Kako pronaći izgubljenu pošiljku?6 min read
Izgubljena pošiljka

U rijetkim slučajevima, pošiljka može biti izgubljena prilikom transporta poštom ili kurirskom službom. Kurirske službe poput DHL-a, DPD-a ili GLS-a učinit će sve što je u njihovoj moći kako bi ih pronašle, no, nije uvijek lako pronaći izgubljenu pošiljku. Pitate se što možete učiniti ukoliko je vaša pošiljka iz inozemstva ili unutar Hrvatske izgubljena?


Što mogu napraviti kako bi pronašao izgubljenu pošiljku?

Ako je vaša pošiljka poslana nekom kurirskom službom izgubljena, najbolje je direktno se javiti kurirskoj službi zaduženoj za isporuku pošiljke putem emaila, online formulara, chata ili pozivom njihove korisničke službe.

Ukoliko mislite da je vaša pošiljka izgubljena, trebali biste:

  • Javiti se kurirskoj službi ili tvrtki preko koje ste rezervirali dostavu vaše pošiljke.
  • Dostaviti sve detalje o vašoj pošiljci, poput broja za praćenje pošiljke, dimanzija i težine kutije, informacije o sadržaju. Kurirske službe većinom imaju standardizirani formular na web stranicama koji onda samo trebate ispuniti.
  • Nakon što ste dostavili sve podatke, započet će potražni postupak za vašom pošiljkom. Potražni postupak u Hrvatskoj pošti ili nekoj drugoj kurirskoj službi najčešće traje nekoliko dana. To također može ovisiti o tome jeste li rezervirali slanje paketa unutar Hrvatske ili u inozemstvo.
  • Provjerite je li plaćanje slanja bilo uspješno. Pitajte tvrtku zaduženu za slanje je li sve u redu s uplatom.

Prilikom kontakta, kako biste pronašli izgubljenu pošiljku, uključite što više detalja:

  • Datum slanja pošiljke;
  • Broj pošiljke;
  • Detalji pošiljke, poput veličine i težine;
  • Podatke o adresi;
  • Opis sadržaja;
  • Vaše kontakt informacije;
  • Račun plaćenje usluge slanja.

Kada se pošiljka iz inozemstva ili unutar Hrvatske smatra izgubljenom?

Pošiljka može biti deklarirana kao izgubljena tek nakon što je Hrvatska pošta ili kurirska služba provela potražni postupak u svojim depoima. Nakon provedenog potražnog postupka, ukoliko kurirska služba ili Pošta ne može pronaći vaš paket, označit će ga kao izgubljen.

Može proći neko vrijeme dok kurirska služba ili Pošta ne označi vaš paket kao izgubljen. Ovaj period ovisi o kurirskoj službi odgovornoj za usluge slanja, a može potrajati čak 2 do 3 mjeseca. Ukoliko se direktno obratite kurirskoj službi koja je obavljala dostavu, možete saznati procjenu rješavanja problema.

Što nakon što je pošiljka proglašena izgubljenom?

Ukoliko je vaš paket bio osiguran, nije sadržavao zabranjene predmete, bio je zapakiran na pravilan način, pravilno adresiran i ispunjavao je sve druge uvjete navedene u uvjetima korištenja kurirske službe, imate pravo na naknadu.

Tada ćete trebati podnijeti zahtjev za naknadu štete, u koji ćete priložiti sve dokaze koje imate o sadržaju paketa, ispravnom pakiranju te vrijednosti same pošiljke. Nakon toga će kurirska služba donijeti odluku o osnovanosti zahtjeva.

Pročitajte više:

Izgubljena pošiljka s Hrvatskom poštom

Pošiljku koju ste poslali Hrvatskom poštom možete pratiti preko Track and Trace sustava. Ukoliko primijetite nešto neobično, Hrvatska Pošta će prvo morati obaviti potražni postupak za pošiljkom, a to može potrajati.

Imam li pravo na naknadu štete za izgubljeni paket s Hrvatskom poštom?

Zahtjev za naknadu štete i povrat poštarine možete zajedno s rješenjem potražnog postupka poslati kao preporučenu pošiljku, bez naplate poštarine, na adresu:
HP-Hrvatska pošta d.d.
Služba za korisnike
„Za naknadu štete“
Poštanska ulica 9
10410 Velika Gorica

U slučaju izgubljenog paketa poslanog Hrvatskom poštom, potpunog oštećenja ili potpunog umanjenja sadržaja, možete ostvariti naknadu u iznosu:

  • 300,00 kn za prioritetnu preporučenu pošiljku
  • Iznos označene vrijednosti za prioritetnu vrijednosnu pošiljku
  • Za paket s označenom vrijednosti – iznos označene vrijednosti
  • Za paket bez označene vrijednosti – iznos štete, najviše do 1.300,00 kn

Više informacija o alternativama za slanje paketa Hrvatskom poštom:


paket

Kako pronaći izgubljenu pošiljku?

Čak i ako je vaša pošiljka izgubljena, ponekad ih kurirske službe uspiju pronaći. U interesu je svih da dobijete vašu pošiljku što prije. Ukoliko kurirska služba uspije pronaći vašu pošiljku, dostavit će ju na vašu adresu.

Kako bi bilo moguće pronaći izgubljenu pošiljku iz inozemstva, javite se tvrtci zaduženoj za dostavu odmah kada primijetite neki problem u sustavu za praćenje pošiljke.

Kako ću znati da je moja pošiljka iz inozemstva izgubljena?

Važno je redovito provjeravati sustav za praćenje pošiljke kako biste primijetili nepravilnosti ili kašnjenja u isporuci na vrijeme. Sustav za praćenje pošiljke ažurira se u svakom trenutku kada pošiljka stigne u depot ili ako se pojave neki problemi tijekom tranzita pošiljke. Ukoliko se status praćenja pošiljke ne promijeni unutar 48 sati, trebali biste infomirati dostavnu službu.

Kurirske službe najčešće neće samoinicijativno pokrenuti potražni postupak ukoliko vi to ne zatražite. Zato je vrlo važno redovito pratiti sustav i nepravilnosti u praćenju pošiljaka. Zbog velikog broja pošiljaka koje moraju svakodenovno isporučivati, ne mogu provjeravati zasebno svaki paket. Stoga ih trebate odmah obavijestiti ukoliko primijetite neki problem ili sumnjate da je vaša pošiljka iz inozemstva izgubljena.

Ponekad, informacije u sustavu za praćenje pošiljaka mogu biti netočne. Naprimjer, kurir može označiti pošiljku kao “dostavljenu” prije nego ju je primatelj uopće primio. To ne znači nužno da je pošiljka izgubljena, ona i dalje može doći na točnu adresu.

Kako ću znati da je moja pošiljka iz inozemstva izgubljena?

Ukoliko sumnjate da je pošiljka koju ste poslali Eurosenderom izgubljena ili oštećena, javite nam se e-mailom, putem kontakt forme ili chata i odmah ćemo provjeriti status vaše pošiljke.

Stupit ćemo u kontakt s nadležnom dostavnom službom i učiniti sve što je moguće da pronađemo vašu pošiljku.

Imate li još pitanja? Slobodno se javite.