Zapakirajte in pošljite pivo v nekaj preprostih korakih5 min read
dostava paketov

Bi želeli znancem ali pa prijateljem, ki živijo oziroma študirajo v tujini, pričarati košček domače kulinarike? Ste razmišljali o tem, da bi jim poslali njihovo najljubše slovensko pivo? Morda pa imate malo pivovarno in bi svoje pivovarske izdelke želeli pošiljati stranka po Sloveniji in tujini, pa ne veste kako? V tem članku boste izvedeli vse o tem, kako zapakirati in poslati pivo.

Ne glede na to, ali boste pošiljali steklenice, pločevinke, zaboje ali pa sodčke, boste morali najprej preveriti, ali na izbrano destinacijo lahko pošljete alkohol in kakšne so omejitve pri pošiljanju piva. Potem, ko ste preverili zakonodajo v državi prevzema in tudi v državi dostavi, lahko začnete s pakiranjem piva.

Da bi zagotovili varen prevoz piva, boste morali najprej preveriti katere materiale in tehnike uporabiti, da bo zeleno zlato v enem kosu prispelo na izbrano lokacijo. Pri tem pa upoštevajte, da pošiljanje hrane in občutljivih predmetov ni priporočeno, tako da res poskrbite, da boste steklenice, pločevinke ali sodčke zadostno zapakirali.

Na splošno pri pošiljanju alkohola znotraj EU velja, da lahko ena oseba prepelje 110 litrov piva. Iz ne-EU držav v EU države pa 16 litrov piva. Seveda to velja za izdelke, namenjene osebni uporabi in ne ponovni uporabi. V posameznih državah lahko veljajo drugačna pravila. Zato vedno preverite zakonodajo v državi prevzema in dostave.

Kaj potrebujete za pakiranje piva?

Da bo vaša pošiljka s pivo prišla do cilja nepoškodovana, boste potrebovali naslednje materiale in pripomočke:

  1. Tri kartonske škatle različnih velikosti. Poskrbite, da bodo škatle dovolj trdne in nepoškodovane. Lahko jih kupite v papirnicah ali trgovinah s tehnično opremo. Lahko pa uporabiti tudi že rablje, ki jih brezplačno dobite v trgovinah.
  2. Kosi kartona. Uporabili jih boste za zaščito steklenic, da med prevozom ne bodo trkale druga ob drugo.
  3. Material za dodatno zaščito. Uporabite lahko mehurčkasto folijo, polnilne kosmiče, peno, stiropor, papir, časopisni papir ali kaj podobnega.
  4. Lepilni trak in škarje. Potrebovali ju boste za zapiranje in utrjevanje škatel ter rezanje kartona in drugih materialov.

Kako pripravite pošiljke s pivom za dostavo?

S pravilnimi tehnikami pakiranja lahko zmanjšate tveganje, da bi se vaše steklenice, pločevinke, zaboji ali sodčki piva med dostavo poškodovali. S tem bi namreč lahko poškodovali tudi ostale pošiljke, česar pa si ne želite, saj to lahko povzroči dodatne stroške.

Pakiranje steklenic in pločevink piva

  1. Ovijte steklenice in pločevinke. Vsako steklenico oziroma pločevinko posebej zavijte v mehurčkasto folijo, karton, papir ali kak drug material, ki bo steklenice zaščitil pred trki. Material okoli steklenice pritrdite z lepilnim trakom. Za še večjo zaščito v primeru, ko steklenica poči, jo dajte v plastično vrečko.
  2. Zavite steklenice in pločevinke dajte v škatlo. Dobro ovite steklenice in pločevinke dajte v manjšo škatlo in jih razdelite s kosi kartona. Zapolnite prazen prostor z zaščitnim materialom, kot so polnilni kosmiči ali zmečkan papir. Zaprite škatlo in jo zalepite z lepilnim trakom.
  3. Manjšo škatlo dajte v večjo. Položite manjšo škatlo v večjo in zapolnite prazen prostor s polnilnim materialom po vaši izbiri. Zaprite škatlo in jo zalepite z lepilnim trakom.
  4. Srednje veliko škatlo dajte v veliko. Najprej oblepite zunanje strani srednje škatle s kosi stiropora. To bo še dodatno zaščitilo vsebino pred udarci med transportom. Nato jo položite v največjo škatlo in dodajte še materiala za zaščito.
  5. Zaprite in označite škatlo. Zaprite škatlo in oblepite vse robove, pregibe, spodnji in zgornji del. Bodite radodarni, saj s tem še dodatno utrdite škatlo, da bo zdržala težo piva.

mehurčkasta folija

Pakiranje manjših sodčkov piva

Sodčke piva je še laže zapakirati kot steklenice in pločevinke. Priporočamo naslednje tehnike pakiranja:

  1. Ovijte sodček. Dobro ovijte sodček v mehurčkasto folijo, karton ali kak drug zaščitni material. Pritrdite ga z lepilnim trakom.
  2. Sodček dajte v škatlo. Nato zapolnite ves prazen prostor z materiali za zaščito, na primer s polnilnimi kosmiči.
  3. Zaprite škatlo. Dobro jo oblepite z lepilnim trakom.

Pakiranje zabojev piva

Zaboji piva so še najboljši način za transport steklenic piva, saj so v njih steklenice že ločene in tako bolje zaščitene pred trkanjem druga ob drugo.

  1. Zaboj dajte v kartonsko škatlo. Najboljše je, če je škatla le malo večja od zaboja. S polnilnimi kosmiči ali zmečkanim papirjem zapolnite ves prazen prostor v škatli in med steklenicami. Če želite lahko na vrh škatle s pivom položite kos stiropora. Tako lahko preprečite, da bi steklenice zdrsnile iz škatle, tudi, če se paket obrne na glavo.
  2. Paket položite v večjo škatlo. Še pred tem lahko manjšo škatlo obložite s ploščami stiropora.
  3. Zaprite škatlo. In jo radodarno oblepite z lepilnim trakom.

Kaj morate urediti preden boste poslali paket s pivom?

  1. Preverite zakonodajo glede pošiljanja alkohola.
  2. Po zgornjih navodilih dobro zapakirajte steklenice, pločevinke, zaboj ali sodček piva.
  3. Premerite in stehtajte paket ter dimenzije vpišite v digitalni obrazec na naši strani.
  4. Preverite, ali boste morali sami natisniti nalepko in jo pritrditi na pošiljko. To je odvisno od destinacije od koder pošiljate oziroma kamor pošiljate paket s pivom.
  5. Preverite tudi našo stran o tem, kako poslati steklenice vina.