Incoterms pariteti – značenje i upotreba u 2024. godini6 min read
Neue Incoterms 2020

Incoterms pariteti isporuke robe uvedeni su kako bi organizacija prijevoza tereta u inozemstvo bila što jednostavanija. Njima se na standardan način objašnjavaju prava, obaveze, troškovi i rizici povezani s transportom i isporukom tereta i robe. No što je s korištenjem incotermsa u 2024. godini?

U nastavku pročitajte više o promjenama u incoterms paritetima na snazi od 2020, te pronađite sva značenja incoterms pariteta, čak i za neupućene.

Tražite li rješenje za prijevoz tereta i robe za poslovne korisnike?

Značenje incoterms pariteta za 2020.

Značenja multimodalnih incoterms pariteta – za svaki tip transporta

EXW: EX-WORKS(franko tvornica): Prodavač je jedino odgovoran za pakiranje robe. Kupac preuzima robu i odgovornost u tvornici, te prodavač ne snosi troškove transporta, osiguranja itd. Prodavač jedino može biti zatražen za pomoć tijekom carinskog procesa.

FCA: FCA – FREE CARRIER (franko prijevoznik): Prodavač je odgovoran za isporuku robe na jedan od dva načina:

  • Kad se zna mjesto skladišta prodavača, roba se smatra dostavljenom kada je utovarena u prijevozno sredstvo koje organizira kupac.
  • Kada je imenovano drugo mjesto, roba se smatra dostavljenom, kada stigne da navedeno mjesto i bude spremna za istovar s prijevoznog sredstva prodavača.

Mjesto isporuke određuje u kojem trenutku rizik i troškovi dostave prelaze s prodavača na kupca.

CPT: CARRIAGE PAID TO (plaćen prijevoz): Prodavač je zadužen za isporuku robe do dostavljača te je odgovoran za troškove prijevoza. Odgovornost prodavača prestaje kada preda robu prijevozniku te od tog trenutka nadalje kupac preuzima sve rizike.

CIP: CARRIAGE AND INSURANCE PAID TO (plaćeni prijevoz i osiguranje): Prodavatelj isporučuje robu prijevozniku te je odgovoran za plaćanje prijevoza te osiguranja tereta (u iznosu od najmanje 110% vrijednosti robe).

DPU: DELIVERED PLACE UNLOADED(dostava na mjestu istovara): Prodavatelj isporučuje robu i prenosi rizik na kupca jednom kad je roba istovarena. Prodavač je zadužen za istovar robe. Prije izmjena u incoterms paritetima 2020, ovo je bilo poznato kao DAT (Delivered at Terminal).

DAP: DELIVERED AT PLACE(isporuka na lokaciju): Prodavatelj je odgovoran za robu sve dok ona nije istovarena na mjestu za dostavu. U ovom slučaj, kupac je zadužen za istovar, plaćanje carinskih ili uvoznih naknada, a prodavač snosi sve troškove i rizike dok teret ne dođe na adresu za dostavu.

DDP: DELIVERED DUTY PAID (isporučeno i ocarinjeno): Prodavatelj isporučuje robu kupcu onog trenutka kad mu je stavljena na raspolaganje, nakon što su svi uvozni i carinski troškovi plaćeni. Kupac je odgovoran za istovar robe na mjestu isporuke.

Značenja incoterms pariteta koji se koriste u pomorskom/cestovnom transportu

FAS: FREE ALONGSIDE SHIP(franko uz bok broda): Roba se smatra isporučena kada je na pravilan način zapakirana i spremna za izvoz na odabranoj luci te je ostavljena uz odabrano vozilo. Prodavatelj je odgovoran za istovar robe.

FOB: FREE ON BOARD(franko brod): Prodavač je isporučio robu kada je ona pravilno zapakirana, spremna za izvoz te utovarena na odabrani brod. Od tada nadalje, kupac je odgovoran za teret, troškove transporta, osiguranja te bilo koje druge troškove.

FCR: COST AND FREIGHT(cijena s vozarinom): Prodavač isporučuje robu kupcu na brodu, a roba je pravilno zapakirana te spremna za izvoz. Iako prodavač plaća troškove prijevoza do odredišne luke (ali ne i do konačne adrese), nakon što je teret utovaren na brod, kupac je odgovoran za njega.

