H ζωή στο εξωτερικό – Tα συν και τα πλην1 min read
enviar equipaje sin acompañante

Σε έναν κόσμο τόσο συνδεδεμένο με την τεχνολογία, οι αποστάσεις μπορεί να φαίνονται μικρότερες από ό,τι πριν από μερικές δεκαετίες. Η μετανάστευση σε άλλη χώρα ή ακόμη και σε άλλη ήπειρο είναι κάτι που γίνεται όλο και πιο συχνά, ιδίως για αρκετούς Έλληνες που έχουν επιλέξει τη ζωή στο εξωτερικό. Αυτό μπορεί να γίνεται για σπουδές, για να δουλέψει κάποιος στο εξωτερικό ή απλώς για αναψυχή. Ωστόσο, ζώντας στο εξωτερικό δεν είναι πάντα όλα ρόδινα, έχει πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα, γι’ αυτό συγκεντρώσαμε μια λίστα με τα θετικά και τα αρνητικά της ζωής στο εξωτερικό.

Ποια είναι τα συν και τα πλην της ζωής στο εξωτερικό;

H ζωή σε μια ξένη χώρα είναι ο καλύτερος τρόπος για να γνωρίσετε μια διαφορετική κουλτούρα. Πρόκειται για μια καθηλωτική εμπειρία με την οποία βιώνεται νέα έθιμα, συνήθειες και γλώσσα, αλλά και σημαντικούς λόγους γιατί να δουλέψει κάποιος στο εξωτερικό. Μπορεί να σας ακούγεται μεγάλο στην αρχή, οπότε ας ξεκινήσουμε με τα θετικά της ζωής στο εξωτερικό.

Τα θετικά της ζωής στο εξωτερικό

Εξερευνήστε έναν διαφορετικό πολιτισμό

Ζώντας στο εξωτερικό, πιθανότατα θα εξερευνήσετε ένα μέρος που είναι πολιτισμικά πολύ διαφορετικό από αυτό που έχετε συνηθίσει, είτε πάει για να δουλέψει κάποιος στο εξωτερικό είτε για σπουδές. Αυτό μπορεί να φανεί με διάφορους τρόπους: την αρχιτεκτονική των κτιρίων, τον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι αλληλεπιδρούν μεταξύ τους ή ακόμη και τις κοινωνικές συναθροίσεις. Απολαύστε αυτή την ευκαιρία να γνωρίσετε πραγματικά και να αγκαλιάσετε αυτό το νέο περιβάλλον με όλα όσα έχει να προσφέρει.

Γνωρίστε νέους ανθρώπους

Παρόλο που στην αρχή η ζωή στο εξωτερικό μπορεί να φαίνεται δύσκολη ως προς το να κάνετε νέους φίλους, αυτό όμως είναι ένα από τα πιο σημαντικά θετικά της ζωής στο εξωτερικό. Ενώ στην πατρίδα σας είναι εύκολο να βρίσκεστε συχνά περιτριγυρισμένοι από ομοϊδεάτες σας (και δεν υπάρχει τίποτα κακό σε αυτό), η ζωή σε μια ξένη χώρα είναι η τέλεια ευκαιρία να ανοίξετε το μυαλό σας και να μιλήσετε με ανθρώπους που έχουν διαφορετικές ιδέες και ιστορίες ζωής.

Προσπαθήστε να χρησιμοποιήσετε αυτή την εμπειρία στο εξωτερικό για να συνδεθείτε με ντόπιους και άλλους ομογενείς. Η παρακολούθηση μαθημάτων γυμναστικής, η εγγραφή σε εκδηλώσεις του φοιτητικού συλλόγου ή η παρέα με συναδέλφους είναι εξαιρετικοί τρόποι για να ξεκινήσετε. Ίσως, στο τέλος, καταλήξετε να έχετε φίλους από όλο τον κόσμο, ένα από τα σημαντικά οφέλη από τη διαμονή στο εξωτερικό.

Πολλά ταξίδια

Είναι εύκολο να πέσετε σε μια ρουτίνα ενώ βρίσκεστε στο σπίτι. Μελέτη, δουλειά, ψώνια, γυμναστική. Ο ενθουσιασμός του να δοκιμάζεις νέα πράγματα και να εξερευνάς νέα μέρη μπορεί να υπάρχει μόνο για τις διακοπές.

Ωστόσο, στα πλεονεκτήματα ζώντας στο εξωτερικό, όπου όλα είναι καινούργια, είναι και το ότι σας κάνει να αλλάζετε και ακόμη και οι πιο απλές δραστηριότητες μπορούν να γίνουν συναρπαστικές. Ένα λοιπόν από τα οφέλη από τη διαμονή στο εξωτερικό είναι ότι μπορείτε να δοκιμάστε ένα τοπικό πιάτο, να μπείτε σε ένα λεωφορείο για να επισκεφθείτε την επόμενη πόλη ή να κλείσετε ένα ταξίδι του Σαββατοκύριακου σε κάποιο μέρος που δεν έχετε ξαναπάει.

