Cum să puneți la punct detaliile unui transport de animale6 min read
Livestock transport

Ce presupune transportul animalelor?

Transportul animalelor vii presupune mutarea acestora către o anumită destinație, cum ar fi în târguri, prin intermediul transportului, rutier, feroviar aerian sau chiar maritim. Transportul comercial de animale are o importanță deosebită pentru susținerea industriei alimentare, pentru asigurarea reproducerii acestora. Valoarea fermelor industriale este de peste 100 de milioane, cei mai mari exportatori de bovine din Europa fiind Franța, Olanda, Germania și Spania.

În cazul transportului animalelor de companie există de asemenea reguli la nivel european dar și reguli ce țin de fiecare țară în parte.

Care sunt regulile privind mutarea și transportul animalelor vii?

Există multe controverse în ceea ce privește transportului de animale vii deoarece criticii susțin că astfel de condiții de transport ale animalelor nu sunt tocmai adaptate nevoilor lor. Pentru a face călătoria cât mai plăcută pentru animale, transportul animalelor este supus unor reguli stricte în Uniunea Europeană. Toate animalele care se deplasează între statele membre ale UE trebuie să dețină un certificat de sănătate validat de un medic veterinar, care să confirme că animalul îndeplinește cerințele de sănătate de bază ale animalelor.

Companiile de transport pot muta animalele în anumite circumstanțe. Legile transportului intern și internațional de animale sunt stricte pentru a sprijini siguranța și bunăstarea animalelor. Transportul intern și internațional al animalelor poate fi o experiență intensă și stresantă pentru acestea. De aceea condițiile de transport ale animalelor sunt foarte importante. Mai jos sunt prezentați factorii care influențează transportul în siguranță al animalelor.

  • temperatura, umiditatea și curenții de aer;
  • adăparea, furajarea şi odihna;
  • dar și frecvența furajării, adăpării, repausului pentru cabaline, rumegătoare şi porci.

Conform reglementărilor UE, animalele trebuie să aibă suficientă hrană, apă și așternut pentru a acoperi întreaga călătorie. Este foarte important să se respecte aceste reglementări de către companiile ce oferă servicii de transport de animale. Vehiculul trebuie să fie suficient de mare pentru ca toate animalele transportate să aibă suficient spațiu, iar temperatura interioară trebuie să fie sub 30°C. În organizarea unui transport de animale trebuie prevăzute pauze de adăpare și de hrănire a animalelor. Responsabilitatea șoferului este să conducă cu atenție crescută și să verifice starea animalelor în mod regulat.

Dacă transportul animalelor se desfășoară pe distanțe lungi, atunci trebuie îndeplinite reguli suplimentare cum ar fi:

  • vehiculul este dotat cu sisteme de furajare;
  • adăpare;
  • microclimat controlat etc.

Pentru transportul la nivel național al animalelor destinate abatorizării nu se admit depășiri ale acestui interval maxim de 8 ore de transport. Pentru alte categorii şi doar în apropierea localității de destinație, atunci când starea animalelor este una bună, pot fi admise prelungiri cu maxim 2 ore de transport.

Regulile privind mișcarea și transportul animalelor vii trebuie respectate cu strictețe, un astfel de transport implicând un grad ridicat de responsabilitate.

În ceea ce privește tipul de animale ce pot fi deplasate pe cale rutieră și nu numai, se disting următoarele transporturi de:

  • Animale de rentă (pe fluxul tehnologic pentru creștere şi îngrășare ori reproducție, pentru valorificare – abatorizare, târguri, pentru sport, pentru muncă).
  • Animale de companie (livrare către crescători, schimbarea proprietarului etc.)
  • Animale de laborator (utilizate în scopuri experimentale sau alte scopuri științifice).
  • Sau specii mai puțin răspândite: animale de blană (nurci, vulpi, nutrii), porumbei (în special voiajori).

În ceea ce privește distanța de transport, există transporturi:

  • la nivel local (judeţean);
  • la nivel regional (interjudețean);
  • la nivel național;
  • transporturi internaționale.

Transportul animalelor la nivel local (judeţean) se poate realiza pe jos sau cu mijloace auto, distanța parcursă fiind de cel mult 100 km. Pentru celelalte tipuri de transport se utilizează obligatoriu vehicule. La nivel global, se respectă principiul reducerii cu cât mai mult posibil a duratei de transport, pentru a reduce pe cât posibil stresul cauzat de transport dar şi consecințele economice negative (pierderea în greutate).

În prezent, companiile de transport folosesc camioane specializate pentru un transport mai eficient. Utilizarea unor astfel de vehicule face posibilă, de asemenea, parcurgerea distanțelor mult mai lungi.

Care sunt costurile de transport al animalelor?

Calcularea costurile transportului animalelor poate fi destul de complicată, costul final depinzând de o serie de factori. Prețul variază în funcție de tipul de animal și de distanță. Furnizorii de servicii logistice stabilesc prețurile în consecință.

transport animale vii

Care sunt actele necesare unui transport de animale?

În conformitate cu reglementările internaționale privind transportul animalelor vii, este foarte important ca animalele să fie în stare bună. După cum am menționat anterior despre legile privind transportul animalelor vii, sunt necesare următoarele acte:

Certificate necesareAlte acteActe tarnsport animale de companie

Acte care certifică a proprietatea animalelor. Sunt acele acte care atestă originea și proprietatea animalelor.

  • bilet de adeverire a proprietății animalelor;
  • adeverință de proprietate.

Documente de certificare a stării de sănătate a animalelor. Sunt acele acte care atestă starea de sănătate a animalelor.

  • bilet de adeverire a proprietății și sănătății;
  • certificate sanitar-veterinare de transport pentru animale vii.

Alte acte ce însoțesc transportul animalelor vii. Sunt acele acte care trebuie să certifice conformitatea transportatorului, vehiculului şi tranzitului.

  • autorizația de transport;
  • autorizația mijlocului de transport;
  • jurnalul de călătorie în cazul unui transport de lungă durată în afara granițelor țării;
  • certificat de competență profesională pentru conducătorul vehiculului sau pentru cei ce însoțesc animalele.

Actele necesare pentru transportul animalelor de companie sunt:

  • Pașaport UE. Eliberat de un veterinar, fiind necesar pentru a demonstra că a fost vaccinat împotriva rabiei cu mai mult de 21 zile și mai puțin de 1 an înainte de plecare. Dar și pentru a demonstra că animalul este deparazitat, lucru cerut de unele state membre.
  • Identificarea animalului cu microcip.
  • Iar pentru alte animale de companie ca și în cazul transportului comercial de animale se poate cere certificat de sănătate emis de un veterinar autorizat.
  • Câinii și pisicile pot circula în spațiul intracomunitar după vârsta de 3 luni, când animalele pot fi vaccinate antirabic, lucru cerut de statele membre.

Țineți cont de faptul că fiecare stat membru impune regulile sale. Reguli care țin de sănătatea animalelor sau pot interzice intrarea unor rase de animale.

Așadar informați-vă din timp, înainte să plecați în vacanță cu animalul de companie. Verificați care sunt regulile impuse de statul în care doriți să călătoriți, în ceea ce privește animalul dvs. de companie.