Kako poslati litijske baterije poštom ili kurirskom službom6 min read
Shipping lithium batteries abroad

Većina elektronskih uređaja poput kamera, pametnih satova i mobilnih uređaja sadrže litijeve baterije. Ako ste ikad putovali, selili se ili ste jednostavno kupili elektronski uređaj online, možda ste se pitali koji je najbolji način transporta uređaja s litij-ion baterijama. Kako bismo vam olakšali, sakupili smo sve najvažnije informacije o slanju litijevih baterija u inozemstvo na jednom mjestu, neovisno radilo se o zračnom, cestovnom ili pomorskom prometu.

Koji tip prijevoza je bolji za slanje litijskih baterija u inozemstvo poštom ili kurirskom službom – cestovni, zračni ili pomorski prijevoz?

Postoji više opcija za slanje litijskih baterija pri rezervaciji usluge slanja, svaka opcija ima posebna pravila i ograničenja. Pri slanju litijskih baterija u inozemstvo, najsigurnija opcija je koristiti cestovni promet. Slanje litijskih baterija brodom je također vrlo sigurna alternativa jer na taj način vaš uređaj nije izložen naglim promjenama tlaka. Ipak, u ovom slučaju trebate koristiti posebnu ambalažu za pakiranje paketa kako biste zaštitili vaš uređaj tijekom dugog transporta.

Slanje litijske baterija avionom moguće je za predmete manjeg kapaciteta, i samim time, manje rizične predmete. Provjerite u nastavku koji predmeti smiju biti poslani zračnim prijevozom.

Koji tip elektroničkih uređaja smije biti poslan avionom?

Prema IATA regulacijama, zračnim prijevozom mogu se slati uređaji koji sadrže do dvije baterije s jednom ćelijom s manje od 20Wh ili četiri baterije s više ćelija do 100Wh. Prije nego se odlučite na slanje vaših elektronskih uređaja, preporučamo vam da provjerite specifikacije vaših uređaja kako biste bili sigurni o kojim vrijednostima se radi. Uređaji s većim kapacitetima ipak bi trebali biti poslani cestovnim ili pomorskim prijevozom.

Prije slanja bilo kojih litijske baterija u inozemstvo s poštom i kurirskom službom, osigurajte da su vaše stvari unutar ograničenja kako biste izbjegli bilo kakve probleme. Ovdje je kratak popis popularnih predmeta za slanje koji sadrže litijskih baterije:

  • iPhone
  • Tablet
  • Laptop
  • Oprema za kameru

Specifični mobiteli poput Samsung Galaxy Note ili snažni dronovi možda neće biti dozvoljeni pri slanju zračnim prometom. Ako niste sigurni je li slanje vašeg uređaja dozvoljeno ili nije, ne oklijevajte kontaktirati nas e-mailom ili chatom i mi ćemo vam rado pomoći pri slanju litijskih baterija avionom u inozemstvo.

Kako sigurno zapakirati litij-ion baterije za slanje?

Kada šaljete elektronske uređaje koji sadrže litijeve baterije cestovnim ili pomorskim prometom, važno je pravilno ih zapakirati. Ovdje su naše upute kako zapakirati uređaje s litij-ion baterijama za što bezbolnije slanje:

  • Nemojte vaditi baterije iz vaših elektronskih uređaja.
  • Kad god je moguće, šaljite opremu u originalnom pakiranju.
  • Osigurajte tipke i prekidače kako se vaša oprema ne bi upalila tijekom transporta.
  • Ako oprema ima dodatne uređaje i kablove, zapakirajte ih odvojeno u zaštitnu foliju s mjehurićima kako biste izbjegli grebanje i statičku energiju.
  • Nije preporučljivo slati vaše elektroničke uređaje napunjene, optimalno je 30% napunjenosti.
  • Transport litij-ion baterija izvan uređaja nije preporučljiv, ali ponekad se može organizirati u posebnim anti-statičkim vrećicama.
  • Ako se radi o većim količinama, prisutnost litij-ion baterija trebala bi biti jasno navedena na vanjskom pakiranju pošiljke s točnim uputama o postupanju s pošiljkom.

Odabir najbolje usluge pri slanju litijskih baterija kurirskom službom

Pri rezervaciji usluge slanja, možete zatražiti da se vaša pošiljka šalje određenim tipom transporta. Za većinu destinacija, transport cestovnim prometom je najsigurnija i najpovoljnija opcija za slanje litijskih baterija, ali u iznimnim slučajevima nije moguće koristiti taj tip prijevoza, npr. za dostave na otoke ili za vrlo udaljene destinacije.

Pogledajmo, npr. slučaj u kojem šaljete međunarodnu pošiljku u Ujedinjeno kraljevstvo ili Irsku. Kurirska kompanija može se odlučiti slanje litijskih baterija avionom ako se radi o otoku ili velikoj udaljenosti. Ipak, uvijek je moguće organizirati dostavu litij-ion baterija cestovnim ili pomorskim prometom.

Ako želite rezervirati slanje litijskih baterija kurirskom službom, svakako obavijestite naše logističke stručnjake tijekom rezervacijskog procesa, i oni će zatražiti alternativni način za slanje vaše pošiljke s litijevim baterijama cestovnim prometom, kad god je moguće.


Pročitajte više:

Zašto su litijeve baterije na listi opasnih predmeta?

Litij-ion baterije smatraju se opasnom robom jer se mogu pregrijati i zapaliti. Oni pripadaju u istu skupinu kao i benzin te propan jer, kada se zapale, jako teško ih je ugasiti i pri izgaranju proizvode opasne i toksične plinove. Ipak, pozitivna činjenica je da se, zbog povećanih mjera opreza, ovakve nezgode sve rjeđe događaju.

S većom popularnosti elektroničkih uređaja, elektronički proizvođači te kurirske kompanije diljem svijeta odredile su jasna pravila o sigurnosti i imaju obučeno osoblje koje je spremno nositi se s bilo kakvom situacijom. Samo osigurajte da pravilno i dobro zapakirate vaše baterije prije slanja, i neće doći do nikakvih problema!

Koja je cijena slanja litij-ion baterija?

Sve više pošti i kurirskih kompanija diljem svijeta dozvoljava slanje litijskih baterija u inozemstvo, dok god se poštuju njihova pravila i ograničenja. U Eurosenderu, surađujemo s renomiranim globalnim kurirskim službama kako bismo vam ponudili pouzdane usluge slanja laptopa, mobitela i ostalih elektronskih uređaja koji sadrže litij-ion baterije na najsigurniji mogući način.

Ipak, budući da su litij-ion baterije i dalje na listi opasnih predmeta, neke dostavne službe mogu naplatiti dodatnu naknadu za slanje pošiljki s litijevim baterijama. Ako trebate dodatne informacije o specifičnim ograničenjima ili pravilima koje se mogu odnositi na vašu pošiljku, pošaljite nam poruku, a naši logistički stručnjaci rado će vam pomoći.

Kao što ste vidjeli, slanje litijskih baterija poštom i kurirskim službama je nešto što zahtjeva više opreza, ali je definitivno moguće ukoliko slijedite upute iz našeg članka.

Molimo vas, imajte na umu da neki logistički partneri neće slati pošiljke s litijevim baterijama. Ako planirate rezerviranje usluge za slanje bilo kakvih baterija, preporučamo vam da se prvo konzultirate s nama. Informirat ćemo vas o mogućnosti slanja baterija na odabranoj ruti. Možete zatražiti trenutnu podršku kroz opciju instant chata ili preko e-maila.