Το πακέτο κόλλησε στη διαδρομή – Τι να κάνετε1 min read
Parcel-stuck-in-transit-min

Ίσως να αναρωτιέστε γιατί παίρνει τόσο χρόνο για να φτάσει το πακέτο σας στον προορισμό του, όταν ο εκτιμώμενος χρόνος παράδοσης είναι μικρότερος. Ορισμένες φορές καταλαβαίνουμε ότι το πακέτο κόλλησε στη διαδρομή (ή αλλιώς τράνζιτ). Υπάρχουν αρκετοί λόγοι που μπορούν να επηρεάσουν τον χρόνο παράδοσης μιας παραγγελίας. Από το τελωνείο, την ίδια τη διαδρομή, ακόμα και τις καιρικές συνθήκες. Σίγουρα αν αντιληφθείτε ότι κόλλησε στη διαδρομή το πακέτο, θα σας ανησυχήσει Ευτυχώς, υπάρχουν κάποιοι τρόποι για να προνοήσετε και να μην συμβεί κάτι τέτοιο. Σε αυτό το άρθρο, θα σας εξηγήσουμε τι πρέπει να κάνετε εάν συμβεί αυτό.

Τι σημαίνει το στάτους «το πακέτο κόλλησε στη διαδρομή»;

Γενικά εάν το δέμα σας δεν βρίσκεται σε κίνηση, θα δείτε μία αλλαγή στο σύστημα εντοπισμού. Ενδεχομένως να αναρωτιέστε ποιος είναι ο ορισμός του τράνζιτ. Όταν το πακέτο σας είναι στη διαδρομή, σημαίνει ότι η εταιρία κούριερ που το παρέλαβε και ανέλαβε την αποστολή σας, βρίσκεται στο δρόμο για τη διεύθυνση παράδοσης. Το πακέτο παραμένει σε κατάσταση τράνζιτ μέχρι ο οδηγός να το παραδώσει. Το πακέτο κόλλησε στη διαδρομή, σημαίνει ότι δεν υπάρχει κάποια εξέλιξη στη μετακίνησή του προς τον προορισμό του και πιθανότατα βρίσκεται σε κάποιο από τα σημεία διαλογής της εταιρείας για επιπλέον ελέγχους.

Αλλά μην ανησυχείτε! Μετά από κάποιο χρονικό διάστημα, το δέμα απελευθερώνεται και συνεχίζει την πορεία του.

Πόσος χρόνος χρειάζεται στο τράνζιτ;

Θα πρέπει να θυμάστε πάντα ότι ο εκτιμώμενος χρόνος παράδοσης είναι ακριβώς αυτό: μία εκτίμηση. Βασίζεται στην απόσταση και στη διαδρομή που πρέπει να κάνει το πακέτο σας. Ουσιαστικά είναι ένας μέσος όρος του χρόνου που συνήθως χρειάζεται μια εταιρεία κούριερ για μία ανάλογη αποστολή.

Αν χρησιμοποιείτε απλές αποστολές, και όχι κάποιον διαφορετικό ειδικό τύπο που εξασφαλίζει συγκεκριμένο χρόνο παράδοσης (όπως οι αυθημερόν) πάντα θα έχετε μόνο μία εκτίμηση του χρόνου παράδοσης.

Πως θα μάθω εάν κόλλησε στη διαδρομή το πακέτο;

Τις περισσότερες φορές, θα χαρακτηριστεί ως τέτοιο στο σύστημα εντοπισμού. Αν δεν τονίζεται ρητά, τότε το σύστημα εντοπισμού θα δείχνει κάποιες αρρυθμίες. Για παράδειγμα, αν δεν υπάρχουν ενημερώσεις για μεγάλο χρονικό διάστημα ή αν αυτές οι ενημερώσεις δείχνουν ότι εμπλέκεται το τελωνείο, αυτό θα μπορούσε να σημαίνει ότι το πακέτο κόλλησε στη διαδρομή. Το σύστημα εντοπισμού συνήθως ενημερώνεται τουλάχιστον μία φορά μέσα σε 24 με 48 ώρες. Αν έχουν περάσει 48 ώρες και δεν έχει υπάρξει καμία ενημέρωση, επικοινωνήστε μαζί μας κι εμείς θα εξετάσουμε τι έχει συμβεί.