Ανάπτυξη των κοινωνικών δεξιοτήτων σας

Ένα ακόμα από τα θετικά της ζωής στο εξωτερικό είναι ότι μπορεί να είναι πολύ χρήσιμη κατά την αναζήτηση εργασίας. Και ένας από τους λόγους γιατί να δουλέψει κάποιος στο εξωτερικό είναι ότι οι περισσότερες εταιρείες εκτιμούν τις διεθνείς εμπειρίες, ακόμη και αν αυτές ήταν για αναψυχή ή σπουδές. Όταν ένα άτομο βγαίνει από τη ζώνη άνεσής του και τολμά να ανακαλύψει τα πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα της ζωής στο εξωτερικό, υπάρχει πάντα βελτίωση στις επικοινωνιακές του δεξιότητες, στις κοινωνικές του δεξιότητες και στη δικτύωσή του. Μαθαίνετε επίσης πώς να σχετίζεστε με ανθρώπους από διαφορετικά πολιτισμικά υπόβαθρα και να σέβεστε τις διαφορετικές απόψεις. Όλα αυτά είναι ιδιαίτερα πολύτιμα χαρακτηριστικά σε ένα εργασιακό περιβάλλον και ένα από τα οφέλη από τη διαμονή στο εξωτερικό.

Υπηρεσίες μετακόμισης και μετεγκατάστασης

Εδώ στην Eurosender, γνωρίζουμε ότι η διαδικασία της μετακόμισης σε μια ξένη χώρα μπορεί να είναι πολύ δύσκολη. Έχουμε βοηθήσει περισσότερους από 10.000 ανθρώπους να μετακομίσουν σε όλη την Ευρώπη. και κάθε αποστολέας συμφωνεί ότι η νούμερο ένα ανησυχία και προτεραιότητα κατά τη μετακόμιση είναι η ασφάλεια των πραγμάτων τους. Ως εκ τούτου, συγκεντρώσαμε και δημιουργήσαμε ένα τεράστιο δίκτυο των καλύτερων μεταφορικών που διασφαλίζουν ότι τα υπάρχοντά σας θα φτάσουν με ασφάλεια στον τελικό προορισμό σας. Κλείστε μια υπηρεσία μετακόμισης, με ένα όχημα μόνο σε εσάς και το φορτίο σας και παραλάβετε όλα τα δέματα ταυτόχρονα. Κάντε κράτηση με την Eurosender και επιτρέψτε στους ειδικούς μας στα logistics να σας βοηθήσουν σε όλη τη διαδικασία της μετακόμισης. Μετακομίστε στο νέο και άγνωστο ακόμη περιβάλλον σας, αλλά έχετε μια γνωστή και φημισμένη εταιρεία logistics να φροντίζει για ό,τι εκτιμάτε ιδιαίτερα.

Τα αρνητικά από τη ζωή στο εξωτερικό

Εκτός από τα συν υπάρχουν και τα πλην της ζωής στο εξωτερικό. Όταν κάποιος μετακομίζει σε μια νέα χώρα, οι πρώτοι μήνες μπορούν να θεωρηθούν ως περίοδος προσαρμογής, και σίγουρα υπάρχουν θετικά και αρνητικά, είτε πάει κάποιος για σπουδές στο εξωτερικό, είτε για να δουλέψει. Τότε είναι που οι άνθρωποι βλέπουν τα πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα της ζωής σε μια ξένη χώρα. Προκειμένου να είστε προετοιμασμένοι και για αυτά, ακολουθούν μερικές συμβουλές για το πώς να αξιοποιήσετε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο κάθε κατάσταση που προκύπτουν από τα αρνητικά από τη ζωή στο εξωτερικό.

H αντιμετώπιση του πολιτισμικού σοκ

Ορισμένοι μπορεί να υποστούν πολιτισμικό σοκ ζώντας στο εξωτερικό και σε μια εντελώς διαφορετική χώρα. Χρειάζεται κάποιος χρόνος για να συνηθίσει κανείς σε ένα τόσο νέο περιβάλλον, αλλά κάποιοι το αντιμετωπίζουν ευκολότερα από άλλους. Το καλύτερο πράγμα που μπορείτε να κάνετε όταν νιώθετε το πολιτισμικό σοκ ενώ ζείτε στο εξωτερικό είναι να προσπαθήσετε να βρείτε πράγματα που σας κάνουν να νιώθετε άνετα. Πολύ καλές ιδέες για να το κάνετε αυτό είναι να μαγειρέψετε μια σπιτική συνταγή, να κάνετε σπορ ή να διαβάσετε το αγαπημένο σας βιβλίο.

