Πώς γίνεται ο υπολογισμός ογκομετρικού βάρους αποστολής1 min read
Volumetric weight of a parcel

Τι είναι βαρύτερο: 1 κιλό βαμβάκι ή 1 κιλό σίδερο; Μπορεί η κοινή λογική να σας πει ότι και τα δύο ζυγίζουν το ίδιο, ένας φυσικός όμως θα σας εξηγήσει γιατί το 1 κιλό σίδερο είναι βαρύτερο. Όσο για εμάς, στον κόσμο των logistics, θα επιλέξουμε το 1 κιλό βαμβάκι και να γιατί.

Τι είναι το ογκομετρικό βάρος και πώς γίνεται ο υπολογισμός στις αποστολές

Το ογκομετρικό βάρος είναι αυτό για το οποίο σας χρεώνουν οι μεταφορείς, εάν το δέμα είναι πολύ μεγάλο, αλλά όχι πολύ βαρύ. Τι σημαίνει αυτό; Για παράδειγμα, το βαμβάκι δεν ζυγίζει στην πραγματικότητα πολύ, αλλά μπορεί να καταλαμβάνει μεγαλύτερο μέρος του οχήματος των μεταφορέων- επομένως, η γίνεται η χρέωση του ογκομετρικού βάρους, δηλαδή για αυτόν τον χώρο που καταλαμβάνει και όχι για το πραγματικό βάρος του πακέτου ή γενικά της αποστολής. Για να υπολογίσετε τον όγκο και το χρεώσιμο βάρος, κάντε τα εξής:

  • Μετρήστε το δέμα.
  • Μάθετε ποια είναι η εξίσωση ή ο συντελεστής μετατροπής βάσει του οποίου γίνεται ο υπολογισμός ογκομετρικού βάρους αποστολής στην μεταφορική εταιρεία.

Ακολουθεί ένα παράδειγμα για το ποιο είναι το ογκομετρικό βάρος για την αποστολή δεμάτων με κούριερ:

ogkometriko baros

Όταν κάνετε υπολογισμό ογκομετρικού βάρους αποστολής για οδικές μεταφορές, θα πρέπει να πολλαπλασιάσετε τα μήκος Χ βάρος Χ ύψος -σε μέτρα ή σε εκατοστά. Στη συνέχεια, πρέπει να διαιρέσετε τον αριθμό που θα προκύψει με το 5000. Για λόγους απλότητας του συγκεκριμένου παραδείγματος, χρησιμοποιήσαμε τα εκατοστά -σε μέτρα ή σε εκατοστά. Στη συνέχεια, πρέπει να διαιρέσετε τον αριθμό που θα προκύψει με το 5000. Για λόγους απλότητας του συγκεκριμένου παραδείγματος, χρησιμοποιήσαμε τα εκατοστά.

Μήκος x πλάτος x ύψος = 60 εκατ. x 30 εκατ. x 50 εκατ. = 90.000/5.000 = 18 κιλά


Γιατί ο υπολογισμός ογκομετρικού βάρους αποστολής γίνεται διαιρώντας με το 5.000;

Οι διάφοροι μεταφορείς μπορεί να σας χρεώνουν διαφορετικά ανάλογα με τον τύπο της υπηρεσίας ή τους κανόνες που εφαρμόζουν γενικά- ωστόσο, για τις διεθνείς μεταφορές, η πιο κοινή σταθερά για το κόστος αποστολής ογκομετρικού βάρους είναι η εξίσωση 5000 m3/kg.

Η σταθερά για τη χρέωση ογκομετρικού βάρους καθορίζεται ανάλογα με τον τύπο του φορτίου (δηλαδή ογκομετρικό βάρος για αεροπορικές αποστολές, οδικές μεταφορές, θαλάσσιες αποστολές), το κούριερ που παραδίδει το δέμα και τον επιλεγμένο προορισμό: πρόκειται για εγχώρια παράδοση, διεθνή αποστολή, παράδοση στην ενδοχώρα ή σε νησί; Εν ολίγοις, θα υπολογίζετε αν το δέμα σας έχει τέτοια πυκνότητα ώστε να χρεώνεται σύμφωνα με το πραγματικό βάρος πακέτου ή αν θα ισχύει αντ’ αυτού χρέωση ογκομετρικού βάρους.

Ποιο είναι το βάρος που χρεώνεται και πώς υπολογίζεται;

Αφού δείτε ποιο και τι είναι το ογκομετρικό βάρος και κάνετε τον υπολογισμό για την αποστολή σας, μετά πρέπει να βρείτε ποια τιμή είναι μεγαλύτερη: το πραγματικό βάρος του πακέτου ή το ογκομετρικό βάρος. Το τελικό κόστος αποστολής θα λαμβάνει πάντα υπόψη το μεγαλύτερο βάρος από τα δύο.

