Kaj pomeni status “pošiljka v tranzitu”?9 min read
Parcel-stuck-in-transit-min

Kaj pomeni status “paket je na poti”?

Danes, ko se zanašamo na številne kurirske in logistične storitve za dostavo različnih paketov, je spremljanje njihove poti postalo nepogrešljiv del našega vsakdana. Eden najpogostejših statusov sledenja pri pošiljanju paketov s kurirsko službo iz spletnih trgovin je “pošiljka v tranzitu“, vendar kaj pomeni, da je paket na poti?

V tem članku bomo odgovorili na vprašanje kaj pomeni status, da je paket na poti, kateri so razlogi za zamude pri dostavi, kakšni so tranzitni časi in kaj narediti v primeru, da vaša pošiljka obtiči v tranzitu.

Skočite na:

Razlaga statusa “paket je na poti”

Status “paket je na poti” v svetu logistike označuje fazo, ko paket zapusti izvorno lokacijo oziroma prevzemno mesto in je na poti proti cilju ali mestu dostave. Če ste naleteli na status “pošiljka v tranzitu” to pomeni, da je bil paket uspešno prevzet s strani kurirske službe in je prešel v fazo tranzita.

Natančneje, paket se premika med skladiščem, različnimi distribucijskimi centri, sortirnicami in vozili ter je na poti proti končni destinaciji. V primeru, da vaš paket potuje iz držav izven meja Evropske Unije, kot je Velika Britanija, Kitajska ali ZDA, bo pošiljka postala predmet carinskega pregleda.

Prejel/a sem sporočilo, da je pošiljka v tranzitu. Kaj moram storiti sedaj?

Ko od kurirske službe prejmete elektronsko sporočilo v katerem je pošiljka označena kot “paket na poti”, to pomeni, da je v procesu dostave, vendar še ni prispel na končni naslov. Čas, ki ga paket preživi v tej fazi, je odvisen od razdalje med prevzemnim in dostavnim mestom ter specifičnih postopkov dostave, ki jih uporablja določena kurirska storitev.

Spremljanje statusa “pošiljka v tranzitu” vam omogoča, da sledite napredku oziroma poti paketa. Sledenje paketu vam omogoča, da se lahko pripravite na njegovo dostavo, bodisi tako, da izberete specifičen termin dostave, preusmerite paket na drug naslov ali izberete možnost dostave v paketomat pod pogojem, da vam kurirska služba to omogoča.

Preberite tudi

Kaj pomeni, da je pošiljka ostala v tranzitu?

Medtem, ko status “paket na poti” pomeni, da se vaša pošiljka premika proti cilji, se včasih vaš paket neha premikati proti svojemu končnemu cilju. Takrat boste lahko pri sledenju pošiljke opazili status “pošiljka ostala v tranzitu”.

To pomeni, da je vaš paket trenutno shranjen v skladišču kurirskega podjetja zaradi dodatnih pregledov, povečanega obsega pošiljk, težav z logistiko ali izjemno slabih vremenskih razmer. Najpogosteje pa je glavni razlog, da je pošiljka ostala v tranzitu, izvedba carinskega postopka.

Lahko ste brez skrbi, saj pošiljka v večini primerov hitrov nadaljuje svojo pot proti cilju. V primeru, da je pošiljka dlje časa ostane v tranzitu vam svetujemo, da stopite v stik s kurirsko službo, ki je zadolžena za dostavo vaše pošiljke in preverite status pošiljke.

Ali ste poslali pošiljko z Eurosenderjem in želite preveriti status vašega paketa?

Razlogi, da je vaša pošiljka ostala v tranzitu

Več dejavnikov lahko povzroči, da vaša pošiljka dlje časa ostane v tranzitu, zlasti pri pošiljkah iz ZDA in Kitajske. Spodaj smo navedli razloge, ki pripeljejo do tega, da vaša pošiljka ostane v tranzitu tudi po tem, ko bi že morala biti dostavljena:

