Obična i preporučena pošiljka7 min read

Koja je razlika između obične i preporučene pošiljke?

Prilikom slanja pošiljke vjerojatno se ste susreli sa opcijama kao što su obična i preporučena pošiljka. Odabir između ove dvije opcije ovisi o vašim specifičnim potrebama slanja.

Kada se odlučujete na slanje pošiljke, kurirske službe moraju osigurati da vaša pošiljka sretno stigne na odredište. Međutim, tijekom transporta može doći do iznenadnih situacije te ukoliko šaljete pošiljku koja je od veće vrijednosti i vremenski je osjetljiva, poželjno je poslati paket sa opcijom koja nudi višu razinu sigurnosti.

U nastavku pročitajte što je točno obična, a što preporučena pošiljka te koje su glavne razlike između ove dvije opcije slanja.

Što je to obična pošiljka?

Kao što sam naziv otkriva, ova vrsta pošiljke je osnovna opcija koju nudi Hrvatska pošta te je najzastupljenija zbog troškova dostave koji su obično niži u usporedbi sa ostalim uslugama te je procedura slanja vrlo jednostavna.

Prednosti slanja običnom poštom:

  • Cjenovno najpovoljnija opcija 
  • Jednostavna procedura slanja 
  • Minimalna formalnost 

Nedostatci slanja običnom poštom:

  • Nema praćenja pošiljke
  • Nema potvrde o isporuci
  • Vrijeme dostave može potrajati do više od tjedan dna

Što je to preporučena pošiljka?

Preporučena pošiljka je usluga za koju se pošiljatelju izdaje potvrda o primitku i uručuje se primatelju uz potpis te u slučaju gubitka, oštećenja ili nedostatka sadržaja propisana naknada štete se isplaćuje. Ova vrsta usluge je popularna za slanje pošiljki koje zahtijevaju dodatnu sigurnost i potvrdu isporuke.

Prednosti slanja preporučenom pošiljkom:

Nedostatci slanja preporučenom pošiljkom:

Koja je osnovna razlika između obične i preporučene pošiljke?

Glavna razlika između preporučene i obične pošiljke je potvrda o slanju koja služi kao dokaz da ste paket zaista i poslali. Upravo je to razlog zašto se većina pošiljatelja odlučuje na slanje preporučene pošiljke iako je skuplja opcija. Osim potvrde o slanju bitno je naglasiti da prilikom slanja preporučenom pošiljkom dobivate broj za praćenje pošiljke gdje možete pratiti tijek pošiljke.

Ukoliko dođe do oštećenja ili nedostataka sadržaja pošiljke, a poslali ste ju prioritetno, isplaćuje se propisana naknada , što nije slučaj ako šaljete uslugom obične pošiljke.

Možda vas zanima:

Često postavljena pitanja o običnoj i preporučenoj pošiljci

Ukoliko niste sigurni koju opciju odabrati, u nastavku slijede odgovori na česta pitanja koja mogu biti od pomoći pri odabiru kod opcija slanja.

Hoće li preporučena pošiljka biti isporučena prije obične pošiljke?

Vrijeme isporuke pošiljke najprije ovisi o ruti, no u većini slučajeva preporučena pošiljka će biti isporučena prije obične pošiljke jer se obično tretira kao prioritetna u procesu dostave. 

Rokovi uručenja za običnu i preporučenu pošiljku :

  • Dostava unutar Hrvatske koja se tretira kao obična pošiljka najčešće bude u roku od 3 do 5 radnih dana. Međutim, ne ubraja se dan prijama paketa te postoji mogućnost kašnjenja zbog netočne i nepotpune adrese primatelja kao i kašnjenja zbog više sile ili zastoja u prometu.
  • Dostava preporučene pošiljke unutar Hrvatske obično bude u roku od jednog do dva radna dana. Kao i za običnu pošiljku, u rokove uručenja ne ubraja se dan prijama pošiljke, mogućnosti kašnjenja zbog nepotpune ili netočne adrese primatelja, više sile ili zastoja u prometu.

Može li se obična pošiljka platiti pouzećem?

U većini slučajeva kada šaljete običnu pošiljku putem Hrvatske pošte, nije moguće platiti pouzećem. Međutim, ako se koristi preporučena pošiljka, tada je moguće platiti pouzećem.

Kako se izračunava naknada za paket koji je oštećen, a poslan preporučenom pošiljkom?

