Pokušaj dostave pošiljke – što znači ovaj status te što možete napraviti9 min read
failed delivery attempt

Jeste li ikada dobili obavijest o prispijeću pošiljke u sandučić, a niste znali što učiniti? Obavijest znači da je pokušana dostava pošiljke, no iz nekog razloga nije bila uspješna. Niste bili doma? Niste čuli zvono? U svakom slučaju, pokušaj dostave pošiljke vidjet ćete u online sustavu za praćenje pošiljke službe kurirske zadužene za dostavu vaše pošiljke. Pročitajte u nastavku što mogu biti razlozi za neuspješan pokušaj dostave pošiljke te kako to spriječiti. Naravno, možete provjeriti i pouzdane usluge dostave s Eurosenderom.

Najčešći razlozi za neuspješan pokušaj dostave pošiljke:

  1. Primatelj pošiljke nije bio prisutan na adresi , – nije bilo nikoga tko bi preuzeo pošiljku.
  2. Adresa na pošiljci je bila nepotpuna ili netočna.. Ovo ne znači nužno da ste napisali krivu adresu, možda ste samo izostavili neki važan detalj. Saznajte kako pravilno napisati adresu.
  3. Kurir nije mogao doći na adresu.

Ukoliko je pokušaj dostave pošiljke bio neuspješan, postoje načini kako možete doći do pošiljke. Nastavite čitati kako biste saznali koja rješenje postoje u slučaju neuspješnog pokušaja dostave pošiljke.

Prečaci:

Što znači tracking status: “pokušaj dostave pošiljke” ili “neuspješan pokušaj dostave pošiljke”?

Ovaj status vidjet ćete u sustavu za praćenje pošiljke ukoliko je Pošta ili kurirska služba pokušala dostavu, a iz nekog razloga nije bila moguća. To može biti ukoliko primatelj nije bio doma ili su podatci na paketu bili krivi. Više o ovom i brojnim drugim statusima možete pročitati na stranici o praćenju pošiljke.

Neuspješan pokušaj dostave pošiljke u slučaju da primatelj nije doma

U slučaju da dostavljač ne zatekne nikoga doma, ostavit će obavijest o prispijeću pošiljke na kojoj će pisati što možete napraviti kako biste dobili svoj paket. U nekim slučajevima, moguć je samo jedan pokušaj dostave pošiljke – to ovisi o kurirskoj službi te zemlji isporuke vaše pošiljke. Također, na obavijesti o prispijeću pošiljke može biti navedeno alternativna lokacija za isporuku – kod susjeda, paketomat, paket shop ili Pošta. Ukoliko su vaši paketi bili dostavljani s Hrvatskom Poštom, u slučaju pokušaja dostave pošiljke bit će navedeno kada možete preuzeti vaš paket u Pošti.

Ostavljanje paketa u paket shopu, depou ili paketomatu

Hrvatska Pošta i druge kurirske službe u Hrvatskoj poput GLS-ana sve više lokacija omogućavaju slanje i primanje paketa na paketomate ili obližnje paket shopove.

U slučaju neuspješnog pokušaja dostave pošiljke s GLS-om ili DPD-om s kojima Eurosender surađuje za dostave u Hrvatskoj, dobit ćete opciju preumjerite paket na paketomat ili u paket shop. Prednost paketomata je što pošiljke možete preuzeti bilo kad – otvoreni su najčešće 24 sata, 7 dana u tjednu.

Pošiljka će u paketomatu, obližnjem poštanskom uredu ili paket shopu u pravilu čekati na preuzimanje 5 radnih dana. Nakon ovog perioda bit će vraćena pošiljatelju. Kada kurirska služba vrati paket pošiljatelju, on će biti smatran isporučen i neće biti moguće zatražiti ponovnu isporuku paketa.

Koliko pokušaja dostave pošiljke će biti može ovisiti i o lokaciji. Za teško pristupačne lokacije unutar Hrvatske, poput otoka, kurirske službe će u pravilu pokušati dostavu pošiljke samo jednom. Za više informacija o slanju paketa na otoke i rokovima isporuke posjetite našu stranicu o dostavi paketa unutar Hrvatske.

Korisnici se često znaju žaliti zašto Hrvatska pošta ne dostavlja pakete te samo ostavi obavijest o prispijeću pošiljke. Izbjegnite slične situacije, odaberite slanje pouzdanim kurirskim službama uz Eurosender.

Pročitajte više o:

Koji drugi razlozi mogu biti za neuspješan pokušaj dostave pošiljke?

Problemi s adresom ili ukoliko dostavljač nema pristup adresi isporuke mogu uzrokovati probleme s pokušajem dostave pošiljke. Ukoliko postoji neki problem s adresom, vrlo vjerojatno je adresa za dostavu navedena na paketu netočna ili nepotpuna. Kako biste izbjegli takve probleme, saznajte kako točno napisati adresu na paket ili kovertu.

