Colet oprit la vamă – De ce se întâmplă acest lucru?5 min read
package stuck in customs

Colet blocat în vamă – Motivele pentru care pachetele sunt reținute la vamă

Atunci când trimiteți un colet internațional, trebuie să vă asigurați că înțelegeți reglementările vamale care pot afecta transportul și care pot duce la situații neplăcute. Atunci când mărfurile sunt expediate internațional de la un teritoriu la altul, acestea sunt supuse controlului vamal pentru a determina valoarea acestora și pentru a stabili taxele vamale. Aceasta este o procedură în care ofițerii vamali verifică dacă un pachet conține articole interzise sau obiecte restricționate, cu o valoare mai mare decât cea permisă. În acest articol vă vom oferi informații despre motivele de reținere a unui colet în vamă.

colet oprit la vama

Care sunt reglementările vamale în Europa?

Înțelegerea procedurilor vamale din Uniunea Europeană este destul de simplă, deoarece nu trebuie aplicate taxe vamale la transportul mărfurilor dintr-o țară UE în alta. În plus, nu sunt necesare documente vamale la expedierea mărfurilor dintr-un stat membru în altul. Există, desigur, unele excepții atunci când mărfurile sunt supuse impozitelor pe consum (în cazul alcoolului, tutunului, uleiului) sau când vine vorba de expedierea mărfurilor care sunt restricționate sau interzise. Acesta este motivul pentru care vă sfătuim să verificați întotdeauna lista noastră completă de articole interzise și restricționate dacă nu sunteți sigur cu privire la tipurile de articole pe care le puteți expedia. Dacă nu respectați restricțiile, trimiterea unor astfel de articole ar putea duce la situația în care coletul rămâne blocat în vamă pentru un timp destul de îndelungat.

După cum s-a menționat anterior, reglementările vamale nu diferă în mod normal în privința expedierilor dintr-o țară europeană în alta. Cu toate acestea, atunci când se expediază dintr-o țară membră UE într-o țară din afara UE, articole restricționate sau obiecte cu o valoare ridicată , este nevoie de diferite documente suplimentare. Mai mult, restricțiile pentru trimiterea tutunului sau a alcoolului sunt mai rigide decât la expedierea în zona UE. Pentru mai multe informații despre restricțiile privind trimiterea alcoolului în UE sau în afara UE, asigurați-vă că citiți articolul despre reguli și reglementări. Mai mult decât atât, se aplică taxe vamale pentru mărfurile în valoare de peste 150 €. De regulă generală, taxele nu trebuie plătite pentru mărfurile cu valoare mai mică de 150 €, deși pot fi supuse TVA-ului la import și plata impozitelor speciale.

Se aplică taxe suplimentare dacă coletul este blocat în vamă?

Da, după ce coletul este eliberat din vamă, din păcate se vor aplica anumite taxe suplimentare. Furnizorul de expediere poate percepe:

  • o taxă de vămuire sau taxa de manipulare vamală pentru prelucrarea întregii documentații necesare;
  • o taxă de avans pentru plata taxei și TVA în numele expeditorului;
  • o taxă de securitate pentru screening-ul sau radierea mărfurilor;
  • o taxă pentru întocmirea declarației vamale sau alte acte necesare la ridicarea coletului din vamă.

Aceste taxe pot varia de la o companie la alta, motiv pentru care ar trebui să încercați să obțineți informațiile respective direct de la compania de curierat cu care expediați sau, chiar mai bine, să vă asigurați că furnizați toată documentația necesară înainte de a trimite un colet.

cum procedam cand coletul este blocat la vama

Cum puteți afla dacă pachetul este reținut la vamă?

Cel mai sigur mod de a afla dacă pachetul este reținut la vamă este prin verificarea sistemului de tracking. Dacă starea coletului nu s-a modificat timp de 24/48 de ore, acest lucru indică în mod normal că, pachetul este blocat undeva, pe parcursul tranzitului. Prin urmare, acesta ar putea fi un indicator că pachetul dvs. a încetat să mai circule din cauza reținerii la vamă. Dacă aflați că pachetul este reținut la vamă, trebuie să contactați compania desemnată pentru transportul coletului sau coletelor dvs. Aceasta poate încerca să obțină mai multe informații. În mod normal, acestea ar trebui să vă poată ajuta cu detalii despre transportul sau identificarea problemei. Asigurați-vă că aveți toate informațiile necesare, cum ar fi numărul de urmărire.

Care este următorul pas în cazul în care coletul dvs. este reținut la vamă?

În cazul în care transportul dvs. a depășit valoarea permisă, pachetul va fi păstrat în vamă până la achitarea taxei. În mod normal, o companie de curierat responsabilă va face acest lucru pentru dvs. și vă va percepe o taxă de administrare pentru manipulare.

O altă cauză comună a întârzierilor în transport poate fi și lipsa documentelor. Documentația de care aveți nevoie poate varia în funcție de dimensiunea sau valoarea livrării dvs., de aceea este extrem de important să verificați întotdeauna care sunt procedurile vamale, încă înainte de expediere.

Starea coletelor este analizată automat de sistem, acesta fiind utilizat doar în scop informativ. Astfel, pot exista uneori date incorecte despre starea coletelor.

Motivele pentru care coletele sunt reținute la vamă pot fii:

Pachetul poate fi reținut la vamă ca urmare a unuia din motivele de mai jos:

  • conținut interzis;
  • import de mărfuri restricționate;
  • reținut pentru plata de taxelor – vama și TVA peste o anumită valoare și pentru anumite articole, dacă ați achiziționat din afara UE ;
  • sau orice alt motiv nespecificat.

În astfel de situații vă rugăm să luați legătura cu expeditorul sau transportatorul pentru a rezolva problema.