Ukoliko je paket oštećen prilikom transporta, isplaćuje se propisana naknada. Izračunava se na temelju vrijednosti sadržaja paketa te obično prolazi kroz proces:

  1. Ocjenjivanja vrijednosti sadržaja paketa – prvo treba utvrditi stvarnu vrijednost premeta. 
  1. Provjera osiguranja  – prilikom izračuna osiguranja mora se provjeriti iznos osiguranja koji je pokriven. 
  1. Prijava oštećenja – potrebno je podnijeti zahtjev ili pritužbu pošti ili kurirskoj službi koja je dostavila paket. U većini slučajeva, osiguravatelj će zahtijevati dokaz o oštećenju, kao što su fotografije oštećenja i originalno pakiranje.
  1. Izračun naknade koji pokriva stvarnu vrijednost sadržaja ili troškove popravka – nakon procjene oštećenja i vrijednosti sadržaja, osiguravatelj će izračunati iznos naknade koji će biti isplaćen pošiljatelju. 

Mogu li dodati osiguranje na običnu pošiljku ako želim dodatnu zaštitu u slučaju gubitka ili oštećenja?

U većini slučajeva, osiguranje nije dostupno za običnu pošiljku. Osiguranje je obično dostupno samo za preporučene pošiljke ili druge specifične usluge dostave koje pružaju dodatnu sigurnost i nadoknadu u slučaju gubitka ili oštećenja pošiljke. Ako vam je važna dodatna zaštita, preporučuje se odabir preporučene pošiljke ili drugih usluga koje uključuju osiguranje.

Što se događa sa pošiljkom kada nema osobe kojoj se osobno treba uručiti preporučena pošiljka?

U slučaju da na adresi nema osobe koja treba osobno preuzeti preporučeni paket, obično postoje nekoliko mogućnosti koje dostavljač može poduzeti:

  1. Ostavljanje obavijesti: Dostavljač može ostaviti obavijest na vratima ili u sandučiću s uputama o tome gdje se može preuzeti paket ili kako dogovoriti drugi termin dostave.
  2. Dostava susjedu: Ako primatelj nije dostupan, dostavljač može pokušati predati paket susjedu, ako je to dogovoreno unaprijed ili ako postoji suglasnost za to.
  3. Ponovni pokušaj dostave: Dostavljač će obično pokušati ponovno dostaviti paket u drugo vrijeme ili drugi dan.
  4. Preusmjeravanje na drugu adresu: Primatelj može zatražiti preusmjeravanje paketa na drugu adresu koja je dostupna za preuzimanje, kao što je adresa radnog mjesta ili adresa susjeda ili člana obitelji koji su dostupni za preuzimanje.
  5. Pohrana u poštanskom uredu: U nekim slučajevima, paket se može preusmjeriti u lokalni poštanski ured gdje primatelj može osobno preuzeti paket.

Mogu li poslati preporučenu pošiljku putem Eurosendera?

Da. Eurosender nudi mogućnost slanja preporučene pošiljke. Svaka preporučena pošiljka poslana putem Eurosendera dobiva vlastiti broj za praćenje i možete zatražiti potvrdu isporuke. Pri slanju pošiljke putem Eurosendera ne morate ići na mjesto za preuzimanje paketa već je dostava od vrata do vrata, što znači da kurir dolazi na vašu adresu.

Kako mogu poslati preporučenu pošiljku putem Eurosendera?

Dostava preporučene pošiljke s Eurosenderom sigurna je i jednostavna – uslugu možete naručiti iz udobnosti svog doma bez potrebe za redom u pošti. Evo kako jednostavno poslati preporučeno pismo Eurosenderu: 

  1. Unesite podatke o adresi preuzimanja i dostave. Ispunite sve podatke o veličini pošiljke i dobijte trenutnu ponudu za otpremu registrirane pošiljke.
  2. Potvrdite i platite narudžbu. Dobit ćete sve potrebne upute za slanje preporučene pošiljke na vašu e-poštu. U nekim slučajevima bit će potrebno ispisati naljepnicu za otpremu.
  3. Pravilno pripremite i spakirajte preporučenu pošiljku. Ako je potrebno, ispišite naljepnicu za otpremu i pričekajte da kurir preuzme vašu preporučenu poštu.
  4. Pratite dostavu preporučene pošte na željenu adresu pomoću našeg alata za praćenje.

Pročitajte više o: