Smije li se novac slati poštom?3 min read
Shipping money inside a package

Ako ste ikad razmišljali o slanju novca poštom u koverti ili paketu, razmislite dvaput. Iako se novac često šalje kao poklon, ipak ne bismo preporučili da šaljete novac poštom u koverti ili paketu poštom ili kurirskom službom. Hrvatska pošta, kao i većina kurirskih službi ne dopušta slanje novca u koverti ili paketu. Kako ne biste ostali bez novca kojeg ste poslali u koverti, pročitajte koje alternative postoje.

Zašto je slanje novca poštom u koverti zabranjeno?

Najmanje što želite je da vaš poklon bude izgubljen, ili još gore, ukraden. Ne možemo sa sigurnošću reći zašto se to događa, no postoji mogućnost da je netko otvorio kovertu i uzeo novac. Ne biste trebali slati novac poštom u koverti ili paketu kako biste izbjegli mogućnost krađe. Gotovina i novac su upravo zato na popisu predmeta zabranjenih za slanje poštom ili kurirskom službom.

Osim toga, vrijedni predmeti koje ne bi trebalo slati poštom su:

  • Kovanice i novčanice, bez obzira na vrijednost i valutu;
  • Čekovi, vrijednosnice i poštanski nalozi;
  • Bonovi ili drugi dokumenti koji se mogu zamijeniti za novac;
  • Drago kamenje, dragulji i kamenje.

Ukoliko pošta ili kurirska služba otkrije da ste poslali kovertu ili paket sa zabranjenim predmetima, postoji mogućnost da će vaša pošiljka biti odbijena ili uništena.

Smijem li slati novac u koverti s Eurosenderom?

Slanje novca, gotovine, kovanica, čekova, vrijednosnica i drugih vrijednih dokumenata u koverti ili paketu nije dozvoljeno pri korištenju Eurosenderu usluga. To vrijedi za pošiljke unutar Hrvatske, ali i za međunarodne pošiljke.

Ipak, znamo da želite poslati poklone ili čestitke za blagdane poput Uskrsa ili Božića, ili za prilike poput rođendana. Upravo stoga Eurosender nudi širok raspon usluga za slanje najrazličitijih predmeta. Prednost je da sve možete napraviti od doma, ne morate ići do Pošte ili kioska i čekati u redu.

Pročitajte više o:

Koje su alternative za slanje novca poštom

Ako želite poslati novac poštom prijatelju ili članu obitelji koji nema bankovni račun, postoji nekoliko alternativa.

Online slanje novca

Danas postoje brojne alternative za slanje novca poštom, poput usluga online slanja novca u inozemstvo. Neke od njih su Wise, Revolut i MoneyGram putem kojih možete poslati novac članovima obitelji, prijateljima ili zaposlenicima u samo nekoliko minuta.

Sigurno slanje novca poštom

U većini država slanje novca poštom je zabranjeno. Postoji opcija poštanske uputnice, putem koje možete jednostavno poslati novac unutar Hrvatske. Novac poslan poštanskom uputnicom bit će isporučen primatelju u roku 4 radna dana od dana uplate. Naknada za slanje novca poštom, tj. poštanskom uputnicom iznosi 3.75% na iznos uplate.

Alternative za slanje novca poštom u Srbiju, BIH ili Njemačku

Neovisno u koje zemlje želite poslati novac, ne preporučamo da ga šaljete unutar koverte ili paketa, upravo kako biste izbjegli krađu novca.

Provjerite alternative koje smo naveli gore ako tražite rješenje za slanje novca poštom u koverti, a ukoliko želite poslati poklon ili paket za vašu dragu osobu ili člana obitelji, saznajte više o slanju u:

Zanimaju vas cijene slanja paketa unutar Hrvatske i u inozemstvo? Pročitajte više.

Dostava s Eurosenderom

S Eurosenderom, možete naručiti slanje koverti, malih paketa, paleta do dostave cijele zapremnine kombija. Korisnici registrirani na našoj platformi ostvaruju dodatne pogodnosti i popuste.