Γιατί παίρνει τόσο χρόνο για να φτάσει το πακέτο;

Εκτελωνισμός

Συνιστούμε να προσέξετε ιδιαίτερα ώστε να αποφύγετε το ενδεχόμενο να κολλήσει το πακέτο στο τελωνείο. Γενικά, οι αποστολές εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δεν χρειάζονται τελωνειακά παραστατικά και δεν έχουν δασμολογικές επιβαρύνσεις. Υπάρχουν κάποιες εξαιρέσεις που περιλαμβάνουν το αλκοόλ, τον καπνό, το λάδι, κτλ. Μπορείτε να ελέγξετε την πλήρη λίστα των απαγορευμένων προϊόντων και όσον υπόκεινται σε περιορισμούς.

Όταν κάνετε αποστολές εκτός ΕΕ, ισχύουν διαφορετικά πράγματα. Εάν η αξία των αγαθών που υπάρχουν στην αποστολή υπερβαίνει τα 200 ευρώ, θα πρέπει να το δηλώσετε και να συμπεριλάβετε απόδειξη. Χωρίς να δηλώσετε τα αντικείμενα και να παρέχετε απόδειξη, το πακέτο σας μπορεί να κολλήσει στο τελωνείο και θα πρέπει να περιμένετε επιπλέον χρεώσεις.

Το πόσος χρόνος χρειάζεται πριν αποδεσμευτεί η αποστολή σας από το τελωνείο, εξαρτάται από την περίπτωση και την χώρα. Ο εκτελωνισμός μπορεί να διαρκέσει από μία ημέρα μέχρι και ένα μήνα.

Ένα πράγμα που πρέπει να έχετε στο μυαλό σας είναι ότι μία αποστολή, ακόμη και αν είναι από χώρα μέλος της ΕΕ σε άλλη χώρα μέλος της ΕΕ, μπορεί στη διαδρομή να περάσει από χώρα μη μέλος. Το γνωρίζατε ότι για μία αποστολή από το Ζάγκρεμπ στο Ντουμπρόβνικ, το πακέτο σας θα περάσει μέσω μιας μικρής πόλης που ονομάζεται Νέουμ που είναι στη Βοσνία; Αυτός είναι ένας από τους ασυνήθιστους αλλά πιθανούς τρόπους που μπορεί ένα πακέτο να κολλήσει στο τελωνείο.