Ukoliko dostavljač nije imao pristup adresi, to znači da nije mogao doći do stana ili zgrade. Npr. stubište je bilo zaključano, dostavljač nije imao šifru za ulaz ili poštanski sandučić iz nekog razloga nije bio dostupan.

U takvim slučajevima, najbolje je direktno kontaktirati službu za korisnike kurirske službe zadužene za vašu dostavu kako biste provjerili je li moguća ponovna dostava pošiljke. Ako ste svoju pošiljku poslali preko Eurosendera, naša korisnička podrška rado će vam pomoći.

Kako izbjeći neuspješni pokušaj dostave pošiljke zbog neprisutstva primatelja

Ovo su neki generalni savjeti kako možete izbjeći neuspješni pokušaj dostave pošiljke u slučaju da ste napravili vašu narudžbu preko naše platforme. U pravilu, narudžbe napravljene preko naše platforme bit će isporučene između 9 i 18 sati. Ukoliko znate da ste u tom periodu na poslu ili iz nekog drugog razloga nećete biti doma, provjerite može li netko drugi biti prisutan na adresi dostave kako bi preuzeo pošiljku.

Ukoliko ni vi niti netko drugi ne može biti doma, možete napisati obavijest za dostavljača gdje ćete navesti, ukoliko je moguće, gdje da ostavi paket. To može biti kod susjeda, u dvorištu… Ovo ne znači da će dostavljač napraviti to što ste naveli na obavijesti, no svakako možete pokušati.

Mnoge kurirske službe u Hrvatskoj s kojima surađujemo već su uvele različite sisteme obavijesti kako bi unaprijedili i ubrzali proces dostave. Tako ćete često dobiti SMS obavijest dan prije isporuke paketa, s vremenskim rasponom u kojem je planirana dostava vaše pošiljke. Nadalje, u toj SMS obavijesti je često i navedeno što možete napraviti u slučaju da znate da nećete biti doma – promijeniti vrijeme dostave ili preusmjeriti paket na drugu lokaciju poput paketomata.

od neuspjesne isporuke paketa do dostave

Kako izbjeći neuspješan pokušaj dostave pošiljke zbog krive ili nepotpune adrese

Prije nego što predate narudžbu, provjerite imate li potpunu adresu primatelja sa svim potrebnim podatcima. Važno je pravilno adresirati paket i točno navesti sve ostale podatke poput imena, broja telefona ili email adrese.

Na primjer, u Njemačkoj, ime primatelja mora biti jednako kao ono na zvonu kako bi dostavljač mogao izvršiti dostavu.

U slučaju da paket ne šaljete na privatnu adresu, već na poslovnu adresu, hotel ili studentski dom, važno je ovo napomenuti prilikom narudžbe. Ukoliko paket šaljete u hotel, stavite riječ recepcija u polje “Primatelj”. Isto vrijedi i ukoliko paket šaljete na poslovnu adresu. Potrebno je navesti i ime tvrtke na koju šaljete paket.

Koliko pokušaja dostave pošiljke može biti prije vraćanja paketa pošiljatelju?

Najčešće će biti do tri pokušaja dostave pošiljke, ali u nekim zemljama dostavljač će samo jednom pokušati dostaviti pošiljku. Zemlje u kojima će dostava biti pokušana samo jednom su: Švedska, Finska, Danska, Mađarska, Irska, Nizozemska, Ujedinjeno Kraljevstvo, Italija i Španjolska. U Njemačkoj ovisi o kurirskoj službi zaduženoj za isporuku, neke će pokušati ponovnu dostavu pošiljke dok druge neće.

Korisni savjeti

Imajte na umu da, iako prilikom pravljenja narudžbe na Eurosenderu trebate ostaviti kontakt broj telefona, vozač nije obavezan nazvati vas prije dostave. Ukoliko se vozač odluči nazvati primatelja pošiljke prije isporuke paketa, može zvati jedino lokalne brojeve telefona. To znači ako se vaša pošiljka isporučuje u Njemačkoj, potreban je i njemački kontakt broj za dogovor oko isporuke.

Pri rezervaciji i naručivanju usluga putem naše platforme, korisnici trebaju često provjeriti status pošiljke u alatu za praćenje pošiljke. Odmah kada primijetiti da nešto nije u redu s isporukom vaše pošiljke, javite se ili kurirskoj službi zaduženoj za isporuku vaše pošiljke ili Eurosender korisničkoj službi kako bismo odmah provjerili o čemu se radi.

Ako ste kao status praćenja paketa dobili grešku poput “nepotpuna ili kriva adresa”, “pokušaj dostave pošiljke” ili nešto treće, kontaktirajte nas! Napravit ćemo sve kako bismo u što kraćem roku isporučili vašu pošiljku!

Tražite jednostavno rješenje za slanje paketa od kuće, bez čekanja u redu? Šaljite po povoljnim cijena diljem Hrvatske i svijeta, napravite narudžbu online, pripremite paket i samo pričekajte dostavljača koji će doći pokupiti vašu pošiljku. Uštedite na vremenu i troškovima slanja uz Eurosender!