Što znači status “pošiljka u tranzitu”?8 min read
Parcel-stuck-in-transit-min

Što znači status “pošiljka u tranzitu”?

Uslijed slanja ili preuzimanja pošiljke, često provjeravamo gdje se pošiljka trenutno nalazi te kada možemo očekivati isporuku. Prilikom praćenja statusa, sigurno ste se susretali sa izrazom “pošiljka u tranzitu”, no što to zapravo znači kada kažemo da je pošiljka “u tranzitu”?

U ovom članku objašnjeno je značenje statusa “pošiljka u tranzitu”, uzroci mogućih kašnjenja u isporuci, trajanje tranzitnog vremena te korake koje možete poduzeti ako vaša pošiljka zaglavi u transportu.

Preskočite na:  

Objašnjenje statusa “pošiljka je u tranzitu”

U svijetu logistike, status “pošiljka je u tranzitu” označava fazu u kojoj paket napušta izvornu lokaciju ili mjesto preuzimanja i na putu je do odredišta ili mjesta isporuke. Ukoliko ste naišli na status “pošiljka u tranzitu” to znači da je paket uspješno zaprimljen od strane kurirske služe i da je ušao u fazu tranzita.

Naime, paket se kreće između skladišta, raznih distribucijskih centara, sortirnica i vozila te je na putu do krajnjeg odredišta. U slučaju da vaš paket putuje iz zemalja izvan granica Europske unije, poput Velike Britanije, Kine ili Sjedinjenih Američkih Država, pošiljka će morati proći kroz carinski pregled.

Što znači status da je pošiljka ostala u tranzitu?

Prilikom praćenja pošiljke moguće je vidjeti status “pošiljka ostala u transportu”. To znači da je vaš paket trenutno uskladišten u skladištu kurirske tvrtke zbog dodatnih provjera, povećanog volumena pošiljaka, problema s logistikom ili izrazito loših vremenskih uvjeta. Najčešće je glavni razlog što je pošiljka ostala u tranzitu provedba carinskog postupka. 

U većini slučajeva paket brzo nastavlja put do odredišta. Ukoliko pošiljka duže vrijeme stoji u transportu, savjetujemo da kontaktirate kurirsku službu koja je odgovorna za dostavu vaše pošiljke i provjerite status pošiljke.

Razlozi zašto je vaša pošiljka ostala u tranzitu

Nekoliko čimbenika može uzrokovati da dostava vašeg paketa traje duže, posebno za pošiljke iz SAD-a i Kine. U nastavku smo naveli razloge zbog kojih vaša pošiljka ostaje u tranzitu čak i nakon što je trebala biti isporučena:

  • Carinski postupak: – na općoj razini za pošiljke koje se šalju među državama članicama Europske Unije nije potrebna posebna dokumentacija, osim za pošiljke koje su predmet državnog monopola ili sadrže propisane predmete. Ako se pošiljka šalje iz/do države izvan granica Europske unije, treba predložiti carinsku deklaraciju. Ako potrebnu dokumentaciju niste priložili, pošiljka će ostati u tranzitu.
    Rješenje: obratite se kurirskoj službi kako bi vam objasnili sve pojedinosti o carinskom postupku te vas informirali o potrebnoj dokumentaciji za dovršetak postupka carinjenja .
  • Prevelik ili pretežak paket: – svi paketi se mjere u skladištu kurirske službe. Ako utvrdite da je paket teži ili veći od navedenog, zahtijevat će se dodatna naknada zbog prekoračenja.
    Rješenje: ako znate da je paket pretežak ili prevelik, najbolje je kontaktirati kurirsku službu i provjeriti hoće li paket ipak biti preuzet i što se može učiniti u datom trenutku. Ako je vaša pošiljka u tranzitu, možete tražiti samo dodatne podatke o dostavljaču.
  • Promjene podataka: – ako ste od kurirske službe zatražili promjenu adrese ili drugih podataka koji su bitni za dostavu.
    Rješenje: Može proći nekoliko sati dok se promjena ne obradi, posebno ako je paket već bio na putu. Stoga vam savjetujemo da pričekate ažuriranja u sustavu. Ukoliko se status “pošiljka u tranzitu” ne promjeni u nekoliko narednih dana, kontaktirajte kurirsku službu.
  • Neuručiva pošiljka: – ukoliko ste poslali artikl koji je na popisu zabranjenih za slanje. Kurirske službe pomno pregledavaju pošiljke u raznim skladištima, stoga savjetujemo da ne šaljete zabranjene predmete jer ih je lako otkriti.
    Rješenje: dostavljač može vratiti pošiljku pošiljatelju ili obavijestiti nadležna tijela o pošiljci.
  • Nepravilno zapakiran paket: – u slučaju loše zapakirane pošiljke, kurir je možda neće moći obraditi ili isporučiti. Ako vaš paket pokazuje znakove curenja, oštećenja ili oštrih predmeta unutra, dostavljač će najvjerojatnije zaustaviti njegovu dostavu
    Rješenje: ukoliko je vidljivo da predmet nije preporučen za slanje, pošiljka će nažalost biti vraćena pošiljatelju. Savjetujemo vam da osigurate odgovarajuće pakiranje artikla prije slanja.
  • Netočna ili nepotpuna adresa dostave: – ovo je najčešći uzrok neisporučene pošiljke. Uvijek dodatno provjerite ispravnost navedene adrese.
    Rješenje: ako utvrdite da su u vašoj narudžbi zapisani nepotpuni ili pogrešni podaci, obratite se na kurirskoj službi kako biste spriječili da vaša pošiljka ostane u tranzitu.
  • Vremenske i prometne nepogode: – često se događa da se u razdobljima velikih gužvi, npr. tijekom praznika, tranzitno vrijeme produži i vaša pošiljka može stići na odredište sa zakašnjenjem. Isto vrijedi i za ekstremne vremenske uvjete, koji mogu u potpunosti zaustaviti isporuku pošiljke.
    Rješenje: u takvim slučajevima najbolje je pričekati da paket stigne na cilj.
  • Izgubljen paket: – svakako najgori mogući scenarij koji niti jedan kupac ne želi čuti, ali gubitak paketa se ipak može dogoditi.
    Rješenje: Ako se vaš paket izgubi, možete pokrenuti postupak reklamacije i zatražiti povrat novca od kurirske službe.