CIF: COST INSURANCE AND FREIGHT(cijena s osiguranjem i vozarinom): Prodavač je odgovoran da na brod dostavi pravilno zapakiranu robu, spremnu za izvoz. Prodavač plaća troškove prijevoza tereta kao i minimalno osiguranje, no odgovornost prelazi na kupca čim je roba utovarena na vozilo. Prodavač je također odgovoran za popratnu dokumentaciju uz pošiljku poput računa i osiguranja.

Incoterms pariteti za isporuku robe 2020


Pročitajte više:

Što su to incoterms pariteti?

Incoterms pariteti, skraćenica je za međunarodne trgovačke termine (engl. International Commerce Terms). To je serija službenih pravila Međunarodne trgovačke komore kojima se, između ostaloga, određuje:

  • Gdje će teret biti prikupljen, kada i kako?
  • Koji tip transporta tereta je odabran.
  • Tko na sebe preuzima rizik.
  • Tko na sebe preuzima rizik i troškove transporta, utovara i istovara robe kao i troškove osiguranja?
  • Tko će platiti troškove uvoza ili izvoza robe?

Iako korištenje incoterms termina nije obavezno, mogu pomoći pri sastavljanju ugovora između prodavača, kupca te špeditera ili prijevoznika robe u slučaju međunarodne robne razmjene. Prvi set incoterms pravila napravljen je 1936., a od tada su bili više puta ažurirani. Incoterms pariteti za isporuku robe u pravilu se ažuriraju svakih 10 godina kako bi slijedili trendove i novosti iz svijeta logistike. Upravo zato važno je pratiti promjene te osigurati da koristite posljednju verziju. Posljednji put incoterms pariteti ažurirani su 2020. godine i koriste se od 2020. nadalje.

Prednosti korištenja incoterms pariteta isporuke robe

Incoterms pariteti set su pravila koji je kreiran s namjerom da vrijedi u svim zemljama, te da se jednostavno može razumjeti, neovisno koji jezik govorite.

Prednosti korištenja incotermsa su:

  1. Jednako značenje pariteta –Jednaki su za sve poslovne korisnike, stoga ih svi jednostavno mogu razumjeti.
  2. Ažuriraju se –Set incoterms termina ažurira se svakih 10 godina.
  3. Smanjuju rizik –Set točno definiranih incoterms pravila osigurava da se sve stranke pridržavaju pravila u međunarodnoj razmjeni robe.

Razlike između Incoterms pariteta 2010 i 2020.

Incoterms pariteti isporuke robe ažuriraju se svake godine, tako i posljednjom promjenom u 2020. Uvedena neka nova pravila. Promjene se najviše odnose na:

  1. Određivanje troškova – U najnovijim Incoterms paritetima jasno su određeni svi mogući troškovi za kupca i prodavača. Prije je korisnik trebao tražiti upute u nekoliko različitih pravila.
  2. CIP i CIF paritet – u izmijenjenim Incoterms paritetima, CIP paritet uključuje potpuno osiguranje.
  3. DAT je preimenovan u DPU, čime se naglašava da mjesto isporuke može biti i nešto drugo osim terminala.

Kako koristiti incoterms paritete?

Pri pripremi teretne pošiljke za transport, uvijek pripremite i incoterms paritete. Obje stranke trebale prihvatiti uvjete incoterms pravila kako bi od početka bile jasne obaveze i očekivanja obje strane.

Incoterms termini pomažu vama i nama u poslu jer ukoliko dođe do pogreške, incotermi pariteti govore tko je odgovoran za rizik ili troškove.

Ukoliko trebate savjet ili niste sigurni koje je značenje pariteta ili koji je incoterms paritet potreban za vašu teretnu pošiljku, javite nam se putem chata ili emaila te ćemo odgovoriti na sva vaša pitanja.

Ukoliko šaljete ili primate teretne pošiljke, provjerite cijene slanja međunarodnih teretnih pošiljaka na našim stranicama, od slanja paleta do punog utovara. Provjerite što sve možete slati s Eurosenderom!

Tražite rješenje za međunarodno slanje robe i tereta? Trenutno saznajte cijene u samo nekoliko klikova!