Care sunt motivele întârzierii coletelor și cum le puteți evita?9 min read
Pacco in ritardo

De ce nu ajung coletele la timp?

Poate ca vi s-a întâmplat cel puțin o dată ca pachetul sau pachetele să nu fie livrate la timp. În acest articol, vom explica care pot fi cauzele întârzierii unei livrării.

În fiecare zi sunt livrate peste un milion de pachete în toată Europa. Fiecare companie de curierat are propriile depozite pe rutele internaționale, unde mii de pachete sunt stocate. Procesul de sortare al coletelor implică și muncă manuală, care inevitabil duce și la un risc crescut de apariție al greșelilor.

Există multe motive care ar putea provoca o livrare întârziată. Vă enumerăm aici cele mai comune cauze de întârziere a coletelor.

Cum puteți verifica ce se întâmplă în cazul întârzierilor în livrarea coletelor?

Pentru a vedea progresul coletelor dvs., asigurați-vă că verificați sistemul de urmărire disponibil și furnizat de compania de curierat. În cazul în care observați statusuri neobișnuite în sistemul de urmărire, trebuie să le raportați situația cât mai curând posibil companiei, cu care ați rezervat serviciile de curierat și puteți afla care este problema de întârziere la livrarea coletului.

Cum funcționează serviciul de urmărire a coletelor?

De obicei, când coletul este trimis în străinătate, există mai multe companii de servicii poștale sau de curierat care se ocupă de livrare. Companiile de curierat se asociază între ele pentru a-și oferi serviciile la nivel internațional și global. Acest lucru înseamnă că puteți plasa o comandă cu o anumită companie de curierat dar expedierea dvs. poate fi livrată de o altă companie care își oferă serviciile în regiunea respectiva.

Un transportator poate opera doar la nivel național și poate colecta pachete doar în țara respectivă, în timp ce cealaltă companie de curierat de la care ați solicitat efectiv serviciul, poate prelua livrarea de la primul operator de servicii de curierat și încheia serviciul de livrare. În astfel de cazuri, este posibil ca fiecare companie de curierat să atribuie propriile numere de tracking. Compania desemnată pentru a opera serviciul de expediere va fi cea care emite un număr de tracking cu care dvs. să puteți urmări tranzitul coletului. Astfel, veți primi un număr de urmărire prin e-mail de la compania de curierat cu care ați rezervat serviciul.

Dacă livrarea este operată de două companii de curierat, trebuie să aveți în vedere că fiecare dintre acestea va putea localiza coletul în sistem, folosind propriul număr de tracking . În momentul în care îi contactați, este nevoie să specificați cu ce companie de curierat ați rezervat serviciul și să le oferiți adresa de ridicare sau de livrare, după caz.

Cât de des sunt actualizate datele din sistemul de urmărire?

Actualizările sistemului de urmărire depind de cât de des este scanat pachetul. Pachetele sunt scanate în depozitele locale, dar actualizarea informațiilor poate dura de la câteva ore la mai mult de o zi.

Dacă pachetul este expediat peste hotare sau este în tranzit, între două țări, informațiile noi vor fi afișate numai atunci când pachetul este scanat din nou într-un nou depozit.

De fiecare dată când pachetul este scanat, o nouă informație apare în sistemul de urmărire. Sistemul de urmărire ar trebui să afișeze motivul pentru care există o livrare întârziată. Uneori, se poate întâmpla să nu existe o informație clară în ceea ce privește starea coletului.

De ce întârzie coletul dvs. și durează mai mult decât de obicei pentru a ajunge la destinație?

Când rezervați servicii de curierat, în funcție de serviciul pe care îl alegeți (indiferent dacă este expres sau standard), primiți informații despre timpul aproximativ de livrare. Prin urmare, veți ști aproximativ când pachetul/ele vor ajunge la destinație, chiar dacă nu verificați starea acestora cu instrumentele de urmărire.

De ce întârzie coletele? Statusuri de urmărire și explicații.

  • Adresă incompletă sau eronată – atunci când șoferul companiei de curierat încearcă să livreze coletul către o adresă dificil de găsit, nu se va face o nouă încercare de livrare decât dacă clientul oferă toate detaliile necesare și corecte. Curierul lasă de obicei o notificare ca dovadă că a încercat să livreze pachetul.

Nu uitați să verificați întotdeauna e-mailul de confirmare în care sunt listate de obicei toate detaliile comenzii.

  • Formularul de comandă completat incorect – un cod poștal scris în câmpul dedicat numărului străzii sau invers, un câmp rămas necompletat sau un nume al orașului scris eronat poate duce la o comandă cu livrare întârziată.

Trebuie să acordați o atenție deosebită atunci când rezervați serviciul printr-un motor de rezervare și nu prin intermediul companiilor de curierat direct. Formularul lor de comandă este unul general și este ajustat într-o manieră care să poată cuprinde toate cerințele diferitelor companii de curierat. Deși pentru unele companii de curierat, un câmp lăsat gol nu împiedică procesarea comenzii, alte companii de curierat ar putea avea dificultăți în introducerea datelor în sistemul lor.