Το φορτίο είναι υπέρβαρο ή μεγαλύτερο σε μέγεθος
Είναι πολύ σημαντικό να παρέχετε τις σωστές πληροφορίες για το βάρος και τις διαστάσεις του πακέτου σας. Υπέρβαρο ή μεγαλύτερο φορτίο σημαίνει είτε ότι θα υπάρξουν επιπλέον χρεώσεις, είτε ότι θα επιστραφεί στον αποστολέα. Επίσης να έχετε υπόψη σας ότι το βάρος και το μέγεθος δεν είναι κάτι που μπορεί να καταλάβει αμέσως η εταιρεία μεταφορών. Το κούριερ μπορεί να το ανακαλύψει σε οποιαδήποτε φάση της διαδρομής και τότε να αποφασίσει να επιβάλει έξτρα χρέωση ή να το επιστρέψει στον αποστολέα. Σε αυτή την περίπτωση δεν προβλέπεται επιστροφή χρημάτων.
Η ετικέτα έχει ζημιές ή έχει πέσει
Πρόκειται για μία σπανία περίπτωση, αλλά με τον αριθμό των αποστόλων που διαχειρίζονται καθημερινά οι εταιρείες κούριερ, μπορούν να γίνουν λάθη. Μία αποστολή, διακινείται τόσο με μηχανικά μέσα όσο και με ανθρώπινα. Έτσι είναι πιθανό να υποστεί ζημιές η ετικέτα ή να πέσει. Στην περίπτωση που συμβεί αυτό θα πάρει κάποιο χρόνο για την εταιρεία να καταλάβει σε ποιον ανήκει το πακέτο. Αυτό μπορείτε να το αποφύγετε αν κολλήσετε καλά την ετικέτα σε μία ευθεία επιφάνεια πάνω στο πακέτο και την προφυλάξετε με πλαστική επικάλυψη και ταινία (περισσότερα στα αγγλικά).
Έγιναν αλλαγές στην παραγγελία
Στην περίπτωση που αλλάξετε τη διεύθυνση αποστολής (περισσότερα στα αγγλικά), αυτό ίσως σημαίνει ότι η εταιρεία μεταφορών θα χρειαστεί κάποιο διάστημα για να κάνει τις αλλαγές. Για να αποφύγετε το ενδεχόμενο το δέμα σας να μην παραδοθεί στην ώρα του, δεν θα πρέπει να κάνετε αλλαγές όσο το πακέτο είναι στη διαδρομή. Εάν τη στιγμή που κάνετε την παραγγελία δεν είστε σίγουροι για όλες τις πληροφορίες της αποστολής και θέλετε να κάνετε αλλαγές στην πορεία, σκεφτείτε να προσθέσετε την επιλογή «ευέλικτη κράτηση (flexible booking). Αυτή η επιλογή, σας επιτρέπει να κάνετε αλλαγές στην παραγγελία σας δωρεάν, μέχρι ο οδηγός να παραλάβει το πακέτο σας.
Μη παραδοτέο
Υπάρχουν πολλοί λόγοι που το πακέτο σας μπορεί να κριθεί «μη παραδοτέο» (περισσότερα στα αγγλικά). Για παράδειγμα τα προϊόντα ή η συσκευασία να έχουν υποστεί ζημιές. Ή τα αντικείμενα να εντάσσονται στη λίστα των απαγορευμένων. Η εταιρείες μεταφορών σκανάρει τα πακέτα σε διάφορα σημεία διαλογής. Έτσι σας συμβουλεύουμε να μην στείλετε απαγορευμένα αντικείμενα. Επίσης πρόβλημα δημιουργεί και μία λάθος συσκευασία. Και αυτό δεν έχει να κάνει μόνο με το ζήτημα της ασφάλειας κατά τη μεταφορά και τον κίνδυνο να προκαλέσει ζημιές σε άλλα δέματα, αλλά και για την ασφάλεια του προσωπικού της εταιρείας κούριερ. Εάν το πακέτο περιέχει αιχμηρά αντικείμενα ή υγρά που δεν έχουν σφραγιστεί σωστά, τότε πιθανότατα το κούριερ να σταματήσει τη μεταφορά.

Τέλος, η λανθασμένη ή ελλιπής διεύθυνση, είναι ένας από τους βασικούς λόγους για να κριθεί μη παραδοτέα η αποστολή. Πάντα να δίνετε όλες τις απαραίτητες πληροφορίες όταν κάνετε την παραγγελία. Κάνοντας την παραγγελία σας μέσω της Eurosender, θα δείτε ακριβώς τι πληροφορίες χρειάζονται.

Καιρικές συνθήκες ή κίνηση

Υπάρχουν πολλές καταστάσεις που μπορούν να προκαλέσουν καθυστέρηση στον οδηγό. Ειδικά τους χειμερινούς μήνες, το χιόνι και το χαλάζι μπορεί να επηρεάσει το χρόνο μεταφοράς. Το ίδιο ισχύει και κατά τους καλοκαιρινούς μήνες που αυξάνεται η κίνηση λόγω της εξόδου για τις διακοπές.

Το πακέτο χάθηκε
Αν το πακέτο σας έχει χαθεί, τότε η εταιρεία μεταφορών θα κάνει οτιδήποτε είναι δυνατόν για να το βρει. Για να μάθετε περισσότερα για το τι πρέπει να κάνετε αν το πακέτο σας αγνοείται ή έχει χαθεί, ή για να μάθετε ποια είναι τα νομικά σας δικαιώματα, έλεγξε τα σχετικά μας άρθρα (στα αγγλικά).

Τι να κάνω αν το πακέτο μου κολλήσει στη διαδρομή

Αν έχετε κλείσει την υπηρεσία μεταφορών μέσω της Eurosender και το πακέτο σας έχει κολλήσει στη διαδρομή, μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας για βοήθεια. Η ομάδα μας θα εξετάσει την κατάσταση και θα σας συμβουλέψει για το τι να κάνετε. Εάν χρειαστεί, θα σας εκπροσωπήσουμε σε οποιαδήποτε διαδικασία αξιώσεων με τον επιλεγμένο πάροχο υπηρεσιών.