Ο παραλήπτης αρνήθηκε την παραλαβή – Τι σημαίνει αυτό1 min read
Receiver refused delivery

Στο σύστημα εντοπισμού μιας εταιρείας κούριερ, κάποιος μπορεί να δει διάφορα αποτελέσματα που μπορεί να τον μπερδέψουν, ειδικά αν πρόκειται για αποστολέα που δεν χρησιμοποιεί συχνά υπηρεσίες κούριερ. Με αυτό το άρθρο, θα σας εξηγήσουμε τι σημαίνει το στάτους «ο παραλήπτης αρνήθηκε την παραλαβή», ή «άρνηση παραλαβής από τον παραλήπτη» καθώς και τι πρέπει να κάνετε εάν δεν γνωρίζετε γιατί συμβαίνει αυτό.

«Ο παραλήπτης αρνήθηκε την παραλαβή». Τι σημαίνει αυτό;

Σημαίνει απλά ότι ο παραλήπτης αρνήθηκε το πακέτο. Εάν ο παραλήπτης δεν είχε ενημερωθεί για την παραγγελία και δεν περίμενε κάτι, είναι λογικό να θεωρεί ότι δεν είναι το άτομο που θα πρέπει να το παραλάβει. Όταν κάνετε οποιαδήποτε αποστολή, βεβαιωθείτε ότι έχετε ενημερώσει τον παραλήπτη πριν φτάσει σε αυτόν το δέμα σας.

«Ο παραλήπτης αρνήθηκε την παραλαβή» θα μπορούσε επίσης να σημαίνει ότι ο παραλήπτης αρνήθηκε το πακέτο επειδή ενδεχομένως υπέστη ζημιές κατά τη μεταφορά (διαβάστε περισσότερα στα αγγλικά). Για τις εταιρείες λιανικού εμπορίου που στέλνουν προϊόντα στους πελάτες τους, είναι μια συνηθισμένη -αν και ατυχής- κατάσταση.

Τι κάνει το κούριερ με το πακέτο εάν ο παραλήπτης αρνηθεί την παραλαβή;

Στις περισσότερες περιπτώσεις τα πακέτα που δεν τα παραλαμβάνουν οι παραλήπτες, επιστρέφουν στον αποστολέα. Ωστόσο ο τρόπος αντιμετώπισης μιας τέτοιας κατάστασης ποικίλλει από εταιρεία σε εταιρεία.

Κάποιες εταιρείες κούριερ μπορεί να επικοινωνήσουν με τον αποστολέα και να κρατήσουν το πακέτο αποθηκευμένο σε κάποιο κατάστημα τους, μέχρι να διευκρινιστεί τι έχει συμβεί.

Γενικά, να γνωρίζετε, αποτελεί υποχρέωση του αποστολέα να ελέγχει οποιαδήποτε ενημέρωση στο σύστημα εντοπισμού, από τη στιγμή που υπάρχει διαθέσιμη τέτοια υπηρεσία. Το κούριερ μπορεί επίσης απλά να ξεκινήσει τη διαδικασία για την επιστροφή του πακέτου (περισσότερα στα αγγλικά), χωρίς προηγουμένως να επικοινωνήσει με τον αποστολέα.

Από τη στιγμή που το πακέτο μπει σε διαδικασία επιστροφής, λίγα είναι αυτά που μπορείτε να κάνετε για να αλλάξετε τη διαδρομή -και το πιο πιθανό είναι να σημαίνει και επιπλέον κόστος. Γι’ αυτόν τον λόγο, είναι βασικός κανόνας να ελέγχετε πάντα που βρίσκεται το πακέτο σας.

Η ενημέρωση «άρνηση παραλαβής από τον παραλήπτη» μπήκε κατά λάθος

Δεδομένου ότι υπάρχει ένας μεγάλος αριθμός διαφορετικών λόγων που θα μπορούσε να οδηγήσει σε αποτυχημένη παράδοση (περισσότερα στα αγγλικά), εύκολα μπορούν να συμβούν και λάθη. Αν ανανεωθεί εσφαλμένα η κατάσταση στην οποία βρίσκεται η παραγγελία, θα οδηγήσει σε λάθος πληροφορίες και συμπεράσματα.

Εάν είστε εσείς ο παραλήπτης του πακέτου, και δείτε ένα τέτοιο στάτους στο σύστημα εντοπισμού, μπορεί το κούριερ απλά να μην σας βρήκε σπίτι όταν προσπάθησε να παραδώσει το πακέτο. Επικοινωνήστε με την εταιρεία κούριερ και ξεκαθαρίστε την κατάσταση. Σε αυτή την περίπτωση πιθανότατα το κούριερ να προσπαθήσει νέα παράδοση, ή να σας πει από που μπορεί να παραλάβετε το πακέτο σας.

Αν επίσης το κούριερ δεν εμφανίστηκε ποτέ, αυτό μπορεί να σημαίνει ότι χτύπησε λάθος πόρτα. Αντί να έρθει στη διεύθυνση σας, μπορεί να χτύπησε στον γείτονά σας (περισσότερα στα αγγλικά), ο οποίο προφανώς αρνήθηκε την παραλαβή.

Ανεξάρτητα από τον λόγο που συνέβη αυτό, από τη στιγμή που θα δείτε στο σύστημα εντοπισμού το στάτους «ο παραλήπτης αρνήθηκε την παραλαβή», επικοινωνήστε με την εταιρία κούριερ. Με αυτόν τον τρόπο μπορεί να αποφύγετε μια ανεπιθύμητη επιστροφή ή επιπλέον χρεώσεις.

Μπορώ να αρνηθώ εγώ την παραλαβή πακέτου;

Ναι. Μπορείτε να αρνηθείτε να πακέτο που δεν απευθύνετε σε εσάς αλλά τελικά κατέληξε στη διεύθυνση σας.

Εάν η αποστολή είναι για εσάς, μπορείτε να αρνηθείτε την παραλαβή εάν φτάσει σε κακή κατάσταση και έχει εμφανή σημάδια ζημιών.

Επίσης δεν είστε υποχρεωμένος να δεχτείτε παραγγελία ή οποιοδήποτε πακέτο το οποίο είτε δεν ζητήσατε είτε δεν θέλετε. Μπορείτε να αρνηθείτε την παραλαβή είτε εσείς οι ίδιοι όταν έρθει το κούριερ, είτε να πείτε σε κάποιον άλλο να το κάνει για εσάς.

Εάν δεν ήσασταν σπίτι όταν έφτασε το κούριερ και άφησε ήδη το πακέτο στην πόρτα σας, επικοινωνήστε μαζί τους και ενημέρωσε τους ότι αρνείστε το πακέτο. Μην το ανοίξετε γιατί, για κάποιες εταιρείες, αυτό μπορεί να σημαίνει ότι το αποδέχεστε. Απλά κανονίστε συγκεκριμένη ώρα για να έρθει το κούριερ να το παραλάβει.