H γραφειοκρατία της ζωής στο εξωτερικό

Η εύρεση ενός νέου διαμερίσματος, η διαπραγμάτευση ενός μισθωτηρίου συμβολαίου, η δημιουργία τραπεζικού λογαριασμού και η οργάνωση της ασφάλισης υγείας είναι μερικά από τα γραφειοκρατικά θέματα που πρέπει να περάσει ο καθένας όταν μετακομίζει στο εξωτερικό. Και επίσης μπορεί να γίνει ένα από τα αρνητικά από τη ζωή στο εξωτερικό αφού είναι αγχωτικό. Αυτό που πρέπει να σκεφτείτε είναι ότι αυτά γίνονται συνήθως μόνο μία φορά. Για να κάνετε τη μετάβαση πιο ομαλή, μπορείτε να μελετήσετε στο διαδίκτυο σχετικά με αυτές τις διαδικασίες στη νέα σας χώρα ή να προσπαθήσετε να έρθετε σε επαφή με άλλους ομογενείς που έχουν περάσει το ίδιο.

Οικονομικές προκλήσεις της ζωής σε μια ξένη χώρα

Ένα από τα αρνητικά από τη ζωή στο εξωτερικό είναι η οργάνωση των οικονομικών, ειδικά για τους ανθρώπους που μετακομίζουν σε μια νέα χώρα για λόγους εργασίας. Μπορεί στις περισσότερες περιπτώσεις ένας από τους λόγους γιατί να δουλέψει κάποιος στο εξωτερικό η απάντηση να είναι ο μεγαλύτερος μισθός, ωστόσο μετά τη μετακόμιση, πρέπει να εξοικειωθείτε με ένα εντελώς νέο οικονομικό σύστημα. Μερικά πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε είναι οι μετατροπές νομισμάτων (εάν υπάρχουν), ο τρόπος λειτουργίας του φορολογικού συστήματος και η γραφειοκρατία που πρέπει να τακτοποιήσετε.

Να αισθάνεστε σαν το «νέο παιδί στη γειτονιά»

Μπορεί να χρειαστεί λίγος χρόνος μέχρι να κάνετε φίλους στη νέα σας χώρα. Οι σχέσεις χτίζονται με τον καιρό και υπάρχουν ορισμένες κουλτούρες όπου οι άνθρωποι είναι πιο κλειστοί από άλλες. Παρόλο που αυτό είναι απολύτως φυσιολογικό, κάποιοι μπορεί να καταλήξουν να νιώθουν μοναξιά ή νοσταλγία ζώντας στο εξωτερικό. Ο καλύτερος τρόπος για να το αποφύγετε αυτό είναι να συμμετάσχετε σε μαθήματα, σειρές μαθημάτων ή δραστηριότητες όπου μπορείτε να κοινωνικοποιηθείτε και να διασκεδάσετε.

Πώς να αντιμετωπίσετε τη νοσταλγία για το σπίτι

Η νοσταλγία για το σπίτι είναι κάτι που όλοι όσοι ξεκινούν μια νέα η ζωή στο εξωτερικό. Μπορεί να είναι επειδή σας λείπουν οι φίλοι σας, η οικογένειά σας ή εκείνο το ιδιαίτερο σπιτικό γεύμα. Δυστυχώς, είναι κάτι που ο καθένας μας αισθάνεται διαφορετικά και, ως εκ τούτου, δεν υπάρχει μυστική συνταγή για το πώς να αντιμετωπίσετε τη νοσταλγία.

Μια καλή ιδέα είναι να προσπαθήσετε να βρείτε μικρά πράγματα που σας θυμίζουν το σπίτι σας και να τα εντάξετε στη ρουτίνα σας. Ακολουθούν μερικές προτάσεις: κάντε εβδομαδιαίες βιντεοκλήσεις με την οικογένειά σας, δημιουργήστε ένα ιστολόγιο όπου μοιράζεστε πληροφορίες για τη νέα σας ζωή, ώστε να μπορείτε εύκολα να κρατάτε επαφή ή ζητήστε από τη γιαγιά σας εκείνη την ιδιαίτερη συνταγή για κέικ, ώστε να μπορείτε να το φτιάξετε μόνοι σας.

Συνολικά, η ζωή στο εξωτερικό είναι μια εμπειρία όπου τα συν υπερτερούν των πλην, και θα επιστρέψετε στους αγαπημένους σας γεμάτοι νέες περιπέτειες και ιστορίες για να διηγηθείτε.

Εδώ στην Eurosender, γνωρίζουμε ότι η διαδικασία της μετακόμισης σε μια ξένη χώρα μπορεί να είναι περίπλοκη. Αφήστε μας να σας διευκολύνουμε βοηθώντας σας με την υλικοτεχνική υποδομή που συνεπάγεται η μετακόμιση. Χρησιμοποιήστε την πλατφόρμα μας για να κλείσετε τη φθηνότερη και ταχύτερη επιλογή αποστολής για να ξεκινήσετε τη νέα σας ζωή στο εξωτερικό χωρίς προβλήματα.