέπει να συμφωνήσουν εκ των προτέρων ποια από τα παραπάνω στην επεξήγηση των διεθνών εμπορικών όρων 2020 θα συμπεριλάβουν και πώς να καθορίσουν καλύτερα τις υποχρεώσεις και τις ευθύνες του καθενός.

Ελπίζουμε να βγήκατε χρήσιμο αυτό το άρθρο για το τι σημαίνουν οι διεθνείς εμπορικοί όροι. Γνωρίζουμε ότι η επεξήγηση των διεθνών εμπορικών όρων 2020 είναι πολύ σημαντική για πολλούς πωλητές και παρόχους υπηρεσιών μεταφορών και εδώ, στην Eurosender, προσπαθούμε να συμβαδίσουμε με τις τελευταίες εξελίξεις στον κλάδο των logistics.

Θέλετε να στείλετε φορτίο διεθνώς; Δείτε τι μπορεί να κάνει η Eurosender για εσάς!