  • Carinski postopek: – na splošno velja za pošiljke, ki se pošiljajo med državami članicami Evrospke Unije, ni potrebna posebna dokumentacija, razen če gre za pošiljko, ki je predmet državnega monopola ali vsebuje prepovedane predmete. Če pa se pošiljka pošilja iz/do države zunaj meja Evropske Unije, je treba predložiti carinsko deklaracijo. Če potrebne dokumentacije ne boste predložili, bo pošiljka ostala v tranzitu.
    Rešitev: obrnite se na kurirsko podjetje, da vam sporoči vse podrobnosti in navede potrebno dokumentacijo za dokončanje postopka carinjenja.
  • Prevelik ali pretežek paket: – paketi seizmerijo v skladišču kurirske službe. Če ugotovijo, da je paket težji ali večji od navedenega, ga lahko vrnejo pošiljatelju ali pa od vas zahtevajo plačilo dodatnih doplačil (odvisno od kurirske družbe).
    Rešitev: če veste, da je paket pretežak ali prevelik, je najbolje, da se obrnete na kurirsko službo in preverite, ali bo paket kljub temu prevzet oziroma kaj se lahko stori v danem trenutku. Če pa je vaša pošiljka že v tranzitu, lahko samo počakate na dodatne informacije od kurirja.
  • Spremembe naročila: – če ste kurirsko službo zaprosili za spremembo naslova dostavo, je to lahko še en pokazatelj, zakaj je pošiljka obtičala na poti.
    Rešitev: morda bo trajalo nekaj časa, da bo sprememba obdelana, zlasti če je bil paket že na poti. Zato vam svetujemo, da počakate na posodobitve v sistemu za sledenje in se obrnete na kurirsko podjetje, če se status v nekaj dneh ne spremeni na “pošiljka v tranzitu”.
  • Nedostavljiva pošiljka: – ali ste poslali izdelek, ki je na seznamu prepovedanih predmetov za pošiljanje? Kurirska podjetja skrbno pregledujejo pošiljke v različnih skladiščih, zato vam svetujemo, da ne pošiljate prepovedanih predmetov, saj jih je mogoče zlahka odkriti.
    Rešitev: kurir bo paket uničil, ga vrnil pošiljatelju ali o pošiljki obvestil pristojne organe.
  • Nepravilno zapakiran paket: – to ne velja le za varnost blaga, temveč tudi za varnost osebja, ki skrbi za vaš paket. Če bo vaš paket kazal znake puščanja, poškodbe ali ostrih predmetov v notranjosti, bo kurir najverjetneje ustavil njegovo dostavo.
    Rešitev: če bo paket kazal znake puščanja, bo dodatno pregledan s strani kurirske službe. Če bo kurir našel predmete, ki niso priporočljivi za pošiljanje, bo pošiljka žal vrnjena pošiljatelju ali uničena. Svetujemo vam, da poskrbite za ustrezno pakiranje predmetov pred pošiljanjem.
  • Napačen ali nepopolen naslov dostave: – o je najpogostejši vzrok za nedostavljene pošiljke. Vedno morate dvakrat preveriti, da je naslov dostave pravilno naveden.
    Rešitev: ko ugotovite, da so v vašem naročilu zapisani nepopolni ali napačni podatki, se obrnite na kurirsko podjetje, da preprečite, da bi vaša pošiljka ostala v tranzitu.
  • Vremenske in prometne razmere: – velikokrat se zgodi, da se v prometno obremenjenih obdobjih, na primer med prazniki tranzitni čas podaljša in vaša pošiljka lahko na prispe na cilj z zamudo. Enako velja za ekstremne vremenske razmere, ki lahko popolnoma zaustavijo dostavo pošiljke.
    Rešitev: v takih primerih je najbolje počakati, da paket prispe na cilj.
  • Izguba paketa: – zagotovo najhujši možen scenarij, ki ga ne želi slišati nobena stranka, a kljub temu se lahko pripeti izguba paketa.
    Rešitev: če je vaš paket izgubljen, lahko začnete postopek reklamacije in zahtevate vračilo denarja s strani kurirske službe.

Morda vas zanima tudi:

Zakaj ima moja pošiljka še vedno status “paket na poti”, čeprav bi že morala biti dostavljena?

Dokler se sistem za sledenje redno posodablja in se ne pojavi noben nenavaden status, bi morala biti vaša pošiljka še vedno v tranzitu in na poti do cilja. Če se status vaše pošiljke nekaj časa ne spremeni, se je najverjetneje pojavil kateri od zgoraj navedenih razlogov, ki pripeljejo do zamude pri dostavi.

Posodobitev statusov sledenja lahko traja od 24 do 48 ur. V kolikor je minilo že več kot 48 ur od zadnje posodobitve pošiljke vam svetujemo, da kontaktirate kurirsko službo in preverite status pošiljke.

Pošiljka v tranzitu na poti iz Kitajske

Nakupovanje izdelkov in oblačil preko kitajskih spletih trgovin kot je Aliexpress, Wish in Shein, postaja vedno bolj priljubljeno in kurirska podjetja se trudijo po svojih najboljših močeh, da bi se izognila zamudam pri dostavah in zagotovila čim krajše tranzitne čase.

Pri pošiljkah iz Kitajske morate vedeti, da bo tranzitni čas daljši od paketov, ki potujejo iz držav članic Evropske Unije. Poleg tega bo vašo pošiljko pregledala carina, kar bo še podaljšalo čas dostave za nekaj dni. Obenem je tranzitni čas odvisen od storitve pošiljanja, ki ste jo izbrali ob naročilu.

Če boste izbrali navadno pošiljanje bo paket iz Kitajske do Slovenije potreboval nekaj tednov. Zaradi daljšega tranzitnega in dostavnega časa ni razloga za skrb, saj bo status vaše pošiljke dlje časa nosil oznako “pošiljka v tranzitu”.

Eurosender s svojo Express dostavo poskrbi, da vaš paket prispe v Slovenijo iz Kitajske v 24-72 urah.

Kako dolgo bo moj paket na poti?

Pomembno je vedeti, da je čas dostave le ocena dostavnega časa. Gre za povprečje, izračunano na podlagi časa, ki ga običajno potrebuje določeno kurirsko podjetje, da dostavi paket na cilj.

Predviden čas dostave je odvisen od razdalje in vrste storitve, ki ste jo naročili.

  • Pri transportu storitvah, ki potekajo po cesti je običajno čas dostave najdaljši. Pri Eurosenderju to predstavlja naša standardna storitev pošiljanja, ki v povprečju traja 2-5 delovnih dni.
  • Dostava z letalskim tovornim prometom je hitra in je prav tako povezana z višjimi stroški. Pri Eurosenderju to ponujamo s storitvijo Express dostavo, s katero so dostave po vsem svetu opravljene v 24-72 urah.

Ali sem upravičen/a do povračila stroškov, če je moja pošiljka ostala v tranzitu?

Do povračila stroškov ste upravičeni če se vaša pošiljka smatra za izubljeno. Če pa je razlog, da je vaša pošiljka ostala v tranzitu, ta, da niste upoštevali navodil kurirja, bodisi glede embalaže, vsebine, zahtevane dokumentacije ali česa drugega, do povračila žal niste upravičeni.

Ste pošiljali pošiljko z Eurosenderjem in je vaša pošiljka ostala v tranzitu?

Obrnite se na našo ekipo za podporo uporabnikom, ki bo z veseljem preverila razlog, zakaj je paket ostal na poti, ter ukrepe, ki jih je potrebno sprejeti v dotičnem primeru.