Είναι το ογκομετρικό βάρος το ίδιο με το χρεώσιμο βάρος;

Ορισμένοι θεωρούν ότι, για μεγάλα φορτία, η χρέωση είναι αυτόματα για το ογκομετρικό βάρος. Ωστόσο, αυτό δεν ισχύει πάντα, καθώς ορισμένα δέματα μπορεί να έχουν πυκνότητα και αξία μεγαλύτερη από το ογκομετρικό τους βάρος. Στην περίπτωση αυτή, η χρέωση που θα επιβληθεί δεν θα είναι για το ογκομετρικό βάρος, αλλά για το πραγματικό βάρος πακέτου (δηλαδή το περιεχόμενο με τη συσκευασία).

Χρέωση ογκομετρικού βάρους στις αεροπορικές αποστολές

Ο υπολογισμός για τη χρέωση ογκομετρικού βάρους στις αεροπορικές αποστολές είναι ο ίδιος με τον υπολογισμό του ογκομετρικού βάρους αποστολής στις οδικές μεταφορές, με τη διαφορά ότι εδώ ο συντελεστής είναι 6.000 και όχι 5.000. Επομένως, αρχίστε και πάλι πολλαπλασιάζοντας μήκος Χ πλάτος Χ ύψος και διαιρέστε με το 6.000 για να λάβετε το ογκομετρικό βάρος στις αεροπορικές αποστολές.

Στη συνέχεια, ο μεταφορέας θα σας χρεώσει με βάση τον μεγαλύτερο βάρος (μικτό έναντι ογκομετρικού).

Ογκομετρικό βάρος θαλάσσιων αποστολών

Ο υπολογισμός για το χρεώσιμο ογκομετρικό βάρος στις θαλάσσιες αποστολές διαφέρει ελαφρώς από τις προηγούμενες κατηγορίες. Δηλαδή, όταν πρόκειται για εμπορεύματα που μεταφέρονται δια θαλάσσης, υπάρχει διαχωρισμός μεταξύ των βαρέων και των ελαφρών εμπορευμάτων και ο μεταφορέας χρεώνει με βάση αυτό.

  • Τα φορτία με συντελεστή στοιβασίας μικρότερο από 40 κυβικά/τόνο (ή 1,1328 m3/τόνο), εκλαμβάνονται ως βαρέα εμπορεύματα,
  • Τα φορτία με συντελεστή στοιβασίας μεγαλύτερο από 40 κυβικά/τόνο (ή 1,1328 m3/τόνο) είναι ελαφρά εμπορεύματα.

Γιατί το ογκομετρικό βάρος διαφέρει από το χρεώσιμο βάρος;

Ο υπολογισμός του ογκομετρικού βάρους αποστολής γίνεται από τα κούριερ για να προσδιοριστεί ο χώρος που καταλαμβάνει ένα πακέτο στο κοντέινερ. Είτε πρόκειται για ένα δέμα που αποστέλλεται αεροπορικώς, οδικώς ή με πλοίο, όλοι οι μεταφορείς υπολογίζουν ποιο είναι το ογκομετρικό βάρος για την αποστολή δεμάτων με κούριερ, ή μεγαλύτερων φορτίων, ως στρατηγική για τη βελτιστοποίηση της χωρητικότητάς τους και, φυσικά, των εσόδων τους.

Οι μεταφορικές εταιρείες φροντίζουν να καλύπτονται όλα τα έξοδα που αφορούν στη μεταφορά. Ως εκ τούτου, εάν υπάρξει αύξηση των καυσίμων ή οποιαδήποτε άλλη απροσδόκητη επιβάρυνση, το κούριερ μπορεί να αλλάξει τη σταθερά.

Το να βρίσκουν ποιο είναι το ογκομετρικό βάρος για την αποστολή δεμάτων με κούριερ, ήταν η λύση που βρήκε η βιομηχανία των logistics για να διασφαλίσει ότι κάθε φορτηγό, βαν, αεροπλάνο ή πλοίο, γεμίζει με τον πιο αποτελεσματικό τρόπο.

Πρέπει να βρω τι και ποιο είναι το ογκομετρικό βάρος της αποστολής μου όταν στέλνω με την Eurosender;

Η πλατφόρμα μας έχει τη δυνατότητα να σας δείχνει αμέσως μια τελική τιμή για πολλές υπηρεσίες- ωστόσο, εάν η αποστολή έχει κάποιες ειδικές προδιαγραφές, μπορείτε να ζητήσετε μια ατομική προσφορά. Με αυτόν τον τρόπο, οι ειδικοί μας στα logistics θα μπορέσουν να διαμορφώσουν μια τιμή με βάση τις απαιτήσεις σας – επομένως, δεν θα χρειαστεί να κάνετε όλους αυτούς τους υπολογισμούς για το ογκομετρικό βάρος.