Pakket vast bij de douane, hoe lang duurt de inklaring?5 min read
package stuck in customs

Zendingen die door internationale grenzen gaan, worden gecontroleerd door de douane en het proces kan soms lang duren. In dit artikel leggen we gedetailleerd uit wat betekent dat uw pakket vastgehouden is door de douane. Lees hieronder over hoe lang het inklaren van de douane duurt en hoe lang douaneambtenaren uw pakket mogen vasthouden.

Misschien vindt u het ook interessant:

Wat betekent “het pakket bij de douane” en hoe lang kan het vastgehouden blijven?

De douaneprocedures en de tijd dat een pakket bij de douane ligt, zijn afhankelijk van verschillende factoren, wat vaak ook landgebonden is. Er kunnen bijvoorbeeld andere regels gelden voor pakketten die vastzitten bij de douane in Nederland, het VK, Duitsland, Spanje of andere landen. Hoe lang de inklaring van een pakket bij de douane duurt, kan dus van een paar dagen tot weken tot maanden verschillen. Lees hieronder waarom het pakket nog bij de douane kan liggen.

Waarom zit mijn pakket vast bij de douane: de meest voorkomende redenen

  • Als de artikelen die u verwacht te ontvangen op de lijst staan van verboden en beperkte artikelen die moeten worden verzonden. Als u bij een online winkel een artikel heeft besteld waarvan wordt aangenomen dat het beperkt voor internationale verzending is, kan dit proces langer duren dan verwacht. In sommige gevallen wordt het pakket niet alleen bij de douane vastgehouden, maar het zendingitem kan door de douane gewist worden als u geen vereiste douanepapieren verstrekt waar de douanebeambten u om zullen vragen.
  • Als u niet alle benodigde douanepapieren aanlevert. Bij wereldwijde verzending moet een douaneaangifte worden verstrekt. Als u het niet heeft en de agenten vragen u het te verzenden, dan wordt het pakket vastgehouden door de douane totdat u de juiste informatie doorgeeft.
  • Hoe langer het duurt om de belastingen te betalen, hoe lang de douane mag pakket vasthouden.
  • De vervoerswijze (lucht, weg, spoor, zee). Let op: als u heeft gekozen voor een langzamere verzendmethode, kan het inklaren in veel landen een lang en stressvol proces zijn. Het volgsysteem kan soms onbetrouwbaar en onnauwkeurig zijn, dus probeer te ontspannen en wacht tot uw zending ingeklaard door de douane wordt. De koerierschauffeur verschijnt aan uw deur wanneer alles geregeld wordt.

Hoe lang kan mijn pakket vastzitten bij de douane?

Uw pakket mag officieel maximaal 30 dagen vastgehouden zijn door de douane. Als uw pakket geen verboden artikelen bevat, wordt uw zending ingeklaard door de douane. Heel vaak wordt de status van uw pakket dan veranderd naar “zending wordt ingeklaard in het land van bestemming”. Dat betekent dat uw pakket al vrijgegeven is en naar u doorgestuurd wordt.

Moet ik inklaringskosten betalen als mijn pakket ligt bij de douane?

Helaas zijn er geen algemene kosten voor het inklaren nadat uw pakket vastgehouden is door de douane. Het verzendproces en de inklaring kunnen worden gedaan via een derde partij en er kunnen kosten in rekening gebracht worden:

  • inklaringskosten of douanekosten voor het verwerken van alle vereiste douanepapieren,
  • een voorschotvergoeding voor het betalen van invoerrechten en btw namens de afzender,
  • een beveiligingstoeslag voor het screenen of röntgenstralen van de goederen, een vergoeding voor het opstellen van de douaneaangifte of andere.

Met wie moet ik contact opnemen om erachter te komen of mijn pakket vastgehouden door de douane is?

Uw pakket zit vast bij de douane, maar u weet niet zeker hoe u het pakket moet controleren en wat de status ervan is. De eenvoudigste manier om dit te doen, is door contact op te nemen met de logistieke dienstverlener die verantwoordelijk is voor uw zending. Normaal gesproken zou het transportbedrijf u moeten kunnen helpen met het inklaringsproces, of zelfs alleen met het identificeren van het probleem. Voordat u contact opneemt, moet u ervoor zorgen dat u het trackingnummer heeft om het aan de koerier te geven.

Wat zijn de douaneregels in Europa?

Het begrijpen van douaneprocedures in de Europese Unie is vrij eenvoudig, aangezien er in de meeste gevallen geen douanekosten van toepassing zijn bij het vervoer van goederen van het ene EU-land naar het andere. Bovendien zijn er geen douanepapieren vereist bij het verzenden van goederen van de ene lidstaat naar de andere.

Hierop bestaat echter een uitzondering wanneer de goederen onder het staatsmonopolie vallen, zoals alcoholische dranken en tabaksproducten.

Hoewel er geen douanekosten zijn bij verzending binnen de Europese Unie (EU), is er bij verzending van artikelen met een beperking of artikelen met een hogere waarde van een EU-lidstaat naar een niet-EU-land wat extra papierwerk nodig, wat kan leiden tot langere inklaring, voor het geval u zich afvraagt waarom uw pakket nog bij de douane ligt. In dergelijke gevallen kan de documentatie het cruciale antwoord zijn op hoe lang het inklaren bij de douane duurt.

Wanneer moet ik inklaringskosten en invoerrechten betalen als ik een zending geboekt heb bij Eurosender?

De douanekosten worden berekend op basis van de aangegeven waarde van goederen en de aanslag op het douanekantoor. Bij gebruik van Eurosender worden de douanekosten door de ontvanger rechtstreeks aan de geselecteerde logistieke dienstverlener betaald bij de levering.

Wanneer u een verzending heeft geboekt van/naar een land buiten de EU, dan dient u het pakket open te laten voordat de koerierschauffeur arriveert. De inhoud ervan moet namelijk gecontroleerd worden.

Als u nog meer vragen heeft, aarzel dan niet om contact met ons op te nemen.