  • Redirecționarea pachetului – dacă ați decis să schimbați adresa de livrare după ce serviciul de livrare a fost confirmat și informațiile au fost introduse în sistem, atunci timpul de livrare va fi diferit, iar colete vor fi primite cu întârziere. Acest lucru se întâmplă deoarece informațiile trebuie schimbate în sistemul companiei de curierat și reprocesate, ceea ce duce la modificarea a datei de livrare.
  • Întârzierea cauzată de vamă – această situație este întâlnită atunci când documentele necesare sunt completate incorect sau lipsesc.
  • Acces dificil la proprietate – uneori, șoferul companiei de curierat are nevoie de un cod de acces pentru a putea intra în clădire. Asigurați-vă că furnizați aceste informații la plasarea comenzii, în caz contrar, curierul va pleca și va fi reprogramată o nouă încercare de livrare cu o nouă dată.
  • Scrierea neclară datorită calității de imprimare proastă.
  • Marcate ca nepotrivite pentru a fi livrate la destinație– când pachetele ajung la primul depozit, acestea sunt scanate. Atunci când există suspiciunea că acestea conțin articole restricționate (de exemplu, alcool, țigări în limite ce depășesc canitatea legal admisă), acestea sunt marcate ca nepotrivite pentru a fi livrate la destinație.
  • Condițiile meteo – uneori, situațiile neprevăzute care nu se află sub controlul transportatorului pot afecta momentul livrării. Vremea rea poate bloca drumurile sau încetini tranzitul și poate provoca întârziere în traficul trimiterilor internaționale de colete.
  • Adresa de livrare este un Oficiu Poștal – nicio companie de curierat nu preia sau livrează pachetul către un O.P, deci asigurați-vă că scrieți o adresă stradală;
  • Încercări de livrare nereușită – șoferii companiei de curierat au o serie de pachete pe care trebuie să le livreze și să le colecteze zilnic. Aceasta înseamnă că de cele mai multe ori nu se pot întoarce la aceeași adresă în care au încercat deja să livreze pachetul. În plus, aceștia nu pot aștepta prea mult timp expeditorul sau destinatarul, deoarece orice întârziere duce la amânarea livrării unui alt pachet care a fost inițial programat pentru livrare în ziua respectivă.
    De obicei, companiile de curierat fac 2 sau 3 încercări de livrare a pachetului, dar în zile diferite. Dacă nimeni nu este prezent la adresă la sosirea șoferului companiei de curierat, acesta va încerca să livreze din nou coletul în ziua lucrătoare următoare. După aceste încercări, cel mai probabil pachetul va fi stocat în depozitul companiei de curierat timp de 5-7 zile, iar clientul îl poate ridica direct de acolo.
  • Refuzat de destinatar – acest lucru se întâmplă atunci când destinatarul nu este informat despre faptul că va trebui să primească un pachet. Asigurați-vă că anunțați destinatarul.
  • Probleme tehnice temporare care îngreunează furnizarea serviciilor de curierat în condiții normale și gestionarea corectă a situației – atunci când acest lucru se întâmplă, clienții sunt de obicei notificați despre problemă și primesc o estimare de timp pentru timpul necesar remedierii acesteia.
  • Lucrări de întreținere sau lucrări de construcție – chiar dacă nu este un motiv comun, lucrările de întreținere în jurul clădirii dvs. sau în clădire ar putea îngreuna livrarea. De asemenea pot exista restricții de circulație pe mai multe drumuri ce pot duce la întârzieri la livrarea coletelor.
  • Animale de companie – câinii sunt foarte loiali și protectori, de aceea trebuie să vă asigurați că soneria dvs. funcționează corect și veți auzi, chiar dacă câinele ar putea lătra destul de tare.
  • Șoferii companiilor de curierat au un traseu programat – momentul în care pachetul dvs. este livrat depinde dacă adresa dvs. este la începutul traseului sau la sfârșitul acesteia. Șoferii de curierat lucrează de obicei între orele 9.00 și 18.00 (cel puțin furnizorii serviciilor de curierat cu care colaborăm). Trebuie să țineți cont întotdeauna că în timpul sezoanelor de vârf, cum ar fi sărbătorile de iarnă sau de vară, din cauza volumului mare de pachete și a muncii intense, curierii ar putea ajunge și după ora 6 și pot provoca întârzierea coletelor dvs., fiind o perioadă încărcată atât pentru comercianții online cât și pentru șoferii companiilor de curierat. Așadar luați în considerare faptul că există o serie de factori specifici și sezonieri ce pot duce la întârzieri în traficul trimiterilor internaționale de colete.

Dacă aveți întrebări luați legătura cu experții noștri, pentru a livra coletul/ele în siguranță acolo și atunci când aveți nevoie.