Colet pierdut? Soluţii în cazul pierderii unui pachet7 min read
lost package

Pachetul pierdut? Cum puteţi evita pierderea coletului?

Atunci când folosiţi servicii de curierat, sunt multe lucruri de luat în considerare, inclusiv cum trebuie să procedaţi în cazul pierderii unui colet. La Eurosender, dorim să ne asigurăm că toți clienții noștri actuali și potențiali sunt bine informați și știu cum să acţioneze în astfel de situații.

Trebuie să luați întotdeauna toate măsurile de precauție pentru a preveni astfel de surprize neplăcute, ce ar putea fi evitate cu ușurință. Pentru tot ceea ce nu puteți anticipa, v-am pus la dispoziţie câteva sugestii care v-ar putea ajuta. Am încercat să luăm în considerare toate scenariile care pot apărea înainte, în timpul și după utilizarea serviciilor de curierat și vă oferim explicații și informaţii în consecință.

Începem ghidul nostru esențial pentru utilizarea serviciilor de curierat cu un scenariu negativ: ce trebuie să faceţi atunci când un pachet este pierdut? Cum să evitați pierderea acestuia?

Care sunt motivele cele mai frecvente pentru pierderea coletelor?

Chiar dacă aceasta nu este o listă care să trateze complet acest subiect, în multe cazuri pierderea unui colet se datorează următoarelor situații:

  • Adresa este greșită – acest lucru se poate întâmpla din cauza inserării unor informații incorecte la momentul plasării comenzii: cuvinte greșite, numere inversate sau adrese incomplete (detaliile importante din adresă sunt ignorate de cele mai multe ori). Detaliile sunt și mai importante dacă livrarea trebuie făcută în străinătate;
  • Distribuirea nedorită – uneori pachetele sunt livrate la o adresă greșită. Motivul ar putea fi, spre exemplu, o stradă similară și un cod poștal diferit;
  • Eticheta este detașată de ambalaj – pentru ca eticheta să rămână pe colet, suprafața pachetului / valizei trebuie să aibă o aderență ridicată; o modalitate de a asigura adeziunea este ca pachetul să fie învelit în folie de plastic;
  • Diferite restricţii– unele articole necesită documente speciale pentru a fi transportate în anumite țări. Trebuie să aveți toate documentele pregătite, pentru expediere, în caz contrar, acest lucru ar duce la o livrare fără succes.

Cum verificați dacă s-a întâmplat ceva cu livrarea coletului?

În zilele noastre, majoritatea companiilor de curierat au instrumente de urmărire online, care ar putea ajuta clienții să urmărească progresul coletelor lor. Fiecărui pachet colectat i se atribuie un număr de urmărire în acest scop.

Statutul pachetului este de obicei actualizat de fiecare dată când ajunge la un depozit și este scanat. În acest fel, clienții știu unde a fost pachetul. În același timp, dacă s-au întâmpinat dificultăți pe întreaga rută, sistemul va afișa informații care ar putea fi relevante.pachet pierdut

În mod normal, sistemul este actualizat în mai puțin de 48 de ore.

De obicei, sistemul de urmărire nu afișează nici o stare care să indice că un pachet este pierdut.

Anumiți indicatori ai unui pachet pierdut sau că pachetul dvs. s-ar putea să fi întâmpinat unele probleme în timpul tranzitului sunt:

  • Statusuri neobișnuite;
  • Nu se actualizează statusul pentru mai mult de 48 de ore;
  • Întârzierea livrării pachetelor în comparație cu timpul estimat de tranzit.

Trebuie să rețineți că unele statusuri sunt scrise doar pentru comunicarea internă a companiei de curierat și, prin urmare, puteți găsi dificultăți în găsirea semnificației lor. Nu înseamnă neapărat că ceva a mers prost. Pentru liniștea dvs., puteți întotdeauna să contactaţi compania cu ajutorul căruia ați rezervat serviciile de curierat, să le cereți mai multe informații și să încercați să vă confirmați suspiciunile.

Cum puteți vedea starea pachetului pe care vă așteptați să îl primiți?

Dacă așteptați să primiți un pachet și nu ați fost cel care comandă servicii de curierat, întrebați persoana de contact care a făcut-o. El/ea va avea toate informațiile de care aveți nevoie și vă va putea spune care este numărul de urmărire atribuit pachetului dvs.

În acest fel, vă puteți menține la curent cu tranzitul coletului.

Curierul a pierdut coletul?

Înainte de a declara un pachet pierdut companiilor implicate în proces, încercați să găsiți orice anunț de livrare.

Atunci când șoferul curier încearcă să livreze pachetul, dar nu găsește pe cineva la adresa specificată, el va lăsa un bilet că a încercat să livreze pachetul. Puteți găsi o notă în căsuța poștală, sub covorașul din fațapachet pierdut ușii, lăsată pe ușă sau pe fereastră sau chiar prin vecinii dvs.

În unele cazuri rare, dacă curierul consideră ca fiind o opțiune sigură, el poate să înmâneze pachetul vecinilor. Ar trebui să verificați şi această posibilitate înainte de a contacta compania de curierat.

Dacă locuiți într-un apartament, verificați dacă șoferul companiei de curierat a lăsat pachetul la recepție (dacă există). De asemenea, el poate să îl îmâneze administratorului clădirii.

Dacă adresa de livrare este o instituție, este mai probabil ca șoferul curier să lase pachetul într-o încăpere de corespondență sau la recepție.

Ce trebuie să faceți dacă presupuneți că pachetul dvs. este pierdut?

Primul lucru pe care trebuie să-l faceți este să contactați compania unde ați plasat comanda. Dacă ați rezervat serviciul de livrare prin intermediul unui site de rezervare pentru servicii de curierat, trebuie să contactați mai întâi site-ul de rezervare.

În acest caz, ei mediază între clienți și furnizorul de servicii de curierat. Aceștia ar putea acționa în numele clientului în orice interacțiune cu compania de curierat, în cazul apariției oricăror probleme.

Atunci când rezervați servicii prin astfel de intermediari, este foarte important să le notificați cât mai curând posibil. Ei vă pot ajuta și vă pot oferi instrucțiuni după ce le trimiteți o notificare. Asigurați-vă că le furnizați numărul corect de urmărire și orice informații relevante. Abia după aceea pot începe să investigheze situația. Din acel moment și în funcție de procedurile proprii, aceștia vă vor ghida și vă vor spune care sunt pașii următori.

Rețineți că, în momentul în care aduceți în atenția companiei această posibilitate, pachetul nu este considerat încă pierdut.

Ce vă poate întreba compania, ca cercetarea să înceapă?

Pentru a găsi pachetul sau valiza, compania de curierat vă va cere să le furnizați o descriere a pachetului. De obicei, companiile de curierat vă vor întreba o descriere a:

  • ce metodă de ambalare aţi folosit;
  • dimensiunea și culoarea coletului;
  • caracteristicile exterioare și interioare care ar putea fi de ajutor;
  • și conținutul pachetului.

Cât timp va trebui să așteptați până când primiți un răspuns?

În funcție de compania de curierat care a efectuat livrarea, poate dura până la 2 luni până când un pachet este declarat pierdut.

Un pachet este declarat pierdut numai după ce compania de curierat investighează situația. Dacă nu găsesc pachetul la oricare dintre depozitele pe care le-a parcurs acesta, coletul este considerat pierdut.

Ce trebuie să faceți după ce pachetul este declarat pierdut?

Dacă pachetul dvs. a fost asigurat, puteți începe o procedură de recuperare. Este o modalitate prin care veţi fi despăgubiţi în raport cu suma declarată. Dacă declaraţi o valoare a coletului mai mică decât cea reală, despagubirea coletului pierdut va fi calculată în raport cu nivelul valorii declarate. Dacă doriţi să ştiţi cum funcţionează pas cu pas, accesaţi pagina noastră în care vă explicăm detaliat despre procedura de despăgubire.

Aveți întrebări pentru noi?