Možda će vas zanimati:

Zašto moja pošiljka i dalje ima status “pošiljka na putu” iako je već trebala biti isporučena?

Sve dok se sustav praćenja redovito ažurira i ne pojavljuje se neobičan status, vaša bi pošiljka još uvijek trebala biti u tranzitu i na putu do svog odredišta. Ako se status vaše pošiljke neko vrijeme ne mijenja, najvjerojatnije se dogodio jedan od gore navedenih razloga koji je doveo do kašnjenja u isporuci. 

Za ažuriranje statusa praćenja može biti potrebno 24-48 sati. Ukoliko je od zadnjeg ažuriranja pošiljke prošlo više od 48 sati, savjetujemo da kontaktirate kurirsku službu i provjerite status pošiljke.

Želite li znati status vaše pošiljke poslane Eurosenderom?

Pošiljka u tranzitu na putu iz Kine

Kupnja proizvoda putem kineskih internetskih trgovina poput Aliexpressa, Wisha, Temu i Sheina postaje sve popularnija. Važno je napomenuti da pošiljke iz Kine imaju dulje tranzitno vrijeme u usporedbi s paketima koji dolaze iz zemalja članica Europske unije. 

Imajte na umu da će vašu pošiljku koja dolazi iz Kine  pregledati carina, što će produljiti vrijeme isporuke za nekoliko dana. Istodobno, vrijeme prijevoza ovisi o usluzi dostave koju ste odabrali prilikom naručivanja. 

Ako odaberete standardnu dostavu, isporuka paketa iz Kine u Hrvatsku će trajati nekoliko tjedana. Zbog dužeg vremena transporta i dostave nema razloga za brigu jer će status vaše pošiljke još dugo nositi oznaku “pošiljka u transportu”. 

Našom Express dostavom Eurosender osigurava da vaš paket iz Kine stigne uHrvatsku u roku od 24-72 sata.

Koliko će dugo moj paket biti u tranzitu?

Važno je napomenuti da je vrijeme isporuke samo procijenjeno vrijeme isporuke. To je prosjek izračunat na temelju vremena koje je obično potrebno određenoj kurirskoj tvrtki da dostavi paket na odredište. 

Predviđeno vrijeme isporuke ovisi o udaljenosti i vrsti usluge koju ste naručili

  • Vrijeme isporuke obično je najduže za usluge cestovnog prijevoza. U Eurosenderu, ovo je naša standardna usluga dostave koja u prosjeku traje 2-5 radnih dana. 
  • Dostava zračnim prijevozom je brza i povezana s većim troškovima. U Eurosenderu to nudimo s uslugom Express dostave, s kojom se isporuke diljem svijeta obavljaju unutar 24-72 sata. 

Imam li pravo na povrat ako moja pošiljka ostane u tranzitu?

Imate pravo na povrat ako se vaša pošiljka smatra oštećenom. Međutim, ako je razlog zašto je vaša pošiljka ostala u transportu to što niste slijedili upute kurira, bilo u vezi s pakiranjem, sadržajem, potrebnom dokumentacijom ili nečim drugim, nažalost nemate pravo na povrat sredstava.

Jeste li poslali pošiljku sa Eurosenderom i vaša pošiljka je ostala u tranzitu?

Molimo kontaktirajte naš tim za korisničku podršku koji će rado provjeriti razlog kašnjenja paketa i što treba poduzeti u tom slučaju.