Što je anonimno slanje paketa i je li moguće?5 min read
Shipping anonymous packages

Postoje prednosti i nedostatci anonimnog slanja paketa. Ipak, kako funkcionira i je li uopće dozvoljeno u Hrvatskoj? Pročitajte najvažnije informacije i osigurajte sigurnu isporuku vaših paketa.

Može li se anonimno poslati paket?

Ponekad osoba koja šalje paket želi ostati anonimna. Upravo zato često pitanje je može li se poslati paket bez navedene adrese pošiljatelja na paketu, tj. je li moguće anonimno poslati paket. Ipak, postoje brojni razlozi zašto ovo nije dopušteno, nastavite čitati kako biste saznali više.

Možda vas zanima:

Anonimno slanje paketa – mora li se navesti adresa pošiljatelja na paketu?

Prije nego razjasnimo kako se šalje paket bez navedene adrese pošiljatelja, trebamo razjasniti smije li se to uopće raditi.

Kod korištenja poštanskih usluga, moguće je anonimno poslati pošiljku bez navedene adrese pošiljatelja, bez obzira radi li se o paketu ili omotnici.

Ipak, kurirske službe neće vam dozvoliti slanje pošiljke bez navedenih svih potrebnih podataka.

Kako mogu anonimno poslati paket?

U nekoliko jednostavnih koraka možete poslati paket bez da navodite adresu pošiljatelja, a to su:

  • Zapakirajte vaše stvari i stavite ih u kutiju odgovarajuće veličine.
  • Navedite točnu adresu primatelja
  • Izostavite adresu pošiljatelja.
  • Odnesite vaš paket u poštanski ured.
  • Službenik u poštanskom uredu izmjerit će i izvagati pošiljku, dodati potrebne adresnice i u većini slučajeva neće tražiti da navedete adresu pošiljatelja.

Jedino što će biti vidljivo primatelju je adresa poštanskog ureda iz kojeg je poslan paket, budući da ovo najčešće bude navedeno prilikom slanja paketa.

Adresa pošiljatelja je ujedno i adresa na koju će se paket vratiti u slučaju da ne može biti isporučen, a kada se paket šalje kurirskom službom, ona se mora navesti.

Možda vas zanima:

Mogu li poslati paket bez adrese pošiljatelja?

Kada šaljete pakete, možete samo izostaviti adresu pošiljatelja. U većini slučajeva kada šaljete običan paket ili pošiljku, službenik u pošti vas neće tražiti da obavezno navedete adresu pošiljatelja.

Kada koristite kurirske usluge, morate navesti adresu pošiljatelja, budući da ona služi kao adresa za povrat u slučaju da se paket ne može dostaviti.

Mogu li navesti bilo koju adresu umjesto adrese pošiljatelja?

U pravilu, moguće je navesti bilo koju adresu pošiljatelja, dok god ne šaljete nešto ilegalno. Jedina razlika je u slučaju neuspješnog pokušaja dostave paketa, npr. ako primatelj nije na adresi ili ako nisu navedeni točni podatci. U tom slučaju paket će se vratiti na adresu koju ste naveli na adresnici.

Je li moguće slanje ili primanje paketa u poštanski ured?

Da, u Hrvatskoj je moguće slanje te primanje paketa iz poštanskog ureda, u tom slučaju ćete kao adresu primatelja ili pošiljatelja navesti adresu poštanskog ureda. Ukoliko se paket mora vratiti pošiljatelju, on će biti vraćen u poštanski ured.

Ukoliko pošiljke šaljete kurirskim službama, morat ćete navesti vlastiti privatnu ili poslovnu adresu, jer je ovo adresa na koju će dostavljač doći preuzeti pošiljku.

Iskoristite prednosti slanja paketa od kuće do kuće uz Eurosender. Jednostavno rezervirajte slanje paketa online, iz udobnosti vlastitoga doma, a dostavljač će uskoro doći preuzeti vašu pošiljku (ponekad je moguće preuzimanje već istoga dana).

Mogu li koristiti izmišljenu adresu kako bi anonimno poslao paket?

Moguće je navesti izmišljenu adresu ukoliko šaljete paket poštom, no to nije preporučljivo. Imajte na umu da kod slanja paketa kurirskom službom vrijede unaprijed navedena pravila.

Je li zabranjeno anonimno poslati paket s navedenom krivom adresom pošiljatelja?

U pravilu, možete nešto poslati s netočnom adresom, te to neće biti ilegalno. Samo morate navesti neku adresu na koju se paket može vratiti u slučaju da ne može biti isporučen.

Zašto nije preporučljivo anonimno slati pošiljke bez navedene adrese pošiljatelja?

Ne preporučujemo da anonimno šaljete pakete bez navedene adrese pošiljatelja. Neuspjeli pokušaji isporuke pošiljke češći su no što možete očekivati. Ukoliko niste naveli točnu adresu pošiljatelja, a paket ne može biti isporučen, paket se tada ne može vratiti pošiljatelju i bit će izgubljen.

Ukoliko se odlučite slati pakete na najsigurniji mogući način, s navedenom adresom primatelja, provjerite opcije na našoj stranici. Povoljno šaljite pakete od kuće diljem Hrvatske i svijeta, napravite narudžbu online, pripremite paket i samo pričekajte dostavljača koji će doći pokupiti vašu pošiljku. Uštedite na vremenu i troškovima slanja uz Eurosender!

Mogu li anonimno poslati paket za poklon?

Želite li nekoga iznenaditi za rođendan ili blagdane i poslati im poklon? Postupak je vrlo jednostavan kao kod slanja standardnih paketa. U tom slučaju ne morate navesti adresu pošiljatelja, samo trebate poslati paket u najbližem poštanskom uredu.

Kod slanja paketa kurirskom službom to i dalje može biti iznenađenje! Ipak se radi o poklonu, pa je navedena adresa pošiljatelja i dodatna sigurnost ukoliko se paket ne može isporučiti. Primatelja paketa dostavljač će obavijestiti tek kad bude ispred njegove adrese, te će stoga to i dalje biti iznenađenje!