Μη παραδοτέο πακέτο. Τι κάνει το κούριερ με αυτό1 min read
Undelivered package Eurosender

Καταρχήν, τι σημαίνει μη παραδοτέο πακέτο; Σημαίνει ότι το δέμα δεν ήρθε ποτέ. Κάθε αποστολή που για διάφορους λόγους δεν κατάφερε να φτάσει στον προορισμό της, θεωρείται μη παραδοτέα. Τους λόγους που μπορεί να συμβεί αυτό, τους αναφέρουμε εν συντομία στο τέλος του άρθρου, ενώ έχουμε καλύψει εκτενώς το θέμα σε άλλο άρθρο.

Γενικά, ένα μη παραδοτέο πακέτο επιστρέφεται στον αποστολέα. Όμως, αν για οποιονδήποτε λόγο ο αποστολέας δεν θέλει ή δεν μπορεί να το παραλάβει, η εταιρεία κούριερ θα κρατήσει το δέμα για ένα διάστημα, ώστε ο ιδιοκτήτης να μπορεί να το αναζητήσει. Ωστόσο, δεν θα το κρατήσουν επ’ αόριστον.

Έτσι, εάν το δέμα δεν ήρθε και ακόμη δεν έχει αναζητηθεί από κάποιον, μετά από ένα καθορισμένο χρονικό διάστημα (το οποίο ποικίλλει ανάλογα με την εκάστοτε εταιρεία), το κούριερ θα το χαρακτηρίσει μη παραδοτέο πακέτο. Αν έχετε στείλει κάποιο δέμα μέσω της Eurosender, μπορείτε να επικοινωνήσετε με την εξυπηρέτηση πελατών μας. Ο τρόπος με τον οποίο οι εταιρείες κούριερ ή τα ταχυδρομεία χειρίζονται κάθε μη παραδοτέο πακέτο, εξαρτάται από τον τύπο του πακέτο ή το περιεχόμενό του.

Όταν πρόκειται για γράμματα, τις περισσότερες περιπτώσεις καταστρέφονται. Όταν πρόκειται για δέματα, μπορεί να συμβεί ένα από τα παρακάτω:

  • Εάν το κούριερ ή το ταχυδρομείο διαπιστώσει ότι το περιεχόμενο του πακέτου έχει υψηλή αξία, μπορεί να τιμολογηθεί και να πουληθεί σε δημοπρασία.
  • Εάν το πακέτο περιέχει χρήματα (τα οποία έτσι και αλλιώς δεν συνιστώνται να στέλνονται με τέτοιο τρόπο!) και το χειρίζεται η εκάστοτε εθνική ταχυδρομική υπηρεσία, συνήθως καταλήγουν στα δημόσια ταμεία.
  • Αν περιέχει προϊόντα όπως τρόφιμα, καλλυντικά, προϊόντα καθαρισμού, θα μπορούσαν να γίνουν δωρεά.
  • Ωστόσο, το περιεχόμενο θα καταστραφεί εάν δεν έχει μεγάλη αξία ή εάν περιέχει απαγορευμένα αντικείμενα.

Αυτά είναι τα γενικά σενάρια για το τι μπορεί να γίνει με ένα μη παραδοτέο πακέτο. Ωστόσο, ποτέ δεν μπορούμε να είμαστε σίγουροι για το τι θα συμβεί με το δέμα που δεν ήρθε σε εσάς ή με ένα δέμα που χάθηκε. Μερικές φορές μπορεί το προσωπικό της εταιρείας να κρατήσει το περιεχόμενο του δέματος, αν και αυτό δεν είναι κάτι που συμβαίνει συχνά.

undelivered package

Ανεξάρτητα από το τι θα αποφασίσουν να κάνουν οι εταιρείες κούριερ ή τα ταχυδρομεία με ένα μη παραδοτέο πακέτο, αν η απόφαση ληφθεί, είναι πολύ δύσκολο να διεκδικήσετε το δέμα σας. Στις περισσότερες περιπτώσεις, τα κούριερ προσπαθούν να επιστρέφουν το πακέτο πίσω στον αποστολέα, αφού το δέμα δεν ήρθε στον παραλήπτη. Αν την αποστολή τη χειρίζεται ταχυδρομική υπηρεσία και δεν υπάρχει διεύθυνση αποστολέα, πιθανότατα θα προσπαθήσει να εντοπίσει τον αποστολέα. Αυτό εξαρτάται από την κάθε περίπτωση, οπότε ο χρόνος που απαιτείται για τον εντοπισμό του αποστολέα ποικίλλει.

Εάν δεν καταφέρουν να τον εντοπίσουν, η τελευταία λύση είναι να πετάξουν το πακέτο.

Οι λόγοι για ένα μη παραδοτέο πακέτο είναι πολλοί. Ορισμένοι από αυτούς είναι οι εξής:

  1. Ανεπαρκές τίμημα– αυτό συμβαίνει κυρίως όταν χρησιμοποιείτε ταχυδρομικές υπηρεσίες που απαιτούν γραμματόσημα. Εάν δεν έχετε βάλει τη σωστή αξία γραμματοσήμων, το ταχυδρομείο δεν θα στείλει την αποστολή σας στη διεύθυνση παράδοσης.
  2. Απευθύνεται σε μη ανύπαρκτο παραλήπτη -αυτό συμβαίνει συνήθως αν το όνομα του δρόμου έχει αλλάξει πρόσφατα ή εάν η διεύθυνση παράδοσης βρίσκεται νέα περιοχή (περισσότερα στα αγγλικά).
  3. Η διεύθυνση παράδοσης είναι ελλιπής ή λανθασμένη.
  4. Αν το άτομο στο οποίο απευθύνεται το πακέτο αρνείται να το παραλάβει -βεβαιωθείτε ότι έχετε ενημερώσει τον παραλήπτη σχετικά με την παράδοση του πακέτου.
  5. Εάν υπάρχουν πρόσθετες χρεώσεις και ο παραλήπτης ή ο άνθρωπος που έκανε την παραγγελία, αρνείται να τις πληρώσει.
  6. Εάν το πακέτο περιέχει απαγορευμένα αντικείμενα.

Τι να κάνετε αν το δέμα δεν ήρθε

Αν περιμένετε μια αποστολή και το δέμα δεν ήρθε ποτέ, πρέπει να το δηλώσετε άμεσα. Οι όροι που δέχονται οι περισσότερες εταιρείες κούριερ δίνουν αυτό το δικαίωμα για 7 ημέρες, οπότε βεβαιωθείτε ότι δεν θα ξεπεράσετε αυτό το χρονικό όριο.